Sport och Affärer

Senaste nytt söndag 24/9:

Senaste nytt

Witts Hits September uppe nu!     •     WITTS HITS AUGUSTI UPPE NU!     •     Witts Hits Juli Uppe Nu!!     •    

Startsidan

Aktuella länkar

Annonsera/Utgivningsplan

Artiklar

Evenemangsenkäten

Fotbollsbörsen

Idrott och mångfald

Idrottens finansiering

Idrottens konsulter

Idrottsevenemang

Idrottsklubbarnas varumärken

Kommunrankingen

Nyhetsarkiv

Om oss

Ordlistan

Platsannonser

Podcast

Prenumerera

Professionell Idrott

På gång

Redaktionens tips

Skatteregler

SM i klubbekonomi

SM i sponsring

Speakers corner

Sponsringsläget i förbunden

Sponsringsskolan

Studentuppsatser

Tidningsarkiv

Tittartoppen

Unos krönikor

Utbildningar

Witt's Hits

Årssummeringen

MÅNADENS DEBATTÖR

Kris i Stockholmshockeyn eller?

"Tyvärr ser vi också att det finns elitföreningar ute i landet som lockar till sig våra spelare även innan gymnasieåldern vilket innebär att vi har ungdomar som flyttar så långt som 50 mil hemifrån, med allt vad det innebär, innan de ens avslutat grundskolan." Det säger Mathias Tegnér(bilden) och Carina Oddsberg i maj månads debattinlägg. Mathias är ordförande och Carina kanslichef för Stockholms Ishockeyförbund.

Klicka här för debattinlägget >

IDROTTSEVENEMANG
 • Speedway GP
  Motor
  Flera länder/orter, 29/4 - 30/9
 • Handbollsligan 23/24
  Handboll
  Klicka på Handbollsligan för länk till spelschema, 8/9 - 21/3
 • VM i brottning
  Brottning
  Belgrad, 16-24/9
 • SHL 23/24
  Ishockey - visas på C More Hockey
  Klicka på SHL för länk till spelschema, 18/9 - 10/3
 • Basketligan Herr 23/24
  Basket
  Klicka på Basketligan Herr för länk till spelschema, 22/9 - 16/3

Rand

MÅNADENS ARENA Klicka här»

VI FÖLJER


Centrum för idrottsevenemang

- Erbjuder ekonomiskt stöd för bid och utbildningar för att underlätta arrangerandet av internationella idrottsevenemang i Sverige

Dagens industri
- Sveriges ledande affärstidning

Den Osynliga Handen

- Intressant blog om fotboll & affärer som sedan ett antal år drivs av Kristof Vogel.

Fairpay
- Stiftelse som verkar för ökad jämställdhet inom idrotten.
 

Girls in Sport
- Ideell organisation för ökad jämställdhet.

Idrottsforum.org
- Nordiskt forum för idrottsvetenskap

Idrottsplats.se

- Svenska idrottsplatser dokumenterade med foto och fakta av Mats Tallkvist


Riksidrottsförbundet
- Rf:s hemsida med information om och för landets föreningar och specialidrottsförbund 

  

Sveriges Olympiska Kommitté
- SOK:s hemsida med nyheter och OS historia


Tidningen Fokus

- Djupdykande, ständigt utmanande och med en stark journalistisk integritet

Tv.nu
- Komplett guide över sportsändningar i Svenska tv-kanaler

 


Se även under fliken Aktuella länkar

RSS

Prenumerera via RSS

Rand

•     Årssummeringen     •     Årssummeringen     •

 

 

- I samband med tidningens årliga julbord, i år på klassiska Den Gyldene Freden i Gamla Stan, Stockholm, delades diplomen ut till vinnarna i Sport & Affärers Årssummering 2019. Nedan följer våra motiveringar. Stort grattis till vinnarna och övriga nominerade för fantastiska insatser!


