
"Tyvärr ser vi också att det finns elitföreningar ute i landet som lockar till sig våra spelare även innan gymnasieåldern vilket innebär att vi har ungdomar som flyttar så långt som 50 mil hemifrån, med allt vad det innebär, innan de ens avslutat grundskolan." Det säger Mathias Tegnér(bilden) och Carina Oddsberg i maj månads debattinlägg. Mathias är ordförande och Carina kanslichef för Stockholms Ishockeyförbund.
- Speedway GP
Motor
Flera länder/orter, 29/4 - 30/9 - Handbollsligan 23/24
Handboll
Klicka på Handbollsligan för länk till spelschema, 8/9 - 21/3 - VM i brottning
Brottning
Belgrad, 16-24/9 - SHL 23/24
Ishockey - visas på C More Hockey
Klicka på SHL för länk till spelschema, 18/9 - 10/3 - Basketligan Herr 23/24
Basket
Klicka på Basketligan Herr för länk till spelschema, 22/9 - 16/3
VI FÖLJER
Centrum för idrottsevenemang
- Erbjuder ekonomiskt stöd för bid och utbildningar för att underlätta arrangerandet av internationella idrottsevenemang i Sverige
Dagens industri
- Sveriges ledande affärstidning
Den Osynliga Handen
- Intressant blog om fotboll & affärer som sedan ett antal år drivs av Kristof Vogel.
Fairpay
- Stiftelse som verkar för ökad jämställdhet inom idrotten.
Girls in Sport
- Ideell organisation för ökad jämställdhet.
Idrottsforum.org
- Nordiskt forum för idrottsvetenskap
Idrottsplats.se
- Svenska idrottsplatser dokumenterade med foto och fakta av Mats Tallkvist
Riksidrottsförbundet
- Rf:s hemsida med information om och för landets föreningar och specialidrottsförbund
Sveriges Olympiska Kommitté
- SOK:s hemsida med nyheter och OS historia
- Djupdykande, ständigt utmanande och med en stark journalistisk integritet
Tv.nu
- Komplett guide över sportsändningar i Svenska tv-kanaler
Se även under fliken Aktuella länkar
• Idrott och mångfald • Idrott och mångfald •
TEXTER: COLLINS LUTHER ZOLA
Den historiska matchen och mina iakttagelser
Den 6:e April 2019 Klockan 13:45 skrevs det historia inom svensk damlandslagsfotboll. Över 25 000 Åskådare valde att ta sig en lördag eftermiddag till Friends Arena för att se Sverige spela en träningsmatch mot Tyskland. Som vi vet är damlandslagets nationalarena Gamla Ullevi i Göteborg men för att skjuta fram positionerna så gjorde Svenska fotbollförbundet slag i saken genom att placera träningsmatchen mot Tyskland på Friends, den första dam-fotbollsmatchen genom tiderna på arenan i Solna.
Jag lyckades få tag i biljetter bara någon dag innan och var exalterad över att se matchen ur många olika aspekter. Stämningen på Friendsarena var riktigt bra. Publiken kom en bra stund innanoch lagen var extremt motiverade och lite nervösa inför denna tillställning.
På förhand visste jag att matchen skulle bli svår för Sverige då Tyskland är rankade tvåa i världen på damsidan just nu. Fotbollsmatchen i sig var väldigt böljande under många perioder och Tyskland var det laget som dominerade mest samt kom till bäst målchanser. Matchen slutade med vinst till Tyskland(2-1). Inte nog med att matchen är den första för ett damlandslag på Friends Arena och att det slogs ett nytt publikrekord, matchen är enligt mig rent kampanjmässigt bland det bästa Svenska fotbollförbundet presterat.
Att ha kvinnliga förebilder tryckta på tröjorna och sedan få uppleva många av dessa marscherande i mitten av planen hade ett stort symbolvärde. Som storebror till en fotbollsspelande syster känns det häftigt att veta att hon eller hennes lagkamrater kanske en dag själva får spela på Friends Arena.
Efter matchen drömde jag om en avslutningsmatch för Marta här mellan Sverige och Brasilien eller varför inte USA i framtiden.
