Sport och Affärer

Startsidan

Aktuella länkar

Annonsera/Utgivningsplan

Artiklar

Evenemangsenkäten

Fotbollsbörsen

Idrott och mångfald

Idrottens finansiering

Idrottens konsulter

Idrottsevenemang

Idrottsklubbarnas varumärken

Karins krönika

Kommunrankingen

Nyhetsarkiv

Om oss

Ordlistan

Platsannonser

Podcast

Prenumerera

Professionell Idrott

På gång

Redaktionens tips

Skatteregler

SM i sponsring

Speakers corner

Sponsringsläget i förbunden

Sponsringsskolan

Stefans krönikor

Studentuppsatser

Tidningsarkiv

Tittartoppen

Unos krönikor

Utbildningar

Witt's Hits

Årssummeringen

MÅNADENS DEBATTÖR

Barn är inte buller – vi måste tänka större

"När det gäller idrotten, som så många andra gemensamma samhällsintressen, är frågan vad som blir bäst för så många som möjligt. Det går inte att förneka att föreningslivet gör en obetalbar samhällsnytta för våra barn och ungdomars hälsa och utveckling. Borde då inte idrottsplatser och möjlighet för spontanidrott och rörelse vara en självklar del i planeringen när bostadsområden planeras och byggs?" Det säger Liv Sahlberg i januari månads debattinlägg. Liv är klubbchef för Boo FF.

Klicka här för debattinlägget >

IDROTTSEVENEMANG

Rand

MÅNADENS ARENA Klicka här»

VI FÖLJER


Centrum för idrottsevenemang

- Erbjuder ekonomiskt stöd för bid och utbildningar för att underlätta arrangerandet av internationella idrottsevenemang i Sverige

Dagens industri
- Sveriges ledande affärstidning

Den Osynliga Handen

- Intressant blog om fotboll & affärer som sedan ett antal år drivs av Kristof Vogel.

Fairpay
- Stiftelse som verkar för ökad jämställdhet inom idrotten.
 

Girls in Sport
- Ideell organisation för ökad jämställdhet.

Idrottsforum.org
- Nordiskt forum för idrottsvetenskap

Idrottsplats.se

- Svenska idrottsplatser dokumenterade med foto och fakta av Mats Tallkvist


Riksidrottsförbundet
- Rf:s hemsida med information om och för landets föreningar och specialidrottsförbund 

  

Sveriges Olympiska Kommitté
- SOK:s hemsida med nyheter och OS historia


Tidningen Fokus

- Djupdykande, ständigt utmanande och med en stark journalistisk integritet

Tv.nu
- Komplett guide över sportsändningar i Svenska tv-kanaler

 


Se även under fliken Aktuella länkar

RSS

Prenumerera via RSS

Rand

•     Kommunrankingen     •     Kommunrankingen     •


| 2019 | Kriterier 2019 | 2018 | Kriterier 2018 | 2017 | Kriterier 2017 | 2016 | Kriterier 2016 | 2015 | Kriterier 2015 | 2014 | Kriterier 2014 | 2013 | Kriterier 2013 | 2012 | Kriterier 2012 | 2011 | 2010 | Världens bästa sportstäder 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | Folkets pris


Kommunrankingen 2012

Årets lista har tagit större hänsyn än tidigare till kommunernas folkmängd då vi jämför resultaten av vår analys. Solna har alltid legat i topp på våra tidigare listor, men i år utses de för första gången till Sveriges främsta idrottskommun. Solna har en stark elitidrott, men också en omfattande breddidrott. Idrotten har alltid varit ett viktigt verktyg för att marknadsföra kommunen. Dessutom invigs om en månad en av Europas mest moderna arenor i Solna – Friends Arena - där både större nationella och internationella idrottsevenemang och världskonserter året runt kommer att kunna genomföras i en inomhusmiljö.

Stockholm och Göteborg behåller sina topplaceringar. Stockholm genomför utan tvekan de flesta större årligen återkommande idrottsevenemangen och dessutom några av de evenemang som har högst medieexponering. Göteborg har fortfarande en av Europas bästa sälj- och genomförandeorganisationer av större internationella idrottsevenemang, men tappar status så länge som en ersättningsarena till Scandinavium inte byggs.