Årets idrottsevenemang
SKIDSKYTTE-VM 2019 I ÖSTERSUND

”Ett hållbart svenskt världsmästerskap som blev såväl en idrottslig som publik fullträff med nära 250 000 besökare i kommunen runt VM och 87 miljoner tittade globala tv-timmar. Bara i Sverige snittade antalet tv-tittare på 1,1 miljoner per vm-dag. För Skidskytteförbundet innebar VM ett tillskott på ca 8 miljoner kr. Lägg därtill betydande turismekonomiska effekter för regionen. Ett mästerskap i världsklass.”

 På bilden VM-generalen Patrik Jemteborn.


 

 

 

 

 

Årets idrottsförening
DJURGÅRDENS IF

”Föreningens representationslag på herrsidan tog guld i största sporten, spelade en jämn SM-final i ishockey och avancerade till basketens högsta serie under ett och samma år. Klubben arbetar metodiskt och framgångsrikt med en rad sociala projekt för tjejer och killar i olika åldrar och för en bättre supporterkultur. Har förbättrat sin ekonomi genom långsiktighet och samarbetslösningar över sektionerna. Har ett stärkt varumärke som attraherar en allt större publik.”

På bilden: Henrik Berggren, vd Djurgården Fotboll, Pelle Kotschak, varumärkeschef och vd för Djurgårdens IF(samtliga sektioner) samt Bosse Andersson sportchef Djurgården Fotboll.Årets idrottsarena
ERIKSSON ARENA

”I en tid då försenade och kostsamma arenaprojekt tycks vara en normalitet i idrottsverige visar den lilla bandyklubben Åby/Tjureda IF och Växjö kommun att det går att genomföra arenaprojekt om bara viljan finns. Klubben, som tog steget upp i Elitserien i bandy i vintras, tog beslut om att bygga hallen i våras och ett halvår senare stod den färdig – finansierad med egna medel, insamlingar, ett lån från Växjö kommun och ideellt arbete från den lilla orten Åbys 450 invånare. Ett exempel på småländskt entreprenörskap i sin allra ädlaste form.”

På bilden: Bertil Sigvardsson, projektledare, Eriksson Arena.

 Årets samhällsprojekt

PARKRUN
”Motionskonceptet Parkrun har under det senaste året växt och etablerats på nya orter med över 10 000 registrerade deltagare, mycket tack vare det enkla och inkluderande konceptet som bygger på att alla kan vara med under roliga och trygga förhållanden. Genom att varje vecka samla människor med olika bakgrund som kostnadsfritt kan gå eller löpa en utsatt sträcka i parkmiljöer eller grönområden, gör Parkrun en viktig insats för folkhälsan.”

På bilden: Deri Thomas, projektledare Parkrun Sverige.

 
Årets idrottssponsor

BAUHAUS 

”Har i år ytterligare förstärkt sin sponsorportfölj och sin synlighet genom två hemma-VM(Åre, Östersund) och genom partnerskapet med Fotbollförbundet under årets dam-VM. Bolaget visar att man menar allvar med att bygga svensk idrott för såväl gräsrots- som elitnivå och ser sponsring som en central del i sin varumärkesbyggande kommunikation.”


På bilden: Marknadschef Johan Saxne, BAUHAUS.


 

 

 

 

 

 

 

I juryn: Leif Nilsson, Gustaf Berencreutz, Pierre Eklund, Peter Rohmée, Frans Fransson, Jocke von Stedingk, Isabelle Widmark, Johan Thorén och Collins Luther Zola.


 

Foto: Sören Andersson

 

 

 

 

 

 I samband med tidningens julbord,i år på fina Kristinehovs Malmgård, delades diplomen ut till vinnarna i Sport & Affärers Årssummering 2018.
 Nedan följer våra motiveringar i respektive kategori. Stort grattis!

 

 

 Årets idrottsarena
IFU ARENA
”Genom denna moderna och luftiga idrottsarena, byggd i limträ och invigd 2016, har Uppsala fått ett uppsving för såväl bredd- och elitidrott. Arenan skapar nya förutsättningar till värdskap av evenemang och hade redan första verksamhetsåret över 655.000 besök. Samtidigt utgör den ett nav för en aktiv och välmående barn- och ungdomsidrott. Arenan är föreningsägd och nyttjas främst av innebandy- och friidrottsklubbar. Arenan som är en naturlig del av den expanderande stadsdelen i Gränby, arbetar aktivt med sociala frågor och ökad inkludering.”

