Sport och Affärer

Startsidan

Aktuella länkar

Annonsera/Utgivningsplan

Artiklar

Evenemangsenkäten

Fotbollsbörsen

Idrott och mångfald

Idrottens finansiering

Idrottens konsulter

Idrottsevenemang

Idrottsklubbarnas varumärken

Karins krönika

Kommunrankingen

Nyhetsarkiv

Om oss

Ordlistan

Platsannonser

Podcast

Prenumerera

Professionell Idrott

På gång

Redaktionens tips

Skatteregler

SM i sponsring

Speakers corner

Sponsringsläget i förbunden

Sponsringsskolan

Stefans krönikor

Studentuppsatser

Tidningsarkiv

Tittartoppen

Unos krönikor

Utbildningar

Witt's Hits

Årssummeringen

MÅNADENS DEBATTÖR

Pandemin inte över – regeringen måste ge mer stöd för att föreningarna ska klara av att fortsätta

"En uppskattning av ekonomiska konsekvenser för perioden 1 juli till och med september visar att idrottsrörelsen är i behov av stöd på 1 260 miljoner kronor. Regeringen behöver förlänga det krispaket som tar slut 30 juni så att vi kan fortsätta ta vår del i att hjälpa Sverige genom krisen. Det handlar om föreningslivets överlevnad". Det säger Björn Eriksson i juni månads debattinlägg. Björn är sedan år 2015 ordförande för Riksidrottsförbundet.

Klicka här för debattinlägget >

IDROTTSEVENEMANG

Rand

MÅNADENS ARENA Klicka här»

VI FÖLJER


Centrum för idrottsevenemang

- Erbjuder ekonomiskt stöd för bid och utbildningar för att underlätta arrangerandet av internationella idrottsevenemang i Sverige

Dagens industri
- Sveriges ledande affärstidning

Den Osynliga Handen

- Intressant blog om fotboll & affärer som sedan ett antal år drivs av Kristof Vogel.

Fairpay
- Stiftelse som verkar för ökad jämställdhet inom idrotten.
 

Girls in Sport
- Ideell organisation för ökad jämställdhet.

Idrottsforum.org
- Nordiskt forum för idrottsvetenskap

Idrottsplats.se

- Svenska idrottsplatser dokumenterade med foto och fakta av Mats Tallkvist


Riksidrottsförbundet
- Rf:s hemsida med information om och för landets föreningar och specialidrottsförbund 

  

Sveriges Olympiska Kommitté
- SOK:s hemsida med nyheter och OS historia


Tidningen Fokus

- Djupdykande, ständigt utmanande och med en stark journalistisk integritet

Tv.nu
- Komplett guide över sportsändningar i Svenska tv-kanaler

 


Se även under fliken Aktuella länkar

RSS

Prenumerera via RSS

Rand

•     Debatt     •     Debatt     •     Debatt     •     Debatt     •

2013   2014   2015   2016   2017   2018   2019   2020  

| Januari | Februari | Mars | April | Maj | Juni | Juli | Augusti | September | Oktober | November | December |

Friidrott gör Sverige starkare

 Nyligen avslutades Inomhus-EM i friidrott i Belgrad. Det resulterade i att Sverige tog fyra medaljer och även i övrigt många framskjutna placeringar. Både etablerade och unga aktiva lyckades. Vi slutade fyra i nationsligan och före länder som Frankrike, Spanien, Italien och Tjeckien. Endast Polen, Storbritannien och Tyskland placerade sig högre upp i poängligan.

 Resultaten på Inomhus-EM i kombination med goda prestationer vid EM, Junior-VM och Ungdoms-EM under den gångna sommaren gör att vi kan se positivt på framtiden. Samtidigt ska vi inte underskatta kraven för att ta steget vidare till den högsta internationella nivån och lyckas på VM och OS. De svenska insatserna vid OS i Rio de Janeiro var heller inte så starka som vi hade hoppats på, även om enstaka aktiva presterade på en hög personlig nivå.  Mästerskapskunskap måste prioriteras och är en viktig faktor inför framtiden för aktiva och coacher samt den övergripande landslagsledningen.

