Sport och Affärer

Startsidan

Aktuella länkar

Annonsera/Utgivningsplan

Artiklar

Evenemangsenkäten

Fotbollsbörsen

Idrott och mångfald

Idrottens finansiering

Idrottens konsulter

Idrottsevenemang

Idrottsklubbarnas varumärken

Kommunrankingen

Nyhetsarkiv

Om oss

Ordlistan

Platsannonser

Podcast

Prenumerera

Professionell Idrott

På gång

Redaktionens tips

Skatteregler

SM i klubbekonomi

SM i sponsring

Speakers corner

Sponsringsläget i förbunden

Sponsringsskolan

Studentuppsatser

Tidningsarkiv

Tittartoppen

Unos krönikor

Utbildningar

Witt's Hits

Årssummeringen

MÅNADENS DEBATTÖR

Låt gulddrömmar leva i hela landet

"Idrott bidrar inte enbart till förbättrad folkhälsa och ökad gemenskap, utan för oss i Mora kommun, även till ökad inflyttning." Det säger Anna Hed i februari månads debattinlägg. Anna är kommunstyrelsens ordförande i Mora och ordförande i SKR:s beredning "Tillväxt och regional utveckling."

 

Klicka här för debattinlägget >

IDROTTSEVENEMANG

Rand

MÅNADENS ARENA Klicka här»

VI FÖLJER


Centrum för idrottsevenemang

- Erbjuder ekonomiskt stöd för bid och utbildningar för att underlätta arrangerandet av internationella idrottsevenemang i Sverige

Dagens industri
- Sveriges ledande affärstidning

Den Osynliga Handen

- Intressant blog om fotboll & affärer som sedan ett antal år drivs av Kristof Vogel.

Fairpay
- Stiftelse som verkar för ökad jämställdhet inom idrotten.
 

Girls in Sport
- Ideell organisation för ökad jämställdhet.

Idrottsforum.org
- Nordiskt forum för idrottsvetenskap

Idrottsplats.se

- Svenska idrottsplatser dokumenterade med foto och fakta av Mats Tallkvist


Riksidrottsförbundet
- Rf:s hemsida med information om och för landets föreningar och specialidrottsförbund 

  

Sveriges Olympiska Kommitté
- SOK:s hemsida med nyheter och OS historia


Tidningen Fokus

- Djupdykande, ständigt utmanande och med en stark journalistisk integritet

Tv.nu
- Komplett guide över sportsändningar i Svenska tv-kanaler

 


Se även under fliken Aktuella länkar

RSS

Prenumerera via RSS

Rand

Naturen som aktivitetsrum

Krönika av Björn-Anders Larsson

 

Naturen innehåller framtida värden som kan lyfta lands-(skogs-)bygden runt om i landet- här exemplet Norrbotten Vad innehåller den sk glesbygden ? Jag har ”upptäckt”, studerat och vandrat genom landets kommuner sedan 1996 i en sorts linneansk anda. Är nu högt upp i Norrbotten. Min bild av landet är positiv trots en del fel nyttjande av naturen och nedsskräpning.

 Sverige är ett rikt land med 4000 mdr skr BNP (2014) som skapas genom en effektiv tjänstesektor, verkstads- och skogsindustri etc. Mineraler och vattenkraft därtill. Näringslivet i samspel med en -jämförd med de flesta länder- effektiv offentlig sektor ger oss världsledande välstånd och välfärd. Men det finns ett mycket stort naturkapital därutöver. Jag är övertygad om detta efter vandrandet genom Sveriges landsbygdskommuner från Ystad och Trelleborg genom hela landet på 240 mil slingrande väg upp till Tornedalen .

 De växande tätorterna innehåller majoriteten av invånarna – faktiskt 80 %- men den sk glesbygden är inte gles på värden. Tvärtom. Den är en tät natur med stor värden. Man kan beräkna det sammanlagda marknadsvärdet av skog, åker, myrar, sjöar på olika sätt. Låt oss säga till 5 kr per kvm i glesbygde. Urban mark varierar mellan 50 och 1000 kr eller mer per kvm. Med ett snittvärde på 10 kr på hela Sverige med 449 000 kvkm är all yta värd 4 490 mdr skr. De subjektiva värderingarna som kan göras av denna yta som friluftsområde och natur är som jag beräknar det (Nordeg och IEC baserat på Fredman m fl 2015) kanske det dubbla. Vi får då ett samlat naturvärde för Sverige på 9 000 mdr skr.