På bilden: Arkitekten Staffan Karlsson, styrelsemedlem IFU Arena och UIF Friidrott.

 

 Årets specialidrottsförbund
SVENSKA SKIDSKYTTEFÖRBUNDET
”Ett förbund i stark medvind på det sportsliga planet med framgångar bland juniorer och seniorer på både dam- och herrsidan. Fantastiska framgångar under vinter-OS och under junior-VM. Framgångarna märks även genom att antalet föreningar fördubblats under senare år med en kontinuerlig tillströmning av nya utövare och genom ökade sponsringsintäkter. Förbundets professionella eventorganisation gör att Sverige gång på gång kan arrangera världsevenemang i toppklass. Härnäst VM i Östersund 2019.”


På bilden: Olle Dahlin, advisory board, fd ordförande och Sofia Domeij, tf ordförande, Svenska Skidskytteförbundet.
Årets idrottsevenemang
BORDTENNIS-VM 2018 I HALMSTAD
”Ett modernt och välorganiserat mästerskap som följdes av 291 miljoner människor i 140 länder och med en turistekonomisk omsättning på över 50 miljoner kronor. En rad publika event skapade stor folklig delaktighet på stan. 2018 års lag-VM kommer i historieböckerna för alltid att vara förknippat med idrottslig ping-pong-diplomati som satte Halmstad på världskartan.”

På bilden: Mikael Peterson, administrativ chef, Svenska Bordtennisförbundet.

 Årets idrottsförening
Piteå IF DFF
”Piteå IF DFF gjorde en bragd och vann SM-guld i OBOS Damallsvenskan. Men inte bara det. Piteå IF har vunnit mångas hjärtan i hela Sverige. Inte minst syns det på publiksnittet där de återigen toppar Damallsvenskan. De jobbar långsiktigt och strategiskt för att skapa en god utvecklingsmiljö för framförallt unga tjejer som vill spela fotboll. Klubben jobbar också regionalt med näringslivet för att stärka varumärken och har det senaste året varit med och drivit frågan om jämställd sponsring i hela den norra regionen.

 

På bilden: Anders Eriksson, ordförande sportkommittén, Piteå IF DFF.Årets idrottssponsor
OBOS Sverige AB
”OBOS visar på handlingskraft när de går in som titelsponsor till Damallsvenskan och visar på potentialen att samarbeta med damidrotten som är en stark tillväxtprodukt med fantastiska möjligheter. De beskriver själva sin satsning som ett hattrick: affärsnytta, samhällsengagemang och ett bevis på sin företagskultur. Detta förtjänar att uppmärksammas.”


På bilden: Magnus Brusefält, sponsringsansvarig, OBOS Sverige AB.

 

 

 Årets samhällsprojekt
Ronjabollen/Ronja FK
”Projektet som startades av Sevana Bergström i den segregerade orten Gottsunda har mottot ”Alla har rätt till idrott och idrott är en rättighet”. Målet är att erbjuda flickor i resurssvaga områden möjligheten att utöva idrott och fysisk aktivitet på fritiden. Ronjabollen erbjuder flickor mellan 8 -15 år en ökad delaktighet och ett större handlingsutrymme. Genom den sammanhållning som skapas genom fotbollen stärker klubben flickornas självförtroende och ökar deras kunskaper om sina rättigheter. Ett samhällsprojekt värt att spridas över hela landet.”

På bilden: Sevana Bergström, Ronjabollen, CSR- ansvarig, Svenska Fotbollförbundet.
VI GRATULERAR ÅRETS VINNARE!

Jurymedlemmarna i Sport & Affärers Årssummering:
Isabelle Widmark, Gustaf Berencreutz, Johan Thorén, Collins Luther Zola, Leif Nilsson, Peter Rohmeée, Frans Fransson, Jocke von Stedingk och Pierre Eklund.