 Umeå får årets hedersomnämnande. En kommun som kombinerar elit-, ungdoms- och motionsidrott på ett bra sätt och där universitetets studenter är en viktig målgrupp. Dessutom har Umeå en mycket stark befolkningstillväxt och är en attraktiv studieort för elitidrottsmän och kvinnor.

Förra årets ”raket” gick till Växjö och i år fortsätter de att klättra, nu till en sjätteplats. Årets ”raket” delas mellan två kommuner som är nya på listan. Kristianstad har under de senaste åren visat att de kan genomföra mycket stora internationella evenemang medan Lidingö konsekvent arbetat med sin hälsoprofil och kopplingen till bredd- och motionsidrotten.

Text och analys: Peter Rohmée.

1
Solna
2
Stockholm
3
Göteborg
4
Malmö
5
Uppsala
6
Växjö
7
Mora
8
Umeå
9
Linköping
10
Halmstad
11
Falun
12
Östersund
13
Jönköping
14
Åre
15
Karlstad
16
Vellinge
17
Båstad
18
Södertälje
19
Helsingborg
20
Kristianstad
21
Lidingö
22
Gävle
23
Borås
24
Örebro
25
Lund
26
Västerås
27
Sundsvall
28
Motala
29
Kalmar
30
Ängelholm

Solna

1) Solna

Utifrån sin folkmängd på 70 000 invånare är Solna en av Sveriges främsta idrottskommuner. Solna har en mycket stark elitverksamhet och en bra bredd på ungdomsidrotten (AIK i fotboll och ishockey, Solna Vikings i basket). Både för eliten och bredden dominerar fotboll, ishockey och basket. Byggnationen av Friends Arena (”de stora ögonblickens arena”) – en av Europas mest moderna arenor för evenemang året runt – kommer att medföra att ett stort antal idrottsevenemang och konserter kommer att genomföras i Solna. Arenan kommer troligtvis under många år dominera lokaliseringen i Norden av de största internationella idrottsevenemangen och av världskonserterna, eftersom den tar 50 000 sittande besökare och 65 000 konsertbesökare i en inomhusmiljö. Arenan har redan säkrat ett antal större idrottsevenemang som EM-final i Damfotboll 2013, VM kval herrfotboll, ett antal bandyfinaler samt Sweden Horse Show. Solna har alltid använt idrotten som ett av sina viktigaste verktyg i sin destinationsmarknadsföring. Solna är en av Sveriges starkaste näringslivskommuner och har en stark attraktionskraft på både familjers och ungas boendeval. Befolkningsutvecklingen har under flera år varit bland de starkaste i landet. Bra ohälsotal.

Stockholm

2) Stockholm

Stockholm har en bred elitidrott men just nu utan topp. Har också en mycket stark breddidrott. Idrott och idrottsevenemang utgör viktiga verktyg för Stockholmsområdets regionala och internationella utveckling. Har en mycket tydlig vision att bli Europas ledande destination år 2030 och topp tre som evenemangsstad i Europa. Har en stark både sälj- och genomförandeorganisation i Stockholm Visitors Board och organisationen inom Globe Arenas. Sverige starkaste kommun av större årligen återkommande idrottsevenemang inom flera idrotter. Dessutom flera av de mest mediaexponerade evenemangen. Mycket stark arenautveckling genom Friends Arena i Solna (2012) och Stockholmsarenan (Tele 2 Arena) i Globenområdet (2013). Huvuddelen av den turistekonomiska omsättningen (TTO) för Friends Arena kommer att hamna inom Stockholms besöksnäring. Stark utbildningsort med hög hotellkapacitet. Boendesituationen för unga personer svår. Tillfredsställande företagsklimat med stark befolkningsökning. Bra ohälsotal.

