Sport och Affärer

Startsidan

Aktuella länkar

Annonsera/Utgivningsplan

Artiklar

Evenemangsenkäten

Fotbollsbörsen

Idrott och mångfald

Idrottens finansiering

Idrottens konsulter

Idrottsevenemang

Idrottsklubbarnas varumärken

Kommunrankingen

Nyhetsarkiv

Om oss

Ordlistan

Platsannonser

Podcast

Prenumerera

Professionell Idrott

På gång

Redaktionens tips

Skatteregler

SM i klubbekonomi

SM i sponsring

Speakers corner

Sponsringsläget i förbunden

Sponsringsskolan

Studentuppsatser

Tidningsarkiv

Tittartoppen

Unos krönikor

Utbildningar

Witt's Hits

Årssummeringen

MÅNADENS DEBATTÖR

Låt gulddrömmar leva i hela landet

"Idrott bidrar inte enbart till förbättrad folkhälsa och ökad gemenskap, utan för oss i Mora kommun, även till ökad inflyttning." Det säger Anna Hed i februari månads debattinlägg. Anna är kommunstyrelsens ordförande i Mora och ordförande i SKR:s beredning "Tillväxt och regional utveckling."

 

Klicka här för debattinlägget >

IDROTTSEVENEMANG
  • Formel 1
    Motor
    Klicka på Formel 1 för länk till schema, 2/3 - 8/12
  • Indycar
    Bilsport
    Klicka på Indycar för länk till schema, 10/3 - 15/9
  • SM-slutspel Ishockey
    Ishockey - visas på TV4 Play
    Klicka på SM-slutspel Ishockey för länk till spelschema, 12/3 - 6/5
  • The Women’s World Match Racing Tour
    Segling
    Fem stopp i fyra länder, bla Marstrand 1-6 juli, 23/3 - 8/9
  • Allsvenskan (herr)
    Fotboll - visas på Discovery+/Discoverys kanaler
    Klicka på Allsvenskan (herr) för länk till spelschema, 30/3 - 10/11

Rand

MÅNADENS ARENA Klicka här»

VI FÖLJER


Centrum för idrottsevenemang

- Erbjuder ekonomiskt stöd för bid och utbildningar för att underlätta arrangerandet av internationella idrottsevenemang i Sverige

Dagens industri
- Sveriges ledande affärstidning

Den Osynliga Handen

- Intressant blog om fotboll & affärer som sedan ett antal år drivs av Kristof Vogel.

Fairpay
- Stiftelse som verkar för ökad jämställdhet inom idrotten.
 

Girls in Sport
- Ideell organisation för ökad jämställdhet.

Idrottsforum.org
- Nordiskt forum för idrottsvetenskap

Idrottsplats.se

- Svenska idrottsplatser dokumenterade med foto och fakta av Mats Tallkvist


Riksidrottsförbundet
- Rf:s hemsida med information om och för landets föreningar och specialidrottsförbund 

  

Sveriges Olympiska Kommitté
- SOK:s hemsida med nyheter och OS historia


Tidningen Fokus

- Djupdykande, ständigt utmanande och med en stark journalistisk integritet

Tv.nu
- Komplett guide över sportsändningar i Svenska tv-kanaler

 


Se även under fliken Aktuella länkar

RSS

Prenumerera via RSS

Rand

•     Debatt     •     Debatt     •     Debatt     •     Debatt     •

2013   2014   2015   2016   2017   2018   2019   2020   2021   2022   2023   2024  

| Januari | Februari | Mars | April | Maj | Juni | Juli | Augusti | September | Oktober | November | December |

Det är dags att tänka nytt

 Vi, Girls in Sport, sökte samarbete med framåtsyftande företag i Umeå för att pröva ett nytt koncept med målet att bryta könsnormer bland idrottsledare. Kvinnliga medarbetare på företagen har getts möjlighet att coacha tjejer på lokala skolor i idrott. Detta har gjorts på arbetstid med fullt stöd från sina arbetsgivare. Konceptet gynnar både idrotten och företagen men framför allt gynnar det utvecklingen av kvinnliga ledare.

 

 Initiativet startade med målet att hitta en lösning på en av de största utmaningarna för svensk idrott och föreningsliv - hur kan vi ändra strukturer och organisationsformer så att fler kvinnor vill agera som ledare? Notera betoningen i den meningen - hur ska vi ändra systemet? Frågan är inte hur vi ska uppmuntra kvinnor att ansluta sig till uppdragen i föreningslivet utan hur vi kan ändra systemet så att fler kvinnor kan och vill ansluta sig. Det är en avgörande skillnad.

 

 I den typiska idrottsföreningen är det svårt att rekrytera kvinnor på ledande uppdrag. Är resultatet verkligen överraskande då vi erbjuder kvinnor att gå med i ett system som upprättats av män för män? Det är ungefär som att bjuda ute någon till middag men tvinga dem att äta vid en viss tid och en viss maträtt. Då de regelmässigt tackat nej till inbjudan så byggs det upp påståenden om att kvinnor inte är intresserade av ledande uppdrag och då slutar vi att fråga.