 


 Det rådde god stämning denna decemberkväll på Kristinehovs Malmgård. På bilden från vänster:
Staffan Karlsson, Thomas Kalmér, Anders Eriksson, Gustaf Berencreutz, Mikael Peterson, Collins Luther Zola, Johan Thorén, Sofia Domeij, Frans Fransson, Olle Dahlin, Johan Rydberg och Magnus Brusefält.Foto: Sören Andersson, 2SeeAB.

 

 

 


 I samband med tidningens jullunch på Wärdshuset Ulla Winbladh delades diplomen ut till vinnarna i Sport & Affärers Årssummering.
Nedan följer våra motiveringar i respektive kategori. Stort grattis!

 

 

Årets idrottsarena
SOLLENTUNA FRIIDROTTSHALL
”Sollentunas toppmoderna friidrottshall drivs enligt en ny modell för regionalt samarbete mellan idag åtta kommuner i Stockholms län. Idrottshallen är en del av ett treårigt projekt för fler regionala samarbeten i Stockholm. Genom att hitta samverkanslösningar över kommungränserna kan kostnader kapas och nyttjandet av idrottsanläggningar breddas, förbättras och effektiviseras så att fler kan aktiveras.”

På bilden: Magnus Ramstrand, kommunalråd, Sollentuna kommun.


 

 

 

 

 

Årets specialidrottsförbund
SVENSKA GOLFFÖRBUNDET

”Genom vision 50/50 har förbundet inlett sin ambitiösa jämställdhetsprocess. Svenska Golfförbundet ligger idag i framkant för att göra sin sport mer jämställd och får priset med förhoppningen om att fler förbund ska vilja gå samma väg.”

På bilden: Maria Möller, ordförande, Svenska Golfförbundet.

Årets idrottsevenemang
FIS CROSS COUNTRY WORLD CUP ULRICEHAMN

”Publiksuccé och folkfest runt spåren med 60.000 besökare under premiäråret gav eko i skidvärlden. Skidåkarna hyllade arrangemanget som gav ett ekonomiskt överskott. FIS rankade det som ett av årets tre bästa i världscupen. Ett värdskap i världsklass!”

På bilden: Karl-Erik Claesson, styrelseordförande, Ulricehamn Skievent AB och Mattias Josefsson, kommunstyrelsens ordförande, Ulricehamns kommun.

Årets idrottsförening

ÖSTERSUNDS FK
”Seger i Svenska Cupen och ett succékval som förde klubben ända in i Europa League. ÖFK tog Europa med storm och dansade rakt in i våra hjärtan. Genom sitt målmedvetna arbete för mänskliga rättigheter och med att stärka gruppen genom kultur har klubben stakat ut en framgångsmodell även vid sidan av plan.”

På bilden: Karin Wahlén, kulturcoach, Östersunds FK.

Årets idrottssponsor
LÄNSFÖRSÄKRINGAR
”Länsförsäkringar är ett bolag som visar ett starkt samhällsengagemang. Att vara kundägda och lokala innebär en nära förankring med lokalsamhället. Med sin sponsring visar bolaget att de vill vara med och arbeta för ökad jämställdhet, mångfald och en hållbar utveckling i hela landet.”

På bilden: Joel Grauman, hållbarhetsansvarig, Länsförsäkringar Uppsala.

Årets samhällsprojekt
LOCKER ROOM TALK
”Shanga Aziz och Rogerio Silvas förändringsarbete börjar i omklädningsrummen. Genom att arbeta med förbättrade attityder där åstadkommer de inte bara stor nytta i nutid, utan också på lång sikt. Locker Room Talk inspirerar många inom idrotten att vilja vara en del av förändringen. Den viktiga visionen är att vi visar ökad respekt för varandra både på och utanför planen.”

På bilden: Shanga Aziz, Locker Room Talk.

 

 

 

 

VI GRATULERAR ÅRETS VINNARE!

Jurymedlemmarna i Sport & Affärers Årssummering: Isabelle Widmark, Gustaf Berencreutz, Johan Thorén, Collins Luther Zola, Leif Nilsson, Peter Rohmeée, Frans Fransson, Joachim von Stedingk, Caroline Jönsson, Pierre Eklund och Karin Mattsson Weijber.     Foto: Sören Andersson


  


NEDAN FÖLJER TIDIGARE ÅRS VINNARE:

 


 I samband med tidningens jullunch på Stallmästargården, delades diplomen ut till vinnarna i Sport & Affärers Årssummering.
Nedan följer våra motiveringar för respektive kategori. Vi gratulerar årets vinnare!