Göteborg

3) Göteborg

Mycket bred elitverksamhet, troligtvis Sveriges starkaste. Också flera starka individuella idrottare på internationell nivå. Använder idrotten och idrottsevenemang som ett tydligt verktyg för destinationsmarknadsföring. Europatopp vad gäller sälj och genomförande av större internationella och nationella idrottsevenemang. Göteborg & Co och Got Event är en svårslagbar kombination. Har idag Sveriges starkaste evenemangsportfölj för de närmaste åren; VM- och EM-tävlingar i friidrott, bandy, damfotboll, hästhoppning och dressyr, innebandy och orientering plus flera större nationella tävlingar på SM nivå. Har ett transparent sätt att visa på de evenemang som man har vunnit hem eller jobbar på. Genomför varje år några av Europas största ungdomstävlingar i fotboll (Gothia Cup), handboll (Partille Cup), Basketfestivalen, Gothia Innebandycup och Världsungdomsspelen i friidrott. Göteborg har fortfarande problem med investeringstakten i arenorna, främst en ersättningsarena för Scandinavium. Har investerat i Ullevi för att nå 75 000 konsertbesökare, men utreder nu en ny inomhusarena för upp mot 18 000 besökare för en kostnad strax under 2 miljarder kronor.

Malmö

4) Malmö

Mycket stark idrottstradition. Stark elitidrott med topp inom dam- och herrfotboll. Stark breddidrott, inkluderande en tydlig satsning på spontanidrottsplatser. Stapelbäddsparken för skate- och BMX-aktiviteter är ett sådant exempel. Har idag en väl ”integrerad” evenemangsstrategi med Event in Skåne – Sveriges bästa regionala samarbete. Utvecklar just nu en evenemangsstrategi inom Öresundsregionen tillsammans med Region Skåne och Wonderful Copenhagen, med ett befolkningsunderlag på 3,8 miljoner. Malmö har idag väldigt få större evenemang i portföljen. Malmö Arena och Swedbank Stadion har i princip inga inbokade idrottsevenemang förutom Malmö Redhawks och Malmö FF. Malmö har topparenor för både för inom- och utomhusevenemang, inkluderande internationella hästsporttävlingar i citymiljön. Arrangerar också årligen världens näst största idrottevenemang för personer med funktionsnedsättningar – Malmö Open. Arenakonkurrensen ökar med Köpenhamn. Bra utbildningsort med viss idrottsforskning. Viss naivitet vad gäller elitstöd. Satsar skattekronor på att hjälpa LDB FC (damallsvenskan i fotboll), som inte kunnat hantera sin ekonomi och som samtidigt som de får skattestöd fortsätter att skriva ”tunga” kontrakt med internationella spelare. Genomsnittligt företagsklimat. Svag boendeattraktion och svag nivå på friluftsaktiviteter.

Uppsala

5) Uppsala

Har en bra bredd på elitidrotten, men saknar topp i fotboll och ishockey. Dominerande idrotter är Innebandy, basket, badminton, skytte, simning och orientering. Har ett starkt stöd till ungdomsidrotten och ett bra marknadssamarbete med ett tiotal elitklubbar. Evenemangsstrategin ingår som en del i Uppsalas vision om konferenser, möten och evenemang inom vetenskap, kultur och sport -”Världsklass Uppsala”. Har en stark ambition att attrahera medelstora nationella idrottsevenemang och har en klar målsättning att bli en förebild i Sverige för hur man arrangerar dessa evenemang inom ett tjugotal sporter. Utgör en mycket stark utbildningsort med bra faciliteter för t.ex. idrottsmöten och konferenser. Har bra friluftsmöjligheter för kommuninvånarna.

Växjö

6) Växjö

Utifrån sin folkmängd på 80 000 invånare har Växjö alltid haft en stark tradition av elitidrott, främst i friidrott, ishockey och fotboll. Under de senaste åren har idrottsrörelsen, näringslivet, Linnéuniversitetet och kommunen samarbetat för att skapa ett av Sveriges mest geografiskt koncentrerade och breda arenaområden. Både för elit- och breddidrott. Ny träningshall för issporter (Vida Arena), ny fotbollsarena (Myresjöhus Arena), en av de mest moderna arenorna i världen för innebandy (Fortnox Arena) och en ny friidrottsarena. Detta tillsammans med befintliga arenor för boule, gymnastik, kastgrenar inom friidrott samt rackethall gör detta till ett av Sveriges mest kompletta arenaområden. Växjö är en mycket stark utbildningsort och Linnéuniversitetets idrottsvetenskapliga forskning är ett bra marknadsföringsverktyg. Har en relativt begränsad erfarenhet av större internationella evenemang, men kommer att organisera fyra matcher under dam-EM i fotboll nästa år. Växjö har ett tillfredsställande företagsklimat och ett attraktivt boende. Dessutom en stark befolkningsutveckling med bra ohälsotal.

