Sport och Affärer

Startsidan

Aktuella länkar

Annonsera/Utgivningsplan

Artiklar

Evenemangsenkäten

Fotbollsbörsen

Idrott och mångfald

Idrottens finansiering

Idrottens konsulter

Idrottsevenemang

Idrottsklubbarnas varumärken

Karins krönika

Kommunrankingen

Nyhetsarkiv

Om oss

Ordlistan

Platsannonser

Podcast

Prenumerera

Professionell Idrott

På gång

Redaktionens tips

Skatteregler

SM i sponsring

Speakers corner

Sponsringsläget i förbunden

Sponsringsskolan

Stefans krönikor

Studentuppsatser

Tidningsarkiv

Tittartoppen

Unos krönikor

Utbildningar

Witt's Hits

Årssummeringen

MÅNADENS DEBATTÖR

Pandemin inte över – regeringen måste ge mer stöd för att föreningarna ska klara av att fortsätta

"En uppskattning av ekonomiska konsekvenser för perioden 1 juli till och med september visar att idrottsrörelsen är i behov av stöd på 1 260 miljoner kronor. Regeringen behöver förlänga det krispaket som tar slut 30 juni så att vi kan fortsätta ta vår del i att hjälpa Sverige genom krisen. Det handlar om föreningslivets överlevnad". Det säger Björn Eriksson i juni månads debattinlägg. Björn är sedan år 2015 ordförande för Riksidrottsförbundet.

Klicka här för debattinlägget >

IDROTTSEVENEMANG

Rand

MÅNADENS ARENA Klicka här»

VI FÖLJER


Centrum för idrottsevenemang

- Erbjuder ekonomiskt stöd för bid och utbildningar för att underlätta arrangerandet av internationella idrottsevenemang i Sverige

Dagens industri
- Sveriges ledande affärstidning

Den Osynliga Handen

- Intressant blog om fotboll & affärer som sedan ett antal år drivs av Kristof Vogel.

Fairpay
- Stiftelse som verkar för ökad jämställdhet inom idrotten.
 

Girls in Sport
- Ideell organisation för ökad jämställdhet.

Idrottsforum.org
- Nordiskt forum för idrottsvetenskap

Idrottsplats.se

- Svenska idrottsplatser dokumenterade med foto och fakta av Mats Tallkvist


Riksidrottsförbundet
- Rf:s hemsida med information om och för landets föreningar och specialidrottsförbund 

  

Sveriges Olympiska Kommitté
- SOK:s hemsida med nyheter och OS historia


Tidningen Fokus

- Djupdykande, ständigt utmanande och med en stark journalistisk integritet

Tv.nu
- Komplett guide över sportsändningar i Svenska tv-kanaler

 


Se även under fliken Aktuella länkar

RSS

Prenumerera via RSS

Rand

•     Debatt     •     Debatt     •     Debatt     •     Debatt     •

2013   2014   2015   2016   2017   2018   2019   2020  

| Januari | Februari | Mars | April | Maj | Juni | Juli | Augusti | September | Oktober | November | December |

OS 2026 till Sverige – ger många vinnare

 Staten, näringslivet och idrotten kommer att vara vinnare om Sverige blir värd för vinter-OS och Paralympics 2026 vid omröstningen i Lausanne den 24 juni.

 Det finns många missuppfattningar och myter kring vad ett vinter-OS och Paralympics skulle kosta, och vad det skulle betyda för svenska skattebetalare. Så låt mig förklara hur spelen blir en vinstaffär för den svenska staten.

 
 OS-bolaget begär inga bidrag från det offentliga, det enda som krävs är att staten ska garantera den så kallade yttre säkerheten under arrangemanget. Det innebär i korthet att polisen ska utföra sitt jobb som vanligt vid Sveriges gränser och hålla ordning på gator och torg. All säkerhet vid arenorna står OS-bolaget för och det finns med i vår kostnadsbudget. Polisens egen utredning ger vid handen att kostnaden för den yttre säkerheten blir långt under en miljard.

 
 Staten är samtidigt garanterade moms- och skatteintäkter på långt över två miljarder kronor bara via att det mångmiljardbidrag som IOK ger till arrangörslandet investeras i Sverige.  

Så bara genom att OS-bolaget använder IOK:s bidrag för att upphandla tjänster i Sverige så har staten gjort en vinst på spelen på mer än en miljard kronor. Pengar som mycket väl skulle kunna användas till vård, skola och omsorg.