 Årets idrottsarena

PARTILLE ARENA
”Med sin flexibla utformning ska den välkomna alla, inte bara större sport- och musikevenemang utan även sammanhang med mindre föreningar och organisationer. Arenan som blir ett lyft för Sävehof och Partille som evenemangskommun, arbetar medvetet för mångfald. Arenan är lätt att nå för besökarna oavsett om man färdas med tåg, buss eller bil. Med kollektivtrafik
nås arenan på 15 minuter från Göteborgs Central.”

På bilden: Daniel Claeson, evenemangschef.

Årets specialidrottsförbund

SVENSKA SIMFÖRBUNDET

”Förutom fantastiska resultat i bassängerna världen över
driver förbundet viktiga och konkreta satsningar på simkunnighet, integration och mångfald. Förbundet arbetar
målmedvetet med att lära alla svenskar att simma och locka
nya motionärer samtidigt som man producerar talanger i
världsklass.”

På bilden: Jan Dahlberg, marknadschef.Årets idrottssponsor

H&M

”Från att traditionellt sett inte ha varit ett sportvarumärke,till att plötsligt ta plats på världens främsta idrottscatwalk - OS - och där lansera sin nya sportkollektion gjorde att H&M över en natt blev ett globalt träningsmärke som direkt konkurrerar med giganterna Adidas och Nike. Ett snyggt och smart sätt att nyttja det fleråriga samarbetet med SOK för ökad försäljning.”

På bilden: Håcan Andersson, presschef.
Årets idrottsevenemang

AUDI FIS SKI WORLD CUP STOCKHOLM


”Skidförbundet flyttade en världscuptävling i parallellslalom
från fjällen till Hammarbybacken i centrala Stockholm.
Resultatet blev total succé med fyllda läktare och entusiastiska tävlande. Evenemanget lockar nya sponsorer, ny publik och nya utövare av sporten.”

På bilden: Kaj Linde, projektledare.
Årets idrottsförening

ÖSTERSUNDS FK

”Normbrytare och förnyare inom svensk elitidrott. Föreningen har visat att idrott och kultur kan mötas på samma arena samtidigt som man ivrigt försvarar mångfald och ett mer tolerant samhälle. Rent sportsligt har klubben imponerat och på kort tid etablerat sig i Allsvenskan.”


På bilden: Lasse Landin, kanslichef.
Årets samhällsprojekt

LAGKAMRAT
(Sparbanken Nord, Piteå IF, Helikopter)
”Projektet där alla blir vinnare. Samhället får motiverad arbetskraft inom en krisande äldrevård tack vare sponsorer med socialt ansvar. Spelarna i damfotbollen får genom projektet en vettig månadslön, avlastar klubben ekonomiskt, med en arbetstid anpassad mot träning och matcher. Samtidigt vinner de värdefull erfarenhet och samhällsengagemang. Sist men inte minst får de äldre en regelbunden och positiv kontakt med omvärlden.”

På bilden: Kjell-Åke Nilsson, sponsor, initiativtagare.

Jurymedlemmarna i Sport & Affärers Årssummering:

Karin Mattsson-Weijber, Gustaf Berencreutz, Uno Grönkvist, Peter Rohmée, Leif Nilsson, Pierre Eklund, Joachim von Stedingk, Johan Thorén, Frans Fransson, Niklas Birgetz och Caroline Jönsson.


2015: Vid en prisceremoni på Kaknästornet i december presenterade juryn resultatet av Sport & Affärers årssummering.
Klicka här för Sport & Affärers årssummering av sportåret 2015!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
  
 
Vid en prisceremoni på Ulriksdals Wärdshus korades 
de fem vinnarna i Sport & Affärers årssummering 2014.  Den åtta man starka juryn har enats om vinnarna i fem kategorier; Årets idrottsevenemang, Årets specialidrottsförbund, Årets idrottssponsor, Årets idrottsarena och Årets idrottsförening.