 

 I nationen Sverige är friidrott en av våra största idrotter. Vi har en stark folklig förankring, är jämställd, har en allsidig verksamhet och bidrar tydligt till folkhälsoutvecklingen. Vidare har vi ett antal utövare på toppnivå och vår rörelse vilar på en gedigen demokratisk grund. Svensk friidrott gör vårt land starkare. Samtidigt så vore det att ljuga att säga att vi inte har utmaningar att ta tag i.

 

Jag kommer nedan att beröra några av de utmaningar vi står inför. Detta är endast ett urval och inte heltäckande.

 

 Under de senaste åren har den internationella friidrotten genomgått en kris med anledning av bl.a. doping och korruption. Nu genomför Internationella Friidrottsförbundet (IAAF) med ordförande Lord Sebastian Coe i spetsen ett genomgripande reformarbete för good governance m.m. Detta arbete stödjer Svensk Friidrott helhjärtat. Internationella Friidrottsförbundet bildades 1912 i Stockholm och på ledarsidan har bl.a. giganterna J Sigfrid Edström och professor Arne Ljungqvist gjort djupa intellektuella avtryck. Idag är Sverige mycket enagagerat inom Europeiska Friidrottsförbundet och vi har successivt igen börjat arbeta för att etablera ett starkare engagemang inom IAAF. Det är nödvändigt att all goda krafter arbetar för att ständigt förbättra den olympiska huvudidrotten i Europa och på global nivå.

 

Både det förebyggande arbetet mot doping och den formella delen med tester på och utanför tävlingsarenorna måste fortsätta 365 dagar om året. Något annat är inte etiskt och idrottspolitiskt acceptabelt. En ren friidrott ska alltid försvaras!

 

 Om vi tittar tillbaka på ungdomsfriidrotten i Sverige för cirka tio år sedan kan vi konstatera  att rekryteringen av unga utövare idag inte är lika framgångsrik. Visst hade vi exceptionella resultat på elitnivå under några år in på detta årtusende och det bidrog till att många personer inspirerades att börja träna i våra fina föreningar. Samtidigt finns det ständigt anledning att se över hur vi lägger upp träning och tävlingsverksamheten. Är vi tillräckligt inkluderande, vägleds de aktiva av relevant utbildade tränare, beaktar vi sociala aspekter och måste alla tävla för att känna sig välkomna?

 

 Frågorna är många och föreningar, distrikt samt det nationella förbundet måste tillsammans lyfta ungdomsfriidrotten ytterligare ett snäpp för att unga svenskar ska vallfärda till aktiviteter i vår idrott oavsett om de bor i Ystad, Stockholms innerstad, Torsby, Bjurholm eller Kiruna. Eller om de är födda i Sundbyberg, Nairobi, Seoul, Mexico City eller Sao Paulo.

 

Nya utmaningar

Det är idag ett annat Sverige och i en orolig värld söker sig många nya svenskar till vårt land. Vi ska välkomna dem med en öppen och tolerant attityd. Det är dock så att en del av de nya svenska familjerna inte har samma erfarenhet av vårt folkrörelseliv med föreningar m.m. Till exempel är det en del föräldrar med invandrarbakgrund som inte släpper sina döttrar till föreningsträningar- och tävlingar. Emellertid litar de ofta på skolan. Därför är samarbeten mellan föreningar och skolor ett viktigt steg för att vi ska få flera nya svenskar att börja med friidrott. Här finns det goda exempel i framförallt våra större kommuner men vi har på många orter ett viktigt arbete framför oss!

 

Svensk Friidrott antog vid årsmötet 2016 en mångfalds- och inkluderingsplan, men det är endast om den omsätts i praktiken i den vardagliga verksamheten i myllan som den betyder något. Annars blir det endast en pappersprodukt.

 

 

Ingen quickfix

 Inom elitverksamheten finns ingen snabb väg till framgång utan det handlar om tålmodigt arbete med elitutveckling, idrottsmedicin inklusive det psykologiska området och möjligheter till att kombinera elitfriidrott och studier. Vidare är det angeläget med ett ständigt kunskapsarbete om träningsprocessen och om förmågan att prestera som bäst när det gäller. Vi måste följa med i de forskningsrön som finns.

