Sport och Affärer

Senaste nytt söndag 24/9:

Senaste nytt

Witts Hits September uppe nu!     •     WITTS HITS AUGUSTI UPPE NU!     •     Witts Hits Juli Uppe Nu!!     •    

Startsidan

Aktuella länkar

Annonsera/Utgivningsplan

Artiklar

Evenemangsenkäten

Fotbollsbörsen

Idrott och mångfald

Idrottens finansiering

Idrottens konsulter

Idrottsevenemang

Idrottsklubbarnas varumärken

Kommunrankingen

Nyhetsarkiv

Om oss

Ordlistan

Platsannonser

Podcast

Prenumerera

Professionell Idrott

På gång

Redaktionens tips

Skatteregler

SM i klubbekonomi

SM i sponsring

Speakers corner

Sponsringsläget i förbunden

Sponsringsskolan

Studentuppsatser

Tidningsarkiv

Tittartoppen

Unos krönikor

Utbildningar

Witt's Hits

Årssummeringen

MÅNADENS DEBATTÖR

Kris i Stockholmshockeyn eller?

"Tyvärr ser vi också att det finns elitföreningar ute i landet som lockar till sig våra spelare även innan gymnasieåldern vilket innebär att vi har ungdomar som flyttar så långt som 50 mil hemifrån, med allt vad det innebär, innan de ens avslutat grundskolan." Det säger Mathias Tegnér(bilden) och Carina Oddsberg i maj månads debattinlägg. Mathias är ordförande och Carina kanslichef för Stockholms Ishockeyförbund.

Klicka här för debattinlägget >

IDROTTSEVENEMANG
  • Speedway GP
    Motor
    Flera länder/orter, 29/4 - 30/9
  • Handbollsligan 23/24
    Handboll
    Klicka på Handbollsligan för länk till spelschema, 8/9 - 21/3
  • VM i brottning
    Brottning
    Belgrad, 16-24/9
  • SHL 23/24
    Ishockey - visas på C More Hockey
    Klicka på SHL för länk till spelschema, 18/9 - 10/3
  • Basketligan Herr 23/24
    Basket
    Klicka på Basketligan Herr för länk till spelschema, 22/9 - 16/3

Rand

MÅNADENS ARENA Klicka här»

VI FÖLJER


Centrum för idrottsevenemang

- Erbjuder ekonomiskt stöd för bid och utbildningar för att underlätta arrangerandet av internationella idrottsevenemang i Sverige

Dagens industri
- Sveriges ledande affärstidning

Den Osynliga Handen

- Intressant blog om fotboll & affärer som sedan ett antal år drivs av Kristof Vogel.

Fairpay
- Stiftelse som verkar för ökad jämställdhet inom idrotten.
 

Girls in Sport
- Ideell organisation för ökad jämställdhet.

Idrottsforum.org
- Nordiskt forum för idrottsvetenskap

Idrottsplats.se

- Svenska idrottsplatser dokumenterade med foto och fakta av Mats Tallkvist


Riksidrottsförbundet
- Rf:s hemsida med information om och för landets föreningar och specialidrottsförbund 

  

Sveriges Olympiska Kommitté
- SOK:s hemsida med nyheter och OS historia


Tidningen Fokus

- Djupdykande, ständigt utmanande och med en stark journalistisk integritet

Tv.nu
- Komplett guide över sportsändningar i Svenska tv-kanaler

 


Se även under fliken Aktuella länkar

RSS

Prenumerera via RSS

Rand

•     Kommunrankingen     •     Kommunrankingen     •


| 2019 | Kriterier 2019 | 2018 | Kriterier 2018 | 2017 | Kriterier 2017 | 2016 | Kriterier 2016 | 2015 | Kriterier 2015 | 2014 | Kriterier 2014 | 2013 | Kriterier 2013 | 2012 | Kriterier 2012 | 2011 | 2010 | Världens bästa sportstäder 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | Folkets pris