Söndagen den 15/7 spelades den sista matchen i fotbolls VM i Ryssland. Frankrike tog VM guldet vilket innebär att de nu har 2 VM guld. Det var 20 år sedan i hemma VM:et 1998 som de tog sitt första.
Detta fotbolls VM har jag försökt följa med lite annorlunda ögon. Den enda svarta huvudcoachen under VM var Senegals coach Aliou Cissé. Det är en brist på coacher ifrån den afrikanska diasporan generellt. Tyvärr gick heller inget afrikanskt landslag vidare till slutspelet. På tal om Afrika, världsmästarna Frankrike hade i sin tjugotre mannatrupp med sig 13 spelare med afrikanskt ursprung! Detta gör också att Frankrike generellt är ett väldigt populärt landslag i hela världen. VI har sett många sådana inslag i detta VM med länder som Belgien, Tyskland, Schweiz som tar emot mycket invandrare. Tyvärr så har också firandet i Frankrike urartat på flera hål och kanter. Det har rapporterats om 90 dödsoffer,123 vandaliserade butiker runt om i landet och 13.000 bilbränder. Mångfald har inte präglat det svenska landslaget som gjorde sitt första och bästa VM på 12 år. Sverige skämde ut sig genom allt hot och hat som Jimmy Durmaz fick ta emot på sociala medier efter mathen mot Tyskland då detta blev en världsnyhet. Debatten har varit att det var enstaka personer som gjorde dessa handlingar via sociala medier. Det visade sig också ha varit högt uppsatta personer inom svensk fotboll. De kritiseradeå Jimmy Durmaz men även Isak Kiese Thelin på facebook. Tragiskt när detta sänder tydliga signaler till allmänheten och fotbollssverige att vissa personer får göra som de vill utan några konsekvenser. LockerRoomTalk tog tillfället i akt och gjorde en manifestation för att stötta Jimmy Durmaz efter de rasistiska påhoppen. En grymt bra manifestation som de råddat med med några få dagars marginal. Jag hoppas att debatterna kring rasism inom idrotten i Sverige fortsätter och det dyker upp nolltolerans kring det. Ryssland tycker jag har skött värdskapet utmärkt. Har flera bekanta som var i Ryssland och som inte hade någonting att anmärka på. Om 4 år är det ett nytt fotbolls VM det första någonsin i mellanöstern.
Idrott och mångfald - idrottsåret 2017
Vilket händelserikt år vi haft inom fältet idrott och mångfald år 2017!
Jag vill därför passa på att sammanfatta några händelser som varit centrala inom området under året.
Först vill jag lyfta fram Kosovare Asslani som under året vann Diamantbollen, vilket också gjorde henne till den andre spelaren någonsin, att med invandrarbakgrund vinna priset. Kvinnan innan, Eva Zeikfalvy, fick priset 1990. Mellan 1980 – 1989 hette priset Årets fotbollstjej och delades ut av Svenska fotbollförbundet samt Dagens Nyheter. I en tid där högervindarna blåser som orkaner genom Sverige och Europa, är det tilldelade priset mer än bara en bragd. För oss med invandrarbakgrund får diamantbollen ett högt symbolvärde(vilket bidrar till en mer jämlik planhalva mellan svenskfödda och invandrare.)
Nike Pro Hijab
Ett till bidrag till sporten och mångfaldens arena är att Nike under året lanserade en sport Hijab, som de kallar för Nike Pro Hijab. Frontfigurerna för lanseringen var Bitihaj Muhammad, Zahra Lari och Zeina Nassar. Under samma veva tillät också Internationella basketbollförbundet, även känt som FIBA, sina spelare att använda huvudbonad som exempelvis Hijab. Den här typ av utveckling kommer leda till att vi får se fler spelare på den högsta nivån, idrotta på samma villkor som andra idrottare trots en annan trosuppfattning.
