Sport och Affärer

Startsidan

Aktuella länkar

Annonsera/Utgivningsplan

Artiklar

Evenemangsenkäten

Fotbollsbörsen

Idrott och mångfald

Idrottens finansiering

Idrottens konsulter

Idrottsevenemang

Idrottsklubbarnas varumärken

Kommunrankingen

Nyhetsarkiv

Om oss

Ordlistan

Platsannonser

Podcast

Prenumerera

Professionell Idrott

På gång

Redaktionens tips

Skatteregler

SM i klubbekonomi

SM i sponsring

Speakers corner

Sponsringsläget i förbunden

Sponsringsskolan

Studentuppsatser

Tidningsarkiv

Tittartoppen

Unos krönikor

Utbildningar

Witt's Hits

Årssummeringen

MÅNADENS DEBATTÖR

Låt gulddrömmar leva i hela landet

"Idrott bidrar inte enbart till förbättrad folkhälsa och ökad gemenskap, utan för oss i Mora kommun, även till ökad inflyttning." Det säger Anna Hed i februari månads debattinlägg. Anna är kommunstyrelsens ordförande i Mora och ordförande i SKR:s beredning "Tillväxt och regional utveckling."

 

Klicka här för debattinlägget >

IDROTTSEVENEMANG

Rand

MÅNADENS ARENA Klicka här»

VI FÖLJER


Centrum för idrottsevenemang

- Erbjuder ekonomiskt stöd för bid och utbildningar för att underlätta arrangerandet av internationella idrottsevenemang i Sverige

Dagens industri
- Sveriges ledande affärstidning

Den Osynliga Handen

- Intressant blog om fotboll & affärer som sedan ett antal år drivs av Kristof Vogel.

Fairpay
- Stiftelse som verkar för ökad jämställdhet inom idrotten.
 

Girls in Sport
- Ideell organisation för ökad jämställdhet.

Idrottsforum.org
- Nordiskt forum för idrottsvetenskap

Idrottsplats.se

- Svenska idrottsplatser dokumenterade med foto och fakta av Mats Tallkvist


Riksidrottsförbundet
- Rf:s hemsida med information om och för landets föreningar och specialidrottsförbund 

  

Sveriges Olympiska Kommitté
- SOK:s hemsida med nyheter och OS historia


Tidningen Fokus

- Djupdykande, ständigt utmanande och med en stark journalistisk integritet

Tv.nu
- Komplett guide över sportsändningar i Svenska tv-kanaler

 


Se även under fliken Aktuella länkar

RSS

Prenumerera via RSS

Rand

•     Debatt     •     Debatt     •     Debatt     •     Debatt     •

2013   2014   2015   2016   2017   2018   2019   2020   2021   2022   2023   2024  

| Januari | Februari | Mars | April | Maj | Juni | Juli | Augusti | September | Oktober | November | December |

Idrotten måste in tidigare i den politiska processen!

 När olika bostadsområden planeras i landets kommuner är det viktigt att tidigt i den politiska processen komma in med synpunkter. Annars är det stor risk att mycket redan är låst när en medborgare eller förening vill påverka. I landets kommuner är det tydligt att idrotten många gånger kommer in sent inom ramen för stadsbyggnadsprocessen. Ett exempel är Hammarby Sjöstad när ett antal beslutsfattare började analysera idrottsytor först när denna stadsdel redan till stora delar var färdigplanerad.

 I många fall är även företrädare för idrotten alltför blygsamma och tar inte initiativ till en tidig dialog med kommunala politiker och tjänstemän. Det är dags att idrottsledare slutar vara naiva och i stället tar en större plats inom den kommunala maktapparaten.

 När vi talar om idrottsytor är det viktigt att påpeka att det vi syftar på är platser för inomhus- och utomhusverksamhet, spontan utövning och att behålla högkvalitativa ytor i naturen inklusive vatten för att möjliggöra mycket av den träning och tävling som sker runtom i landet. Anläggningar består som bekant inte bara av hallar och idrottsplatser. Idag är det stora skillnader i folkhälsa mellan olika medborgare och ofta hör detta ihop med socioekonomiska förhållanden. En bra stadsbyggnadsprocess som ger goda förutsättningar för vår största folkrörelse är en investering i bättre folkhälsa och effektiv socialpolitik. Vidare måste det vara en central målsättning när lokala samhällen planeras att det tydligt även fokuseras på idrottsverksamheten i skolan. Det är inte minst viktigt för att få nya svenskar aktiva. Många av de personer som söker sig till vårt fina land har nämligen inte samma föreningstradition som vi. Speciellt om vi vill rekrytera yngre tjejer till idrotten är skolan en effektiv samverkanspartner.

 För att påverka samhällsbyggnadsprocessen till förmån för idrottens intressen krävs en ökad förmåga inom Sveriges största folkrörelse att förklara vår samhällsnytta med goda argument. Detta gäller både i form av siffror som bland annat kan tas fram av etablerade forskare, men även i form av historier om vad idrotten betytt för många människor av kött och blod. Själv är jag verksam och bor i Sundbyberg som jag gillar mycket, men min hemstad är påtagligt segregerad. Då jag rör mig i det lokala samhället hör jag ofta historier om hur barn och ungdomar från helt olika bakgrunder genom idrotten har fått en stark gemenskap och ökad förståelse för varandra. Idrotten förenar men det krävs att vi berättar om det och att modiga kommunpolitiker vågar göra politiska prioriteringar i anläggningar, rum och ytor som möjliggör en bred verksamhet genom spontan utövning, i föreningar och i skolan.

 Överhuvudtaget måste ledare, ideella och anställda, som är verksamma inom idrotten få en bättre förståelse för det politiska systemet. Länge har idrotten varit ihjälkramad av politiken och inte ifrågasatt. Nu finns det en del synpunkter från beslutsfattare om bland annat tidig specialisering, värdegrundsfrågor, matchfixing, dopning och huliganism. Då gäller det för idrottsledare att föra ett ödmjukt, självkritiskt och öppet samtal om hur vi kan förbättra oss på dessa områden och även föreslå konkreta åtgärder. Det gäller både i förhållande till media och politiker. Självklart är den svenska modellen med en oberoende idrottsrörelse mycket positiv, men den förutsätter att vi vågar erkänna även negativa sidor av verksamheten inför det offentliga Sverige och journalister i tidningar, radio och TV.

 Mina kontakter inom Vänsterpartiet och Miljöpartet säger att centrala företrädare för dessa partier inte bearbetades ordentligt inför den nya regeringens första budget. Att idrotten inte prioriterade att lobba mot två av de partier som bestämmer mycket av den politiska nationella agendan i vårt land visar att svensk idrott måste bli bättre på lobbyism.

 

 

Johan Storåkers
Oppositionsråd för Folkpartiet Liberalerna i Sundbyberg.    Medförfattare till två nationella idrottspolitiska program inom Folkpartiet Liberalerna.
Styrelseledamot och ordförande i anläggningskommittén i Svenska Friidrottsförbundet.
Ordförande i 08fri./Stockholms Friidrottsförbund.

Rand

Kommentera gärna artikeln »

Rand

Annons

Ads

Sport & Affärer utges av Ide´Media. Telefon: 0176 – 22 83 50 Mobil: 070-73 03 521 E-post: kontakt@sportaffarer.se
Sidan skapad av Yelles Webbyrå