Sport och Affärer

Startsidan

Aktuella länkar

Annonsera/Utgivningsplan

Artiklar

Evenemangsenkäten

Fotbollsbörsen

Idrott och mångfald

Idrottens finansiering

Idrottens konsulter

Idrottsevenemang

Idrottsklubbarnas varumärken

Karins krönika

Kommunrankingen

Nyhetsarkiv

Om oss

Ordlistan

Platsannonser

Podcast

Prenumerera

Professionell Idrott

På gång

Redaktionens tips

Skatteregler

SM i sponsring

Speakers corner

Sponsringsläget i förbunden

Sponsringsskolan

Stefans krönikor

Studentuppsatser

Tidningsarkiv

Tittartoppen

Utbildningar

Witt's Hits

Årssummeringen

MÅNADENS DEBATTÖR

Patetisk politisk feghet

"Hur länge ska den politiska och journalistiska lekstugan fortsätta när det gäller att bedöma om Sverige ska fullfölja ansökan om vinter-OS 2026? Hur länge ska argumenten i lekstugan baseras på ”fake news” snarare än fakta? Varför kan vi inte skapa en seriös diskussion som är värdig ett land som håller miljömässig och social hållbarhet högt liksom anställningsvillkor och ”fair trade” aspekter. Faktorer som idag utgör kärninnehållet i IOC:s (Internationella Olympiska Kommitténs) regelsystem för framtida OS-ansökningar". Så inleder Peter Rohmée oktober månads debattinlägg. Peter är expert på de stora idrottsevenemangens samhällseffekter.

Klicka här för debattinlägget >

IDROTTSEVENEMANG

Rand

MÅNADENS ARENA Klicka här»

VI FÖLJER


Centrum för idrottsevenemang

- Erbjuder ekonomiskt stöd för bid och utbildningar för att underlätta arrangerandet av internationella idrottsevenemang i Sverige

Dagens industri
- Sveriges ledande affärstidning

Den Osynliga Handen

- Intressant blog om fotboll & affärer som sedan ett antal år drivs av Kristof Vogel.

Fairpay
- Stiftelse som verkar för ökad jämställdhet inom idrotten.
 

Girls in Sport
- Ideell organisation för ökad jämställdhet.

Idrottsforum.org
- Nordiskt forum för idrottsvetenskap

Idrottsplats.se

- Svenska idrottsplatser dokumenterade med foto och fakta av Mats Tallkvist


Mr Bister
- Bitsk blogg om sport, främst fotboll på Vi Tippas hemsida

Riksidrottsförbundet
- Rf:s hemsida med information om och för landets föreningar och specialidrottsförbund 

  

Sveriges Olympiska Kommitté
- SOK:s hemsida med nyheter och OS historia


Tidningen Fokus

- Djupdykande, ständigt utmanande och med en stark journalistisk integritet

Tv.nu
- Komplett guide över sportsändningar i Svenska tv-kanaler

 


Se även under fliken Aktuella länkar

RSS

Prenumerera via RSS

Rand

•     Debatt     •     Debatt     •     Debatt     •     Debatt     •

2013   2014   2015   2016   2017   2018  

| Januari | Februari | Mars | April | Maj | Juni | Juli | Augusti | September | Oktober | November | December |

Umeå siktar högt med kulturhuvudstadsåret som språngbräda

 Umeå är Europas Kulturhuvudstad 2014. Vad har det inneburit? Låt mig återkomma till det. Att vara Europas Kulturhuvudstad innebär ett fokus på Umeås kultur- och idrottsliv, ett uppsving för Umeås besöksnäring och en unik möjlighet att visa upp vår stad - en myllrande storstad i ett litet format som dessutom kan erbjuda vildmarken runt hörnet. Umeå har en stark historia av en mångfald evenemang med starkt gräsrotsengagemang. Eller rättare sagt, tack vare starkt gräsrotsengagemang finns det idag en stolt historia av evenemang. Detta har också präglat vilket utbud som har funnits och som har vuxit sig starkt. Idag kan vi se att kultur, med musik i spetsen, och idrott är de områden där vi hittar flera av de starkaste evenemangen.