Mora

7) Mora

Bedöms som en etteventskommun – Vasaloppet. Har dock en lång tradition av både lagidrott, men kanske ännu mer av individuella elitidrottare, främst inom vintersporterna. Har kontinuerlig utvecklat Vasaloppskonceptet till ett åretruntevenemang med idag nästan 80 000 deltagare, exkluderande anhöriga som följer med och som konsumerar inom regionens besöksnäring. Idag genomförs nio olika vinterevenemang och fyra sommarevenemang. Organisationen arbetar aktivt för att få deltagare i något av evenemangen att komma till regionen i förväg för olika träningsaktiviteter. Själva Vasaloppet är Sveriges mest medieexponerade vinterevenemang. Den turistekonomiska omsättningen överstiger 200 Mkr per år. Har en mycket professionell medieorganisation.

Umeå

8) Umeå

Innebandyns huvudstad. Men också fotboll, hockey och beachvolley. Bra breddstöd till ungdomsidrotten, men också särskilt stöd till elitidrotten – både för lag och enskilda idrottare. Ingen tydlig evenemangsstrategi och begränsad erfarenhet av större idrottsevenemang. En av Sveriges bästa motionsidrottsstäder med en stor träningsanläggning inom universitetets campusområde. Mycket stark utbildningsort – både riksidrottsgymnasium och universitet - med världsledande idrottsmedicinsk forskning. Samarbetar dessutom med ett antal specialidrottsförbund om deras elitutveckling. Umeå har en mycket stark befolkningstillväxt och utgör ett attraktivt boendealternativ.

Linköping

9) Linköping

Bra elitverksamhet i de stora sporterna samt många starka individuella elitidrottare. Linköping har ett relativt bra breddstöd till ungdomsidrotten. Bygger ett nytt fotbollstadion (Arena Linköping) inför de fyra matcherna i Dam-EM 2013. Också en friidrottsarena. Har planer på att bygga en ny simhall och ett nytt ridhus. Har också utvecklat idrottsanläggningarna inom universitetets campusområde – Campus Valla. Saknar en tydlig evenemangsstrategi men arbetar nu med att utveckla en sådan. Kommer att stärka förutsättningarna för att attrahera större evenemang genom att bilda Linköping & Co. En mycket stark utbildningsort med världsledande idrottsforskning.

Halmstad

10) Halmstad

Har en stark tradition av elitidrott, men nu också som arrangör av större evenemang – både nationella och internationella. Har en tydlig ambition att fortsätta att värva hem större nationella evenemang liksom några internationella. Har bra arenor för breddidrott, men inte för större inomhusevenemang. Har också bra förutsättningar för utomhusarenor för evenemang inom t.ex. golf och orientering. Satsar på konceptet ”Golfhuvudstaden” med särskilda resurser för att vinna hem och utveckla större golftävlingar. Genomför fyra matcher i Dam-EM i fotboll nästa år. Har ett starkt stöd till ungdomsidrotten med en noll-taxa för uthyrning av idrottshallar. Bra utbildningsort.

Falun

11) Falun

Troligtvis Sveriges bästa arenaområde på Lugnet, både för tävlings- och motionsaktiviteter. Falun har stor erfarenhet av större nationella och internationella idrottsevenemang, främst inom längdskidåkning. Kommer att arrangera längdskid-VM 2015. Stora investeringar görs nu av infrastrukturen på Lugnetområdet för att kunna ta emot 200 000 besök. Bra breddstöd till ungdomsidrotten. Bra utbildningsort, både riksidrottsgymnasier och högskolestudier. Högskolan i Dalarna har ett starkt fokus på idrottsledarutbildningar.