Kommunrankingen 2019

Sedan 2007, för tretton år sedan, genomfördes den första analysen av Sveriges främsta idrottskommuner. Under denna tidsperiod har en omfattande utveckling genomförts av många kommuner i Sverige vad gäller idrottens betydelse som verktyg för regional utveckling och för att generellt stärka folkhälsoarbetet. Idag talar vi om ”motion för alla” och om ”motion under hela livet”. Fler kommuner sätter idag mätbara mål för dessa verksamheter, oftast manifesterade i ett politiskt styrdokument (Idrottspolitiskt program) där kommunens viljeinriktning och ambitioner fastställs i ett bredd-, elit- och evenemangsperspektiv. Liksom tidigare år fokuseras analysarbetet på ett 20-tal olika kriterier. För 2019 har särskild vikt lagts vid hur kommunerna säkerställer ytor för idrotts- och motionsanläggningar då tätorter utvecklas. Ett annat fokus har varit kommunernas jämställdhetsarbete inom idrottsområdet. Ett tredje fokus hur kommunerna arbetar för att öka den fysiska aktiviteten för skolungdomar och ett fjärde på hur större internationella och nationella evenemang används strategiskt för regional utveckling och för positiva upplevelser för kommuninvånarna. I år presenteras analysresultaten något annorlunda jämfört med tidigare. En huvudlista på Sveriges främsta idrottskommuner presenterar de fem bästa kommunerna i ett sammantaget bredd-, elit- och evenemangsperspektiv. Men också inkluderande resultatet av fem olika externa analyser: företagsklimat, ranking som frilufts- och cykelkommun, attraktivitet som boendeort för unga samt nivån på kommunens ohälsotal. I tillägg till huvudlistan presenteras också topp-fem-kommunerna när det gäller Sveriges främsta breddidrottskommun, elitidrottskommun (med hänsyn tagen till befolkningstalet) samt evenemangskommun för större och mindre kommuner. Dessutom görs en särskild presentation av Sveriges främsta jämställdhetskommuner inom idrottsområdet.

 

Huvudlistan

Sveriges främsta idrottskommun 2019 är sammantaget Östersund. Har tidigare hamnat kring topp-fem samt vunnit elitidrottslistan och legat topp-tre på evenemangslistan. En mycket stark idrottskommun, både vad gäller bredd, elit och evenemangsgenomförande. Har mycket bra arenor för motions- och elitidrott samt för idrottsevenemang. Dessutom omfattande internationell idrottsforskning tillsammans med Mittuniversitetet. På en andra plats på huvudlistan kommer Linköping; på tredje plats Uppsala; på fjärde Karlstad och på femte plats Västerås. Motiveringarna följer nedan.

 

Breddidrottslistan

Breddidrottslistan för 2019 toppas av Linköping. En kommun med en stark planprocess för att säkerställa idrottsanläggningar och spontanaktivitetsytor och med ett mycket väl utvecklat idrottspolitiskt program för att styra bredd-, elit och evenemangsidrotten. Dessutom Sveriges starkaste jämställdhetskommun inom idrottsområdet. Kommunen har oftast legat på topp-fem i tidigare analyser och varit särskild starkt som breddidrottskommun. På andra plats kommer Uppsala följt av Västerås. Därefter på fjärde plats Karlstad och på femte Östersund. Motiveringarna följer nedan.

 

Elitidrottslistan

Årets elitidrottslista tar liksom tidigare år hänsyn till respektive kommuns befolkningsmängd. Därför domineras listan av kommuner med färre än 20.000 invånare med starka elitlag och framförallt med starka individuella idrottsstjärnor. Om listan inte skulle beakta befolkningsmängden finns flera starka elitidrottskommuner i Sverige: Västerås, Karlstad, Malmö, Stockholm och Jönköping. Vinnare 2019 är Mora (20.000 invånare) som har ett antal mycket framgångsrika internationella idrottsstjärnor i vintersporter, främst längdskidåkning och alpint. Dessutom ett elitserielag i innebandy för damer. På andra plats kommer Östersund (63.000) och trea är Åre (13.000). Därefter följer Falun (59.000) med Leksand (14.000) på femte plats. Motiveringarna följer nedan.