 

Ett patriarkat

 Kvinnor vet att det finns möjligheter att vara ideella ledare och de vet att de har kompetens och att de skulle kunna göra en värdefull insats. Det som behöver förändras sitter inte hos kvinnorna men av någon anledning verkar vi fortfarande vara blinda för denna verklighet. Det hjälper inte att övertala eller argumentera för inkludering och jämställdhet. För att på riktigt uppnå jämställdhet och påverka idrottsrörelsen kan det inte enbart handla om att omfördela resurser och makt. Det kommer till frågan om hur vi ”gör” eller ”utför” idrott i grunden. Vår idrottskultur var och är fortfarande är ett patriarkat. Då vi möter en utmaning i vårt jämställdhetsarbete måste vi se och tydligt förstå denna verklighet annars kommer vi inte att finna vägar till uthållig förändring. Denna förändring är avgörande för om idrotten ska uppfattas som relevant för framtida generationer av kvinnor. Annars riskerar vi att kvinnor successivt väljer bort idrotten och ägnar sig åt någon annat där kompetens och erfarenheter uppskattas och tillvaratas på ett jämställt sätt.

 

Ledarskapsutveckling och coaching

 Sedan januari 2018 har Vattenfall Sverige, Umeå Kommun, Volvo Lastvagnar, Shift Education, Codemill, IKEA och EkonomiNord deltagit i ”Coacha Framtiden”. Ett nytt initiativ som finansierats av Jämställdhetsmyndigheten. Syftet med bidraget är att öka kvinnans deltagande och inflytande i samhället. Vi, Girls in Sport, rekryterade kvinnor i företag med uppdraget att coacha tjejer i idrott. Valet föll på kvinnor med eget idrottsintresse eller aktiv bakgrund inom idrotten. Erbjudandet omfattade en ledarskapsutveckling i grupp parallellt med coaching. Detta har gett kvinnorna möjlighet att delta i en gemensam inlärningsprocess och parallellt tillämpa sitt ledarskap. Allt detta görs på arbetstid med fullt stöd från arbetsgivaren.

 

 Intresset att inspirera och stötta unga tjejer att utveckla sitt idrottande har varit imponerande bland kvinnorna som deltagit. Kvinnorna diskuterade hur man bäst kan nå ut till tjejer och hur de ska kunna komma över de utmaningar som i slutänden leder till att så många unga tjejer väljer att släppa sitt idrottande redan som tonåringar. För ett livslångt idrottande behöver grunden vara stabilare än resultatinriktad och utslagningsorienterad lagsport.

 

 Det har varit många aspekter av Coacha Framtiden som har uppskattats av de kvinnor som deltagit, men den avgörande framgångsfaktorn har varit att kunna göra detta under arbetsdagen i stället för att ta sig bort från familjen på kvällar och helger.

 

 När individer gör val görs dom oftast inte individuellt. Istället påverkas de av familj, arbete och andra sociala institutioner. När män byggde upp en idrottsrörelse gjorde dom det på grundval av de faktorer som påverkade deras liv och val. Som en rörelse behöver vi nu tydligt se hur de rådande strukturer och erfarenheter vi arbetar med har blivit uppbyggda. Kvinnor vill bli ledare, förebilder och vara involverade i idrottens utveckling. Skolor tycker att kvinnliga förebilder inom idrott är viktigt och de behöver verkligen hjälp i linje med den här insatsen. Företagen vill stärka sina kvinnliga medarbetare i ledarskap och göra gott i samhället. Bevisligen är de också villiga att lägga tid och resurser på att göra det. Så, hur kan vi underlätta att sätta ihop dessa pusselbitar?

I vilken utsträckning är vi villiga att ändra "Så här har vi alltid gjort"? Om vi inte gör det så kommer allt att fortsätta vara som det alltid har varit. Män som coachar, män som bestämmer och män som väljer män.

 

Alla behöver fler kvinnliga ledare

 Vi, Girls in Sport, är redan övertygade om att Coacha Framtiden är en vinnare och hoppas kunna fortsätta utveckla konceptet till nästa år. Med utgångspunkten att alla behöver fler kvinnliga ledare och förebilder vill vi till exempel få kvinnor att leda både killar och tjejer i idrott. Med rätt stöd och vilja kan Coacha Framtiden enkelt implementeras i hela Sverige och erbjuda en meningsfull inverkan på idrottsrörelsen för att bidra till de uppsatta jämställdhetsmålen 2025. Kvinnor och deras arbetsgivare är entusiastiska och beredda. Däremot återstår frågan om idrottsrörelsen är redo att kasta ut sina gamla strukturer och genomföra förändringarna på den nivå som krävs? Nyckeln till framsteg är samverkan och samarbeten och för att göra detta behöver vi se över etablerade strukturer och administrativa gränser. En av våra styrkor på Girls in Sport ligger i att inte ens se begränsningarna och ifall vi ser dom så hittar vi vägar att överbrygga dom.

 

 Vi har en stark idrottsrörelse i Sverige men också en tendens att hålla fast vid traditionella begränsande ramar för vem som gör vad och för vem som bär ansvar och hur man organiserar sig. Det finns en rädsla för förändring. Det begränsar oss som individer och det begränsar vår idrottskultur från att utvecklas. Det är dags att tänka nytt.


Lucy Rist
Vd för Girls in Sport

Rand

Kommentera gärna artikeln »

Rand

Annons

Ads

Sport & Affärer utges av Ide´Media. Telefon: 0176 – 22 83 50 Mobil: 070-73 03 521 E-post: kontakt@sportaffarer.se
Sidan skapad av Yelles Webbyrå