Sport och Affärer

Startsidan

Aktuella länkar

Annonsera/Utgivningsplan

Artiklar

Evenemangsenkäten

Fotbollsbörsen

Idrott och mångfald

Idrottens finansiering

Idrottens konsulter

Idrottsevenemang

Idrottsklubbarnas varumärken

Kommunrankingen

Nyhetsarkiv

Om oss

Ordlistan

Platsannonser

Podcast

Prenumerera

Professionell Idrott

På gång

Redaktionens tips

Skatteregler

SM i klubbekonomi

SM i sponsring

Speakers corner

Sponsringsläget i förbunden

Sponsringsskolan

Studentuppsatser

Tidningsarkiv

Tittartoppen

Unos krönikor

Utbildningar

Witt's Hits

Årssummeringen

MÅNADENS DEBATTÖR

Låt gulddrömmar leva i hela landet

"Idrott bidrar inte enbart till förbättrad folkhälsa och ökad gemenskap, utan för oss i Mora kommun, även till ökad inflyttning." Det säger Anna Hed i februari månads debattinlägg. Anna är kommunstyrelsens ordförande i Mora och ordförande i SKR:s beredning "Tillväxt och regional utveckling."

 

Klicka här för debattinlägget >

IDROTTSEVENEMANG

Rand

MÅNADENS ARENA Klicka här»

VI FÖLJER


Centrum för idrottsevenemang

- Erbjuder ekonomiskt stöd för bid och utbildningar för att underlätta arrangerandet av internationella idrottsevenemang i Sverige

Dagens industri
- Sveriges ledande affärstidning

Den Osynliga Handen

- Intressant blog om fotboll & affärer som sedan ett antal år drivs av Kristof Vogel.

Fairpay
- Stiftelse som verkar för ökad jämställdhet inom idrotten.
 

Girls in Sport
- Ideell organisation för ökad jämställdhet.

Idrottsforum.org
- Nordiskt forum för idrottsvetenskap

Idrottsplats.se

- Svenska idrottsplatser dokumenterade med foto och fakta av Mats Tallkvist


Riksidrottsförbundet
- Rf:s hemsida med information om och för landets föreningar och specialidrottsförbund 

  

Sveriges Olympiska Kommitté
- SOK:s hemsida med nyheter och OS historia


Tidningen Fokus

- Djupdykande, ständigt utmanande och med en stark journalistisk integritet

Tv.nu
- Komplett guide över sportsändningar i Svenska tv-kanaler

 


Se även under fliken Aktuella länkar

RSS

Prenumerera via RSS

Rand

•     Debatt     •     Debatt     •     Debatt     •     Debatt     •

2013   2014   2015   2016   2017   2018   2019   2020   2021   2022   2023   2024  

| Januari | Februari | Mars | April | Maj | Juni | Juli | Augusti | September | Oktober | November | December |

Integrationen bör ända in i styrelserummen

 Integration genom idrotten är idag viktigare än någonsin. Människor flyr krig och förtryck. Rasismen i samhället ökar och spänningar mellan olika etniska grupper i det svenska samhället ökar.

 Jag har min bakgrund i idrotten handboll och hjärtat där men brinner för fotbollen och basketen nästan lika mycket. Den dan som Zlatan Ibrahimovic lägger ner sin fotbollskarriär( vilket kan vara väldigt snart) vill jag med bestämdhet hävda att Zlatan är vår störste idrottare  genom tiderna. Det finns ingen annan idrottare som har påverkat det svenska samhället och förändrat förhållningssättet så mycket som han.

 Varför jag nämner Zlatan Ibrahimovic i denna kontext är för att han inte är etnisk svensk. Föräldrar från Bosnien och Kroatien. Vilket i praktiken och folk mun gör honom till ”invandrare”. Jag vill på fullaste allvar mena att det finns för få människor i de styrande rummen kring idrotten i Sverige med annan etnisk härkomst än den svenska. Anledningarna är många men det går inte längre att skylla på dem eller gömma sig bakom de olika faktumen.

 Vi lever i samhälle där vi på många sätt ständigt vill och kan förändra normen. Jag sitter sedan 2011 med i Svenska Handbollsförbundets styrande rum. I ledamots position i jämställdhetsrådet sedan 2015 och ungdomsrådet sedan 2011. I mitt förbund är jag en av två med annan etnisk härkomst utanför ”Europas gränser”. Den andra personen har sina rötter i ett land i Mellanöstern och jag själv i två länder på den afrikanska kontinenten. Många gånger är jag stolt, men tyvärr många gånger så skäms jag över att det inte finns en större mångfald rent etniskt.

 De flesta som sitter i de styrande rummen inom svensk idrott har en del saker gemensamt. De är vita medelålders män. De besitter ett enorm socialt kapital i form av kontakter umgänge med ”rätt människor” och bra positioner på sina arbetsplatser. Jag blev de man kallar för ett integrations objekt då jag och min familj inte hade bott mer än 3 år i Sverige innan jag började spela handboll. Jag visste vad fotboll och basket var men inte handboll. Jag spelade handboll ända till junioråldern sen lades den karriären och drömmen om att spela i IK Säfvehofs seniorlag ner. Tränarspåret inleddes iställetoch det har jag fortsatt att följa.

 Jag fick frågan om att engagera mig i Göteborgs handbollsförbunds ungdomsråd samtidigt kom samma fråga från Svenska handbollsförbundet. Valet blev självklart Svenska Handbollsförbundet utan att blinka. Jag vet att valet inte föll på mig för att jag har en annan etnisk härkomst utan på grund av mitt engagemang och ständiga driv. Jag har dock sett många med människor som har liknade bakgrund som mig i form av bakgrund men som sysslat med fotboll som sagt till mig att
- Jag kommer aldrig komma in för jag är invandrare. Detta är bara ett exempel på många saker jag har fått berättat för mig.

Hur skall vi nå denna mångfalden i det styrande rummet framöver och kommer vi någonsin att komma dit?
 Nu mer än någonsin studerar fler ungdomar med annan etnisk härkomst på universitetet, högskola och yrkeshögskola. Vi tvingas ut av våra föräldrar på grund av att de inte vill att vi kör taxi eller städar som de var tvungna att göra för att vi skulle få äta. De vill att vi är med och förändrar, utvecklar samhället framåt. Detta i sin tur betyder att ungdomar och unga vuxna med annan etnisk härkomst, förr eller senare har det där sociala kapitalet på grund av studier och bra arbeten.

 Med detta vill jag säga att jag kräver och kommer ständigt att arbeta för att fler med annan etnisk härkomst finns i de styrande rummen inom svensk idrott. Ifall och när det sker kan vi inom svensk idrott stolt påstå att vi har lyckats med vår integration genom idrotten.


 

 

Text: Collins Luther Zola

Rand

Kommentera gärna artikeln »

Rand

Annons

Ads

Sport & Affärer utges av Ide´Media. Telefon: 0176 – 22 83 50 Mobil: 070-73 03 521 E-post: kontakt@sportaffarer.se
Sidan skapad av Yelles Webbyrå