 

Evenemangslistorna

Listan för årets främsta kommuner vad gäller genomförande och utveckling av större internationella och nationella idrottsevenemang har delats i två listor. En för större och en för mindre kommuner. Gränsdragningen är kring 70.000 invånare. Vinnare av listan för större kommuner är Stockholm. Sedan 2007 har Stockholm och Göteborg alltid varit topp-tre på denna lista. Stockholm vinner dels på att de genomför större och fler årligen återkommande internationella och nationella evenemang och dels därför att de har Sveriges bästa arenor för stora idrottsevenemang. Göteborg tar andra platsen och Uppsala tredje följt av Jönköping och Malmö. Motiveringarna följer nedan. När det gäller evenemangslistan för mindre kommuner toppas denna av Östersund. Kommunen genomför årligen WC-tävlingar i Skidskytte samt ett större antal andra internationella och nationella evenemang, främst inom vintersporter. Tvåa är Mora och trea är Åre. Därefter följer Vellinge och Båstad. På denna lista har vi flera kommuner som satsar på stora årligen återkommande internationella evenemang med stor turistekonomisk omsättning och omfattande medieexponering. Utanför listan har vi Falun (Svenska Skidspelen), Lidingö (Lidingöloppet) och Motala (Vätternrundan).

 

Jämställdhetslistan

För 2019 gjordes en särskild analys av Sveriges främsta jämställdhetskommuner inom idrottsområdet. Analysen presenterades i Sport & Affärer i juni månad. Linköping vann främst därför att det idrottspolitiska programmet, ”Aktiv hela livet”, är mycket tydligt om hur kommunen ska arbeta för att utveckla tjej- och damidrotten. Umeå vinner andra platsen och Uppsala blir trea. Därefter följer Västerås och Karlstad. Malmö och Eskilstuna utsågs som Runner-Ups på listan. Motiveringarna följer nedan.

 

Summering

Totalt har 16 kommuner vunnit placeringar på de sex listorna. Mest framgångsrika är Östersund med fyra placeringar varav två förstaplatser (huvudlistan och evenemangslistan för mindre kommuner). Därefter följer Uppsala även dem med fyra placeringar men utan förstaplatser. Linköping har tre placeringar med två förstaplatser (breddlistan och jämställdhetslistan). Västerås och Karlstad har vardera tre placeringar utan vinstplacering. Mora har två placeringar med en förstaplats (elitidrottslistan). Samma antal placeringar har Åre men utan vinst. Stockholm har också en placering med förstaplatsen på evenemangslistan för större kommuner. Därefter finns ytterligare åtta kommuner med en placering men utan förstaplatser.

 

Huvudlistan

Huvudlistan sammanfattar kommunernas styrkor som bredd-, elit- och evenemangskommun. Dessutom analyseras kommunernas jämställdhetsarbete inom idrottsområdet. Kommunerna jämförs också utifrån rankingen på fem externa analyser: företagsklimat (Svenskt Näringsliv); friluftskommun (Naturvårdsverket); cykelstad (Cykelfrämjandet); boendeattraktion (tidningen Fokus) och nivån på ohälsotalen (Försäkringskassan). En sammantagen bedömning av dessa faktorer ger därför nedanstående lista med Sveriges fem främsta idrottskommuner 2019. Huvudlistan tar som vanligt stor hänsyn till om kommunen sammanfattat sina ambitioner i ett idrottspolitiskt program.

1
Östersund
2
Linköping
3
Uppsala
4
Karlstad
5
Västerås

Östersund

1) Östersund

Har ett brett utbud av idrotts- och motionsaktiviteter, både för vardagsmotionärer och elitidrottspersoner och både för inom- och utomhusaktiviteter. Arbetar med att ständigt öka tillgängligheten av anläggning-arna genom ett omfattande tjugoårigt anläggningsprogram. Investerar i digitalisering och kommersialisering av Skidstadion. Planprocessen säkrar ytor för anläggningar och spontanaktiv iteter. Det idrottspolitiska programmet fokuserar på folkhälsofrågor, anläggningar, idrottsstrategier och stödsystem. Östersund är världsledande på forskning om vintersporter (Vintersportcentrum) men också forskning för äldremotion och för funktionshandikappade. Mycket stark elitidrottskommun utifrån sina anläggningar, forskning och boendeattraktion för internationella idrottsutövare. Genomför kontinuerligt större internationella evenemang. Placerad på fyra av de sex listorna med två förstaplatser: huvudlistan och eventlistan för mindre kommuner.