 

Det är även en viktig uppgift att stärka våra tränares situation. Vår idrott är väldigt amatörinriktad med tanke på vilken hög nivå många aktiva befinner sig på. Det är även angeläget att coachprocessen uppvärderas. Att vägleda elitidrottare är en speciell konstart.

 

Det måste vara möjligt att på ett naturligt sätt under stora delar av livet börja med friidrott eller återkomma till vår verksamhet. Detta gäller både träning och tävling, på respektive utanför idrottsplats. Vår verksamhet ska ha en hög kvalité och locka många svenskar under så lång tid som möjligt. Friidrott, din idrott för livet! 

 

Svensk friidrott kan löpning. Därför finns det anledning att tro att vi långsiktigt kommer klara konkurrensen från kommersiella aktörer när det gäller långlopp och liknande evenemang. Men det gäller då att vi på ett attraktivt sätt erbjuder våra tränartjänster, kvalitativa utbildningar och relevanta kringtjänster. Idag tappar tyvärr en del lopp deltagare och marknaden blir allt tuffare. Våra föreningar måste tänka kreativt för att locka till upplevelser som skapar ett tydligt mervärde för många löpare!
 Vår idrotts bidrag till svensk folkhälsa är även uppskattat av t.ex. företag och offentliga beslutsfattare. Svensk friidrott gör vårt land starkare.

 

Produkten

 Det är viktigt att fundera över hur vi presenterar vår produkt. Mediearbetet består idag allt mer av personliga kontakter och måste prioriteras hela tiden. Visst skickas det fortfarande pressmeddelanden men för konkreta resultat krävs ett ständigt operativt och strategiskt arbete där samtal med nyckelaktörer i den allt mer mångfacetterande medievärlden är en nyckelfaktor. Kommunikationen på sociala medier växer explosionsartat och här ska vi hänga med!

 

 Framgångsrikt arbete med media och övrig kommunikation skapar god PR som i sin tur ökar möjligheterna att lyckas på marknadsområdet. Visserligen är exponering för företag och andra organisationer viktigt, men ofta grundar sig partnerskap idag på att kommunicera sunda och tydliga värderingar. Därför måste vi tänka ett steg längre i marknadsarbetet än vi gjorde för t.ex. 20-30 år sedan. Vi måste även fundera över hur vi kommunicerar med viktiga offentliga tjänstemän och politiker. Svensk friidrott säljer vi alla i vår rörelse tillsammans.

 

 Den olympiska huvudidrotten har idag många stora friidrottshallar i vår nation. Detta är ett resultat av ett långsiktigt påverkansarbete. Emellertid är det fortfarande stora utmaningar på många håll i Sverige. Vi måste bl.a. prioritera mindre hallar, näridrotts- och skolidrottsplatser, väl underhållna större och tillgängliga utomhusanläggningar samt god tillgång till löparytor på vägar, i skog och mark. Anläggningsfrågorna är ett ultramarathonlopp och vi ska ständigt arbeta för att ännu mer tydligt presentera samhällsnyttan av vår verksamhet. Svensk friidrott bygger vi tillsammans.

 

 Vi ska fundera över hur vi genomför våra arrangemang så att vi inte endast lockar de redan intresserade. Om vi ska få mer publik krävs kreativitet och nytänkande. Våra publiksiffror är tyvärr dalande både nationellt och internationellt. Vi måste inse att friidrotten konkurrerar om åskådare med annan idrott men även hela nöjeslivet. Samtidigt har vi fortfarande ofta goda TV-siffror och det finns ett genuint friidrottsintresse i det svenska folkhemmet.

 

 Svensk friidrotts välstånd bygger på allas insatser! Steg för steg förbättrar vi den olympiska huvudidrotten i vårt fina land. Vår idrott gör vår nation starkare.


Johan Storåkers

 

Rand

Kommentera gärna artikeln »

Rand

Annons

Ads

Sport & Affärer utges av Ide´Media. Telefon: 0176 – 22 83 50 Mobil: 070-73 03 521 E-post: kontakt@sportaffarer.se
Sidan skapad av Yelles Webbyrå