Utnämningen till Europas Kulturhuvudstad 2014 har fungerat som en katalysator för att få igång ett offensivt destinationsbolag - Visit Umeå AB. Och det var när detta bolag startade i januari 2013 som Umeå som destination började ta ett strategiskt ansvar för evenemang.


Under våren 2013 fick jag som evenemangsansvarig uppdraget att ta fram Umeås evenemangsplattform som utgör strategin för hur Umeå som evenemangsstad ska utvecklas långsiktigt. Målet är att bli en av Sveriges fem bästa städer på att arrangera evenemang senast 2020. Idrott är ett av de viktigaste områdena för Umeå i strategin när det gäller evenemang.


Varför är idrott viktigt i Umeå? Umeå är en stad som andas idrott med stort utbud inom både bredd och elit. Här kan du utvecklas som elitidrottare i kombination med en civil karriär via Idrottshögskolan vid Umeå Universitet. Umeå har alla möjligheter att genomföra stora idrottsevenemang i direkt anknytning till stadskärnan med god tillgång på arenor men också föreningar som genom sitt kunnande och engagemang bidrar till en stad som vill mer. Umeå har en ung och aktiv befolkning inom både sommar- och vinteridrotter. Drygt 22.000 personer är medlemmar på IKSU Sportcenter, en av Europas största träningsanläggningar.


Kort sagt, idrott och Umeå hör ihop.


Sedan evenemangsplattformen förankrats har vi tagit flera steg för att bygga en organisation och skapa processer som kan hantera arbetet med att nå målet. Vi har skapat Tablågruppen med långsiktigt strategiskt fokus, Ekonomigruppen med fokus på att koordinera resurser, Lotsnätverket med fokus på tillståndshantering och rådgivning och Arrangörsforum med fokus på att lyfta arrangörens perspektiv. Idag finns en Evenemangslots på Umeå kommun och jag själv som Evenemangsansvarig på destinationsbolaget. Under hösten kommer drygt 30 arrangörer gå en sponsringsutbildning för att stärka upp kompetensen. Vi håller på och utvecklar ett samarbete tillsammans med Umeå Universitet och under nästa år ska näringslivet inkluderas på ett tydligare sätt än idag.


Under kulturhuvudstadsåret hade vi i Umeå förmånen att få arrangera SM-veckan vinter. Värdet av ett sådant evenemang går inte att underskatta. Det evenemanget resulterade i 2523 artiklar med 169 miljoner potentiella läsare och ett annonsvärde på drygt 63 miljoner kronor. Det totala antalet besök på SM-veckan var 92.000 med 44.000 unika besökare. Den turistekonomiska omsättningen var drygt 30 miljoner kronor. I slutet av sommaren hade vi även förmånen att arrangera SM i friidrott i Umeå och överträffade de uppsatta målen för det evenemanget. Även där är vi övertygade om att evenemanget kommer att leverera bra siffror.


Ja, vi förstår att evenemang är viktigt men vad har kulturhuvudstadsåret på riktigt inneburit för Umeå?


Kulturhuvdstadsåret som helhet har inneburit en ökning av antal gästnätter med cirka 20 procent och en ökning av besökare på Visit Umeås hemsida med 79 procent. På evenemangsdagar har både belagda bäddar och belagda rum ökat markant. Helt enkelt en kraftigt ökad efterfrågan. Utmaningen består i att bevara och utveckla effekterna för framtiden.


För idrotten har det framförallt inneburit en möjlighet att bygga organisation, strukturer och processer som kan hantera stora idrottsevenemang. Nu finns grunden lagd inför framtiden.


Utan utnämningen av Umeå som Europas Kulturhuvudstad hade vi förmodligen inte kunnat berätta om något av ovanstående. Nu är vi istället redo att anta utmaningen att bli en av Sveriges fem bästa städer på evenemang!
Hjärtligt välkommen till evenemangsstaden Umeå och till seminariet Professionell idrott den sjätte oktober!

 

 

Simon Dahl
 Evenemangsansvarig
 Visit Umeå AB

 

Rand

Kommentera gärna artikeln »

Rand

Annons

Ads

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Sport & Affärer utges av Ide´Media. Telefon: 0176 – 22 83 50 Mobil: 070-73 03 521 E-post: kontakt@sportaffarer.se
Sidan skapad av Yelles Webbyrå