Linköping

2) Linköping

Sveriges främsta breddidrottskommun utformat i Sveriges bästa idrottspolitiska styrdokument ”Aktiv hela livet”. Programmet innehåller principer för jämställda bidragsformer, långsiktig anläggningsstrategi och en utvecklad handlingsplan för hur strategin ska genomföras. Stor satsning på att öka skolungdomars fysiska aktivitet, både under och efter skoltid. Sveriges bästa jämställdhetskommun inom idrottsområdet. Har under flera år genomfört särskilda satsningar på tjej- och damfotboll. Genomför ett fåtal större internationella idrottsevenemang men de flesta evenemangen genomförs på nationell SM-nivå. Forskning tillsammans med Linköpings universitet om hur fysisk aktivitet kan genomföras under hela livet. Linköping är en mycket bra cykelstad, har stor attraktionskraft för boende av unga samt har relativt låga ohälsotal. Placerad på tre listor, varav två förstaplatser: breddidrottslistan och jämställdhetslistan.

Uppsala

3) Uppsala

Styr idrotten genom ett mycket bra idrottspolitiskt program, ”Idrott för hela livet”, där ambitionsnivåerna inom breddidrott, elitidrott, motion för äldre och parasporter har politiskt fastställts. I programmet finns ett antal mätbara målsättningar, bl.a. för spontanaktivitetsytor och idrottsliga aktivitetsnivåer. Stark jämställhetskommun med satsningar på utbildning i värdegrunder och i skapandet av en trygg idrott. Har ett av Sveriges största idrottsgymnasier. Utvecklat ett samarbete med elitidrotten i partnerskapsprogrammet ”Elitidrott Uppsala”. Bra tillgång till idrottsanläggningar och en mycket stark och långsiktig strategi för planerade idrottshallar och allaktivitetsytor. Troligtvis Sveriges starkaste. Har ökat antalet idrottsevenemang på nationell nivå. Planerar för innebandy-VM för damer 2021 och för flera parasportevenemang. Målsättningen är att öka idrottsturismen. Uppsala är Sveriges bästa cykelstad och har en hög attraktionskraft för ungas boende. Placerad på fyra listor.

Karlstad

4) Karlstad

Har för planarbetet fastställt en ”närhetsprincip” som anger att kommuninvånarna inte ska ha längre avstånd än 500 meter till en spontanaktivitetsyta och 1.500 meter till en sporthall/idrottsplats. I planarbetet samarbetar kommunen med skolorganisationen där varje nybyggd skola får en fullstor idrottshall samt ytor för fysisk aktivitet på skolgården. Arbetar med en tioårig anläggningsplan för att öka nyttjandegraden på idrottshallar och skolor. Det idrottspolitiska programmet, ”Idrott för alla 2.0”, är idag mer övergripande och mindre detaljreglerat och hanterar utvecklingsfrågor och målsättningar om jämställdhet, fördelning av träningstider, hur antalet ungdomar ska öka inom föreningslivet och inom egenorganiserade verksamheter samt utvecklingen av idrottsevenemang. Bra förutsättningar för träningsanläggningar inom de flesta idrotter. Kommer att genomföra en satsning på 800 mkr på en inom/utomhusarena samt en inomhus friidrottshall på Sannafältet. Starkt stöd till elitidrotten samt till de största idrottsevenemangen, t.ex. Rally Sweden. Bra cykelstad och stark attraktionskraft för ungas boende. Placerad på tre listor.

Västerås

5) Västerås

Prioriterar allaktivitetsytor i tätorter och på landsbygd. Har utformat tre modeller för byggande av dessa aktivitetsytor, beroende på ambitionsnivå. Mycket bra tillgång till idrottsanläggningar för inom- och utomhusaktiviteter. Har under 2019 öppnat ett större badhus. Stark framtida anläggningsstrategi: utomhuspool vid det nya badhuset (2020); innebandyarena (2020); utomhusanläggning friidrott (2022) samt en inomhusanläggning för skate, parkour och boule. Arbetar aktivt med att stärka de fysiska aktiviteterna inom utbildningsområdet. Stark elitidrottskommun, både i lagsporter och individuellt. Genomför idrottsevenemang främst på nationell nivå. Forskar tillsammans med Mälardalens Högskola om rörelseaktiviteter inom utbildningsorganisationen. Placerad på tre listor.

Annons

Ads

Sport & Affärer utges av Ide´Media. Telefon: 0176 – 22 83 50 Mobil: 070-73 03 521 E-post: kontakt@sportaffarer.se
Sidan skapad av Yelles Webbyrå