 

ÅRETS VINNARE OCH JURYNS MOTIVERINGAR:


ÅRETS IDROTTSARENA: TELE2 ARENA

 


”En modern och flexibel arena med internationell status som ändå upplevs intim och med VIP-utrymmen som matchar nutidens krav. Hemmaarena för Djurgården och Hammarby som genom flytten till arenan höjt sina respektive publiksnitt till över 15 000/match. Tog hem Bandyfinalen 2015. Goda kommunikationer och genom Globen City närhet till restauranger, shopping och utbud för hela familjen som skapar mervärden för besökarna. En viktig motor för Stockholms och Sveriges besöksnäring”.På bilden: Marie Lindqvist, vd Tele2 Arena
ÅRETS IDROTTSFÖRENING: MALMÖ FF

”Med en professionell organisation och ledning har föreningen intagit en ledarställning inom svensk fotboll såväl på som utanför planen. 2014 var året då man lyckades bli svenska mästare, vinna Supercupen och som första svenska herrlag på 14 år kvalificera sig för Champions League. Malmö FF är en institution inom svensk idrott, en viktig lokal och regional motor i samhället och numera också en klubb som ger avtryck i hela fotbolls-Europa. MFF bidrar även till att göra Malmö till en av landets starkaste idrottskommuner”.På bilden: Per Eliasson, Malmö FF.

ÅRETS IDROTTSEVENEMANG: SM-VECKAN

 

”SM-veckan är ett framgångsrikt samarbetsprojekt mellan

Riksidrottsförbundet, specialidrottsförbund, SVT och värdkommunen. Evenemanget har fått stort genomslag i media och lyckats nå sitt mål; att skapa ett större intresse för svenska mästerskapen genom att samla större och mindre idrotter under ett och samma paraply. Evenemanget är ett koncept i tiden, som medverkat till att förena och stärka svensk idrottsrörelse. Som bonus har arrangörskommunerna kunnat påvisa en stark turismekonomisk effekt med positiva profilvärden för destinationen.”

 


På bilden: Per Bergljung, ansvarig SM-veckan, RF.

 
ÅRETS IDROTTSSPONSOR:
ÅF


”Långsiktighet präglar detta sponsorskap. För tio år sedan hamnade ÅF på 85e plats på ’Universums’ lista över de mest populära arbetsgivarna bland unga yrkesverksamma ingenjörer. Idag intar företaget 2a platsen efter Google. En fantastisk utveckling som till stor del tillskrivs företagets medvetna sponsorstrategi. Bolaget har troget stöttat Sanna Kallur trots långa perioder med skadeproblem.
Man sponsrar långsiktigt Charlotte Kalla och underlättar hennes väg mot nya framgångar. Inträdeskravet för att namnsponsra Gotland Runt (numera ÅF Offshore Race) var att flytta startpunkten till Skeppsholmen – ett succédrag!
Bolaget är exklusiv miljörådgivare åt SOK och stödjer arbetet mot ett hållbart, ekonomiskt försvarbart Vinter OS, på svensk mark”.På bilden : Viktor Svensson, informationschef, ÅF.

 

 


ÅRETS SPECIALIDROTTSFÖRBUND:
SVENSKA SKIDFÖRBUNDET

”Skidförbundet lockar genom ett gediget och långsiktigt arbete nya generationer motionärer och utövare ur vars lager senare diamanter som Charlotte Kalla och Marcus Hellner vaskas fram. Idag är intresset för skidsport större än någonsin. En proffsig biddingorganisation borgar för årliga världscuptävlingar inom längd och olika discipliner inom alpint. Falun står nästa år som värd för längdskidåknings VM. I år blev det klart att Stockholm arrangerar sin första WC tävling år 2016, att VM på rullskidor gick till Sollefteå 2017 och att man tog hem alpina VM i Åre år 2019.
Att ökad efterfrågan möter utbud på anläggningssidan försvåras inte av det faktum att förbundets ordförande innehar en ledande position inom skidanläggningsjätten Skistar.”

På bilden: Niklas Carlsson, förbundsdirektör, Svenska Skidförbundet. 