Kollektiv knäböjning
På andra sidan Atlanten blossade också debatten om knäböjning under USA:s nationalsång upp. Detta ses som en form av protest gentemot både polisbrutalitet och samhällets orättvisor. I debatten gick Donald Trump öppet ut och sade att, alla ägarna till NFL- lagen borde ge respektive spelare sparken ifall de knäböjer och vanärar nationalsången och USA:s flagga. Det fick en rakt motsatt effekt, och Donald Trumps uttalande spred sig till NBA, WNBA och NHL där spelare valde att knäböja.
President Weah
Under samma tidsperiod i Sverige, doktorerade den före detta Parma- och franska landslagsspelaren, Lilian Thuram på Stockholms Universitet och fick under september månad utmärkelser för sitt arbete emot rasism. Jag tycker det är fascinerande vilka kontraster det finns inom världsidrotten och när vi ändå är inne på fotbollsspelare och samhället blev under annandagen George Weah framröstad till president för Liberia. George Weah hade stora framgångar som fotbollsspelare i klubbar som AC Milan där han blev utsedd till både Europas och världens bästa fotbollsspelare år 1995. George Weah är också den enda fotbollsspelaren från ett land, på den afrikanska kontinenten att vinna priset, vilka bedrifter.
I idrottsvardagen har vi sett många olika projekt inom den svenska idrottsrörelsen, i syfte att få ensamkommande ungdomar att prova på olika typer av idrotter i vårt kära Sverige vilket är otroligt viktigt för svensk idrott. Kul att se är också att Linnéa Claeson även i år toppar flera av listorna som en av de viktigaste och inflyteserikaste personerna i idrottssverige.
Swedish Alliance For Women In Sport instiftade i år ett pris för att utmana könstereotyper, de delade därför ut ett pris till 50 olika kvinnliga förebilder inom idrottsrörelsen som exempel stora kvinnliga idrottsprofiler som Ewy Rosqvist, Von Korff till Farhiya Abdi. Det här priset är enormt viktigt för utvecklingen av jämställdhet och mångfaldsarbetet och det kommer att bli otroligt intressant att se vilka pristagare som det blir år 2018.
Vi har mycket att göra när det kommer till jämställdhet och mångfald inom den svenska idrottsrörelsen både nationellt som internationellt. Många spelregler kommer att förändras, när det kommer till vem och vilka som driver diskursen kring dessa frågor.
Fotboll i nöd och lust.
FC Rosengård är ett av de högst rankade lagen i Europa.
För drygt en månad sedan släpptes dokumentären Fotboll i nöd och lust.
I dokumentären får tittarna en möjlighet att följa FC Rosengårds Champions League lag i vardagen. I dokumentären följs tre nyckelpersoner:
Klaes Tjebbes, fd.klubbdirektör, Therese Sjögran, spelare och blivande sportchef och den största stjärnan av dem alla Marta Da Silva.
” Det är ingenting man blir rik på, man får köra utbildningar vid sidan av så man har någonting att luta sig tillbaka på när man lägger av. Det är inte som en herrspelare som har sin ekonomi tryggad . Det är inte riktigt så för oss".
- Therese Sjögran.
"Uefa ger totalt 1,25 miljarder Euro till herrarnas Champions League. Damerna i sin tur får 2,1 Miljoner Euro. 99.8% till herrarna och 0,2% till damerna. Kommersiella intäkter 95% till herrar och 5% till damerna."
- Klaes Tjebbes
Denna dokumentär är extremt intressant ur många aspekter.
Tyvärr visar sig en felaktig inställning till kvinnor som idrottar.
Denna dokumentär borde ses av alla!
Dokumentären finns på svtplay.se
Den 8e mars var det den internationella kvinnodagen.
Då höll SAFWIS(Swedish Alliance For Women In Sport) en sportgala för att framhålla hylla och visa upp 50 kvinnliga förebilder som verkar för en inkluderande svensk idrott på och utanför idrottsarenan. De hyllades med diplom, blombukett och långa jurymotiveringar.
Galan hölls på Stockholms Handelshögskola i deras fullsatta aula vilket innebar att minst 300 personer deltog Bland de inbjudna fanns politiker i regeringen och oppositionen. Förtroendevalda inom olika delar av idrotten, samt olika personer som arbetar med framförallt sportmedia.