 Norrbottens län utgör ¼ av Sverige. Vi får ett värde inklusive det subjektiva naturvärdet på all natur och yta i Norrbotten på 2 300mdr skr. Avkastning dvs uthålligt utnyttjande av detta natur- och rekreationsområde borde vara -säg 10 %- av alla tillgångsvärden dvs 270 mdr skr per år. Nuvarande friluftsliv och rekreation (vandring, fiske, jakt, sport, skidsport, bärplockning etc) i Sverige skapar en BNP på ca 150 mdr skr fördelat på sporter 80 mdr och friluftsliv därutöver på 70 mdr skr ( IEC 2014). Norrbottens andel av dessa värden är proportionellt mot befolkningen i regionen och besök utifrån dvs 2-4 % av all aktivitet i landet dvs totalt 3-4 mdr. Men det går att öka kraftigt med mer besök från Sverige och andra länder. De potentiella värdena finns således. Inte bara värden av skog, malm, vattenkraft och vind. Det blir till och med bättre samhällseffektivitet om människor som arbetar i dessa stora näringssektorer och deras omgivande nödvändiga branscher dvs anställda och kunder lever ett rikt liv med sina familjer.Om de lever i en medvetet vald och attraktiv rekreations- och sportmiljö. Då ökar lokal och regional BNP och skattekraft. Sådana orter har jag vandrat genom. Som Skaulo i Gällivare kommun och Vittangi i östra delen av Kiruna kommun. I sommar har jag som vanligt gått - nu från Vittangi till Övre Soppero (se kartan i din mobil). Utöver de två vandringarna i juli och augusti har jag haft möten och samtal med vänner i den väldiga naturkommunen Jokkmokk, i Vittangi och i Soppero i Kiruna och söderut i den speciella fiske- , jakt- och sportkommunen Överkalix .

 Det är en lycka att få vistas där och lära känna människor, företag, kommuner och naturen. Min uppfattning om värdeskapanden och kapital har förändrats år för år genom vandringen. BruttoKommunProdukten BKP i var och en av kommunerna innehåller en formell vanlig del men den informella och osynliga värdedelen har övertygat mig just i Norrbotten. Naturberoendet och behoven är stora och växande i vår värdegrund och alltmer i konkret ekonomisk efterfrågan. Boende och besökare kommer att upptäcka mer och mer av dessa äkta och starka naturvärden. Vi lär oss att se och använda dessa värden allt mer (vill kalla denna kompetens naturlitteracitet dvs förmåga att läsa in, se och förstå naturens detaljer och helhet ).

Skogar, fjäll, myrar Sjöar, jokkar, älvar
 Om friluftslivets bidrag till den svenska ekonomin, via svenskarnas konsumtion för friluftsliv, uppgår till 34 300 miljoner kronor årligen så utgör det cirka en procent av BNP. Detta kan jämföras med t.ex. jordbruk, skogsbruk och fiske, som enligt nationalräkenskaperna tillsammans bidrar med cirka två procent av BNP, medan industri och varuproduktion utgör en tredjedel av BNP (SCB, 2012).

 Men som vi tidigare visat så är friluftslivets bidrag till den totala välfärden större än vad som visar sig i marknadstransaktioner och nationalräkenskaper. Friluftsliv som sådant är ju en komplex produkt som kan bestå av en mängd olika typer av aktiviteter som sker i olika miljöer med olika upplevelser och kostnader som följd, något som dessutom kan variera avsevärt från individ till individ. Om den totala värderingen av friluftslivet utöver utgifterna uppgår till 33 400 miljoner kronor så innebär det att utövarnas totala värdering av allt friluftsliv i Sverige uppgår till storleksordningen 100 miljarder kronor per år. Detta totalbelopp kan t.ex. ställas i relation till skattningen från SCB (2001) av delkomponenten rekreation i skogen (20 miljarder kronor per år), fisket (2,5 miljarder per år) eller jakten (drygt 3 miljarder per år). (ur pågående analyser av friluftslivets värden, Peter Fredman m fl 2013)

 En systematisk verksamhetsutveckling och marknadsföring av naturturism, fiske,jakt etc behöver ske.
 Den skall ses som summan av marknadsföringen av den naturvårdande nationen Sverige och av olika regioners särprägel. Norrbotten med sina 14 kommuner skall marknadsföras med sin rika mångfald av natur och aktiviter. I de nätverk där jag har möjligheter försöker vi skapa innovationer och entreprenörskap inom naturturism. I Jokkmokk kan vårt LinnéSamfund Polcirkeln stödja naturbesök, botanik, fjällturism,samisk kultur inom. En särskild klusterstrategi med en accelerator för nya produkter,tjänster och företag kan stödjas från nätverk på Ideon i Lund. I Överkalix kan kommunledningen och Överkalix IF tillsammans skapa en accelerator och utvecklingsstöd från bl a Ideon i Lund för natur- och sportturism med tyngdpunkt i sportfiske och jakt. I Vittangi by vid Torne älv i östra Kiruna kan på ett liknande sätt sport och sportfiske främjas om byalaget där samlar goda krafter för att vidareutveckla den goda livskvalitet som finns där.

 


Björn-Anders Larsson


 

Datum: 2015-11-08

Rand

Kommentera gärna artikeln »

Rand

Annons

Ads

Sport & Affärer utges av Ide´Media. Telefon: 0176 – 22 83 50 Mobil: 070-73 03 521 E-post: kontakt@sportaffarer.se
Sidan skapad av Yelles Webbyrå