 

 

 

- Stort grattis till årets pristagare! Nu ser vi fram emot ett laddat sportår 2015!!

 

Juryn (Gustaf Berencreutz, Niklas Birgetz, Frans Fransson, Uno Grönkvist,
Björn-Anders Larsson, Peter Rohmée, Joachim on Stedingk och Johan Thorén.

 


 


 Vid en prisceremoni på Ulriksdals Wärdshus korades de fyra vinnarna av Sport & Affärers årssummering 2013. Den sju man starka juryn har utsett Årets idrottsevenemang,
Årets specialidrottsförbund, Årets idrottssponsor samt Årets idrottsprestation.

 - 2013 var ett fantastiskt idrottsår med svenska prestationer i världsklass. Det var en spännande process innan juryn enades om de fyra vinnarna. Vi vill på det här sättet visa vår aktning för de kompetenta krafter som stärker svensk idrott och Sverige som destination, berättar Gustaf Berencreutz chefredaktör för tidningen. 

VINNARNA OCH JURYNS MOTIVERINGAR:
ÅRETS
IDROTTSEVENEMANG: UEFA DAM EM 2013

" Med förbundskaptenen Pia Sundhage och turneringsgeneralen Göran Havik i spetsen, i fruktbar samverkan med sju värdkommuner, blev denna turnering en publikmässig och turistekonomisk succé som får mycket stor betydelse för svensk damfotboll och Sverige som potentiell arrangör av nya internationella idrottsevenemang."

På bilden: Turneringschefen Göran Havik, SvFF.


 ÅRETS SPECIALIDROTTSFÖRBUND: SVENSKA SKIDFÖRBUNDET


" För sitt gedigna arbete att locka nya utövare till skidsporten både utför och på längd och för starka sportsliga prestationer. Resultatet ses både på landsbygden, i våra storstäder och i fjällen i form av nya aktiva i alla åldrar och nya, nöjda sponsorer. Skidförbundet jagar ständigt nya värdskap för större idrottsevenemang. Förutom världscuptävlingar i olika discipliner söker Åre alpina VM 2019 och Falun är värd för skid -VM 2015. Förbundets framgångsrika verksamhet kan få stor betydelse för en eventuell svensk ansökan om vinter-OS 2022."

På bilden: Niklas Carlsson, förbundsdirektör
.ÅRETS IDROTTSSPONSOR
: ICA
"
ICA har en lång och betydelsefull historia som idrottssponsor på lokal och central nivå. 2013 tar man det till en ny nivå genom att koncentrera sina insatser till målgruppen barn/ungdomar och kvinnor genom sin hälsoinriktade sponsorstrategi ’Var med och må bra’."


På bilden: Sofia Olsson, sponsringsanvarig på ICA.ÅRETS IDROTTSPRESTATION: HENRIK STENSON
"Inte ens med bland de 200 bästa spelarna på världsrankingen för två år sedan – nu Top 3. Henrik Stenson vann både DP World Tour Championship och Race to Dubai och blev därmed den förste golfaren i världen att ta hem slutspelet i både Europa och USA. Att hålla formen intakt, konkurrenterna bakom sig och nerverna i styr under hela året i en globalt sett mycket stor precisionsport gör detta till årets idrottsprestation."

På bilden: Henrik Stenson
I JURYN FÖR SPORT & AFFÄRERS ÅRSSUMMERING:

Gustaf Berencreutz, chefredaktör Sport & Affärer.
Frans Fransson, Caddie Sport & Business
Uno Grönkvist,
sponsringsexpert och krönikör Sport & Affärer
Björn Anders Larsson, IdrottsEkonomiskt Centrum
Peter Rohmée,
analytiker Sveriges främsta idrottskommuner
och skribent Sport & Affärer
.
Joachim von Stedingk,
reporter Sport & Affärer
Johan Thorén, sponsringsexpert och skribent Sport & Affärer  Sport & Affärer är en oberoende affärstidning på nätet som ska fungera som en länk mellan idrott, näringsliv och samhälle. Sport & Affärer är även en periodisk tidskrift som utkommer fyra gånger per år med riksupplagan av Dagens Industri, till medlemmarna i Sponsrings & Eventföreningen och våra övriga prenumeranter.
Tidningen ägs och utges av Idé Media. 