Inledningstalare var Gabriel Wikström, folkhälso- sjukvårds- och idrottsminister. Gabriel beskrev vilket viktigt arbete som ligger framför idrotten med mångfald, inkludering och jämställdhet och vikten av männens ansvar för jämställdhetsarbetet inom idrotten i synnerhet och samhället i allmänhet. Gabriel Wikström tog på sig rollen som ”dysterkvist” som han själv beskrev det eftersom att det finns så otroligt mycket kvar att göra på området.
Näst på tur var...
...Sofia B Karlsson, Riksidrottsförbundet – jämställdhets och hbtq frågor/jämlikhetskonsult och Björn Eriksson,ordförande för Riksidrottsförbundet.
Sofia och Björn delade på denna punkten och talade om vilka motioner som ligger framför RF för att arbetare hårdare för jämställdhet. Sofia och Björn beskrev också skillnaden i deras sätt att se eller anta utmaningen. Björn är bra på att räkna huvuden medans Sofia är bra på att prata om vad som händer innanför huvudet på människor. En sak som jag tyckte var starkt att höra från Björn är hans egen utveckling kring jämställdhetsfrågan där han berättade att det inte var förrän han kom in i polisyrket som han fick upp ögonen för jämställdhetsfrågan.
Sedan talade Dr. Brianna Newlands( University Of Delawere)
Dr. Brianna presenterade sin forskning om idrott och jämställdhet i USA. Samtidigt som kvinnorna har ökat sitt idrottande försvinner fler kvinnliga ledare från idrotten i och det har blivit ”populärt” för män att leda kvinnor.
Efteråt blev det paus, bensträckare och mingel.
Många ansikten man kände igen och väldigt många nya.
Den stora höjdpunkten inleddes av Åsa Bäckström, lektor och ansvarig för sportmanagement utbildningen på GIH och Martin Carlsson Wall, associate proffesor och docent chef på center for sports & business Handelshögskolan i Stockholm, som först presenterade Jurypanelen som de själva ingick i.
Jurypanelen bestod av
Lucy Rist(Girls in sport )
Sofia B Karlsson(Jämlikhetskonsult i idrotten)
Linda Wijksttröm(General sekreterare Elit fotboll dam)
Hans Von Uthman (Styrelseledamot SOK och GIH)
Jamie LaFlamme(ansvarig för internationella relationer på Cruyffs institute)
Collins Luther Zola(Sportmarknadsförare samt ledamot i svenska handbollsförbundets – ungdomsråd och jämställdhetsråd).
Sedan var det dags att dela ut diplomen till förebilderna som hade möjligheten
att på kort varsel vara på plats.
Sportgalan blev en stor succé och kommer att vara tillbaka redan nästa år.
Det är glädjande att juryn lyckades knopa få ihop 50 förebilder inom ett brett spektrum av olika idrotter vilket var väldigt uppskattat. Programmet kändes genuint
och pristagarna uppskattade initiativet. Att även få till en fullsatt gala vid första tillfället är strålande. Nu hoppas jag på verklig handling mot en mer jämställd idrott.