Ingen felräkning – starkare budget

 Möjligen har ni sett rubriker om att vi har räknat fel på en miljard kronor. Det har vi inte gjort.

Budgeten för Stockholm Åre 2019 har gjorts i samarbete med IOK:s experter och det arbetet påbörjades för två år sedan. Vi förser nu IOK med en justerad budget med hänsyn tagen till deras senaste kommentarer, bland annat avseende valuta, inflation och IOK:s bidrag från toppsponsorerna.

 Det handlar mer om var man tror att framtida intäkter hamnar, om de kommer in till IOK via toppartners eller om pengarna kommer in direkt till kampanjbolaget på den nationella nivån.

Vi har pengarna i vår budget, så det är inte fråga om en felräkning, bara var i intäktsbudgeten som summan ska placeras.


 Det totala utfallet är positivt för oss då den justerade budgeten är något lägre och dessutom har en 250 MSEK högre buffert vilken nu ligger på totalt 1,4 Mdkr. Budgeten för Stockholm Åre 2026 är fortsatt stabil och vi arbetar för att det ska bli ett överskott efter spelen.

 Då har vi ännu inte berört de dynamiska effekter som ett OS kan ha för ett arrangörsland. Vi har valt att inte räkna med några sådana intäkter i vårt budgetarbete eftersom forskning kring hur stora de dynamiska effekterna blir är en smula tvetydig. Men det finns utredningar i Schweiz och Italien som ger vid handen att OS och Paralympics har ett BNP-värde på cirka 20 miljarder svenska kronor.

 Det är sådana siffror som gör att vi är helt säkra på att ett OS och Paralympics 2026 skulle vara en lysande affär för Sverige som land. Det tror även fler av Sveriges främsta företag och företagsledare som ser möjligheterna för exportindustrin och besöksnäringen via ett projekt som får ett mångmiljardbelopp som ett startup-bidrag. Det är det stora bidraget samt möjligheten att använda spelen som hävstång, både för att visa vad vi redan kan väldigt bra men också för att anstränga oss ännu mer för att skapa innovativa lösningar, som gör att näringslivet inte tvekar att stå för ekonomiska insatser i projektet.

 Dessa pengar och den inställningen ger oss möjlighet att genomföra OS och Paralympics på ett nytt och mer hållbart sätt. Målet är ju att genomföra de bästa spelen, både fantastiska spel för aktiva och åskådare samtidigt som det blir de mest hållbara Spelen genom tiderna. Detta är möjligt därför att IOK:s Agenda 2020 ger oss möjligheten att inte anpassa oss efter hur spelen varit, utan spelen ska anpassa sig efter vårt land. Det är därför vi har de lägsta investeringskostnaderna någonsin samt att vi inte behöver bygga något som inte har stort efterbruksvärde och det är därför vi kan utlokalisera kälksporterna till Lettland.

Svensk idrott och folkhälsan blir också vinnare – men det gör sig inte självt

 Vinterspelen i Sverige skulle också kunna bli vitaliserande för svensk idrott och en katalysator för ett stort och mångårigt folkhälsoprojekt för att öka rörelse, minska stillasittandet och stärka hälsan främst hos barn och unga. För att uppnå en vändning på de dystra siffror som sedan en tid kablats ut om hälsoläget så behöver vi kraftsamla och hjälpas åt på alla plan inom idrotten, näringslivet, civila organisationer, staten, skolan och andra kommunala områden.

 Detta gör sig inte självt, det kräver resurser, nya metoder, långsiktighet och uthållighet tillsammans! Denna framtidsavgörande fråga för vårt land är ett exempel, kanske det viktigaste, på vad vi kan använda vinterspel 2026 i Sverige till, en hävstång för nya satsningar på olika områden både roliga, viktiga och nödvändiga. Om Stockholm-Åre utropas som segraren den 24 juni klockan 18.00 är det inte bara en historisk dag för den svenska idrottsrörelsen. Det är också en stor seger för Sverige som land.

 

 

 

 


Peter Reinebo

Verksamhetschef Sverige Olympiska Kommitté.

 

Rand

Kommentera gärna artikeln »

Rand

Annons

Ads

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Sport & Affärer utges av Ide´Media. Telefon: 0176 – 22 83 50 Mobil: 070-73 03 521 E-post: kontakt@sportaffarer.se
Sidan skapad av Yelles Webbyrå