Vid en prisceremoni korade den sjunde januari Sport & Affärer de fyra vinnarna av tidningens årssummering av sportåret 2012. Detta är vår första årssummering som från och med nu blir årligt återkommande. Den sju man starka juryn har utsett Årets idrottsevenemang,
Årets specialidrottsförbund, Årets idrottssponsor samt
Årets idrottsprestation.

 

- Vi är mycket glada att ha inrättat den här utmärkelsen. 2012 var ett fantastiskt idrottsår med många svenska prestationer i världsklass. Det har varit en mycket spännande process som vi i juryn genomgått innan vi kunde enas om de fyra vinnarna. Vi vill på det här sättet visa vår aktning för de kompetenta krafter som stärker både svensk idrott och Sverige som destination, berättar Gustaf Berencreutz chefredaktör för tidningen.

 Bo Edsberger, tävlingsansvarig, Göteborgsvarvet. Inga-Lill Östman, kommunikationschef, SKF.
Hans von Uthmann, ordförande för Svenska Basketbollförbundet.   Foto: Sören Andersson

 

 

VINNARNA OCH JURYNS MOTIVERINGAR:


ÅRETS IDROTTSEVENEMANG: GÖTEBORGSVARVET 
"Världens största långlopp 2012 ligger i ständig utveckling. Mycket stark tillväxt. Förenar bredd och elit i alla åldrar och med en jämn fördelning av deltagande män och kvinnor. Loppets namn sätter tydligt destinationen Göteborg på världskartan."

ÅRETS SPECIALIDROTTSFÖRBUND: SVENSKA BASKETBOLLFÖRBUNDET

"Basket var tidigt en idrott där invandrare spelade en mycket viktig roll och tjänade som föredömen. Förbundet har målmedvetet arbetat för ökad integration och jämställdhet.
2012
lyckades dessutom både herr- och damlandslagen kvala in till EM-slutspel."

ÅRETS IDROTTSSPONSOR: SKF

"SKF är huvudsponsor för Gothia Cup och står bakom förturneringen "Meet the World" som spelas i ett tjugotal länder runt om i världen. På så sätt skapar SKF kontakt med viktiga exportmarknader samtidigt som ungdomar kan delta i aktiviteter som främjar mångfald och förståelse för olika kulturer."ÅRETS IDROTTSPRESTATION: LISA NORDÉN

"Först OS-silver sedan VM guld samma år. En mycket tuff marginalsport hamnar i fokus genom två fantastiska idrottsprestationer av en svensk idrottskvinna."


 
I JURYN FÖR SPORT & AFFÄRERS ÅRSSUMMERING:

Uno
Grönkvist, författare och sponsringsexpert.
Johan Thorén,
sponsringsexpert och skribent Sport & Affärer.
Gustaf Berencreutz,
chefredaktör Sport & Affärer.
Pierre Eklund,
skribent Sport & Affärer.
Joachim von Stedingk,
reporter Sport & Affärer.
Peter Rohmée,
analytiker Sveriges främsta idrottskommuner
och skribent Sport & Affärer
.
Björn-Anders Larsson,
ordförande Idrottsekonomiskt Centrum. 
Sport & Affärer är en oberoende affärstidning på nätet som ska fungera som en länk mellan idrott, näringsliv och samhälle. Sport & Affärer är även en periodisk tidskrift som utkommer fyra gånger per år med riksupplagan av Dagens Industri och till våra prenumeranter. Tidningen ägs och utges av Idé Media. En av tidningens mer kända analyser är Sveriges främsta idrottskommuner som sedan 2006 kungörs varje år i vårt oktobernummer i samband med seminariet Professionell Idrott ( i år i Halmstad). Årssummeringen kommer i fortsättningen att publiceras i decembernumret(nr 4) varje år.

Annons

Ads

Sport & Affärer utges av Ide´Media. Telefon: 0176 – 22 83 50 Mobil: 070-73 03 521 E-post: kontakt@sportaffarer.se
Sidan skapad av Yelles Webbyrå