Här listan på de 50 förebilderna:
- Farhiya Abdi, basket
- Therese Alshammar, simning
- Bettan Andersson, boxning
- Elisabeth Anderton, fotboll
- Cecilia Andrén Nyström, fotboll
- Anna Anonym, alla sporter
- Anna Barthold, basket
- Malin Baryard-Johnsson, ridning
- Sofia Bohlin, fotboll
- Helena Carlsson, ridning
- Linnéa Claesson, handboll
- Marika Domanski Lyfors, fotboll
- Åsa Edlund Jönsson, journalist alla sporter
- Lisa Edwinsson, journalist alla sporter
- Matilda Ekholm, bordtennis
- Johanna Frändén, journalist
- Isabelle Gulldén, handboll
- Erika Holst, ishockey
- Åsa Jernmo, basket
- Caroline Jönsson, fotboll
- Eva Karlsson, Houdini
- Carolina Klüft, friidrott
- Magdalena Kowalczyk, budo
- Kristina Landgren Carestam, innebandy
- Sofia Larsson, skridsko
- Hanne Liljeholm, boxning
- Hedvig Lindahl, fotboll
- Gunilla Lindberg, alla sporter
- Annica Lundström, Golf
- Azukaego Nnamaka, RF/SISU
- Anette Norberg, curling
- Eva Olofsson, Akademi
- Maja Reichard, simning/para
- Helene Ripa, skidåkning/para
- Jenny Rissveds, cykel
- Jamina Roberts, handboll
- Ewy Rosqvist-von Korff, motorsport
- Maria Rydqvist, skidåkning
- Danijela Rundqvist, ishockey
- Margaret Sikkens Ahlquist, gymnastik
- Caroline Strömberg, freeride skiing
- Pia Sundhage, fotboll
- Lena Sundqvist, journalist
- Jenny Svender, RF
- Annika Sörenstam, golf
- Tina Thörner, motorsport
- Karin Wahlén, fotboll
- Lena Wallin-Kantzy, basket
- Jennifer Wegerup, fotboll
- Nina Wennerström, agent
Klicka här för juryns motiveringar!
Och här alla kriterier:
• En kvinna som aktivt har utmanat könsnormer och sociala orättvisor under sin idrottskarriär.
• En kvinna som har verkat för att stärka jämställdhet och kvinnors rättigheter genom förändringar i policydokument och beslutsfattande.
• En kvinna som har ökat medvetenheten om idrottens sociala och kulturella aspekter i ett demokratiskt och inkluderande samhälle.
• En kvinna som har arbetat aktivt med skapa möjligheter för flickor och kvinnor att utöva idrott i en specifik idrott eller region.
• En kvinna som har arbetat aktivt med att utmana begränsande könsnormer inom idrott antingen via medier eller i medier.
• En kvinna som genom sitt inflytande (t.ex. som mentor eller sponsor) har stöttat andra kvinnor i idrott.
• En kvinna som genom välgörenhet eller filantropi har bidragit till kvinnors idrottande i allmänhet i Sverige.
Fotnot: Initiativtagare till SAFWIS är Cruyff Institute, Elitfotboll Dam, Girls In Sport, GIH, och Handelshögskolan i Stockholm.
Tjena alla läsare.
Mitt namn är Collins Luther Zola, jag har blivit ny redaktör här på sektionen Idrott och mångfald. Idrottsbakgrunden är Handboll som jag har spelat i många år och varit ledare inom. Då jag kom till Sverige som 3 åring från Angola och har rötterna i Demokratiska Repubiken Congo har jag gjort en integrationsresa genom idrotten.
Denna resan är jag stolt över. Mångfald är något som är viktigt i dagens värld. Idrotten är något som sammansätter goda krafter oftast, men som också skapar viktiga utmaningar att anta. Ämnen som kommer att tas upp är Integration, Jämställdhet och idrott för människor med olika typer av funktionsnedsättningar.
Det som kommer att vara viktigt för mig att bidra med här för Sport & Affärers läsare är färska nyheter som speglar verkligheten oavsett det är lätt eller svårt att hantera. Jag hoppas och ser fram emot att ge det bästa. Lovar en del överraskningar så håll utkik för mycket mer.
Tack på förhand
//Collins luther Zola
collins@sportaffarer.se
Swedish Alliance for women in sport
Missa inte Swedish Alliance for women in sport och Sportgalan. Sportgalan går den 8e Mars just under internationella kvinnodagen. De kommer bland annat att utse 50 kvinnliga förebilder som verkar för idrotten på och utanför arenorna.
För att få veta mer om Swedish Alliance for women in sport: Klicka här!
Fotboll för fred och integration.
Läs Niklas Hafens text. Niklas är doktorand i idrottsvetenskap vid Malmö Högskola.
Fakulteten för lärande och samhälle. Klicka här.
Charlotta Stenhem är ordförande i Örebro läns Idrottsförbund. För henne är idrott och integration en självklar vinnarkombo. Klicka här.
Maila just ditt projekt som gynnar mångfald, integration och inkludering genom idrotten till oss så publicerar vi det här. Mail: kontakt@sportaffarer.se