Östersund

12) Östersund

Goda träningsmöjligheter och boendeort för Sverigeeliten inom vintersporter. En av de internationellt ledande arrangörerna av skidskytteevenemang. Omfattande organisationserfarenhet av större internationella vintersportevent. Arrangör av SM-veckan i vintersporter 2012. Har regelbundet investerat i utveckling av Skidstadion. Stark universitetsort med forskning i världsklass inom idrottsfysik – Mittuniversitetet och Nationellt Vintersportcentrum. Ständig kandidat till Vinter-OS, men kommer aldrig att bli en OSstad utan regeringens tydliga engagemang och ekonomiska stöd.

Jönköping

13) Jönköping

Relativt bred elitidrottskommun med ishockey, fotboll, innebandy, handboll, bordtennis och simning samt kanot. Bra breddstöd till ungdomsidrotten. Bra arenastruktur, inkluderande möjligheterna inom Elmiamässan. Otydlig evenemangsstrategi. Bra utbildningsort och relativt stark boendeattraktion. Tillfredsställande företagklimat. Stark friluftskommun.

Åre

14) Åre

Sveriges alpina centrum. Omfattande erfarenhet av att organisera större internationella och nationella idrottsevenemang inom alpin skidsport. Skidsporten utgör det viktigaste verktyget för destinationsmarknadsföringen. Kombinerar med starka konferensfaciliteter. Genomför kontinuerliga investeringar i skidarenan och relaterad infrastruktur. Missade Alpina VM 2017 – söker nu istället 2019 års VM. Partner i Peak Innovation, ett europeiskt center för forskning och utveckling av turism, sport och utrustning.

Karlstad

15) Karlstad

Begränsade framgångar som elitidrottskommun: ishockey (Färjestad), curling (lag Edin) och amerikansk fotboll (Carlstad Crusaders). Bra stöd till ungdomsidrotten. Ingen tydlig evenemangsstrategi. Samordnar säljresurserna inom Visit Karlstad. Svenska Rallyt säkrat som VM-deltävling också för 2013. Bra utbildningsort. Mycket bra ohälsotal.

Vellinge

16) Vellinge

Bygger på ett event – Falsterbo Horse Show (hästhoppning och dressyr). Tävlingen ingår i en internationell världscup (FEI Nations Cup) med åtta tävlingar. En i Rom, en annan i Falsterbo. Evenemanget kombinerar sport, underhållning och näringslivsmöten. Stark internationell och nationell medieexponering. Många skattekronor investeras i evenemanget, men utifrån kommunens brist på transparens vet vi inte hur många. Kanske ligger den turistekonomiska omsättningen kring 50 Mkr. Evenemanget skapar 60 000 besök. Vellinge har ett mycket starkt näringslivsklimat för mindre företag. Ohälsotalet är lågt och boendeattraktionen hög.

Båstad

17) Båstad

Bygger på ett event – Swedish Open i tennis. En blandning av professionell idrott, kringaktiviteter och upplevelser för kommuninvånare och besökare. Har mellan 70 000 och 80 000 besök varje år. Turistomsättningen är betydande. Kommunen använder evenemanget som ett tydligt verktyg för destinationsmarknadsföring och för näringslivsmöten. Ger en bra medieexponering, främst nationellt.

Södertälje

18) Södertälje

Bra elitidrottskommun. Både bredd och topp: ishockey (SSK), fotboll (Assyriska och Syrianska); basket (Södertälje Kings och Telge Basket) och orientering (Södertälje-Nykvarn). Relativt bra breddstöd till ungdomsidrotten. Begränsad erfarenhet av större nationella och internationella evenemang. Otydlig försäljningsorganisation. Stark befolkningsökning.

Helsingborg

19) Helsingborg

Stark elitidrottskommun i fotboll (Helsingborgs IF), golf (Vasatorp) och bowling. Stark arenautveckling med en koncentration av bredd- och elitanläggningar inom Olympiaområdet, inkluderande den nya Helsingborg Arena för 5 000 besökare. Klar november 2012. Kommunen spelar en aktiv roll i utvecklingen av en gemensam evenemangsstrategi för Öresundsområdets 3,8 miljoner invånare. Har säkrat det stora gymnastikevenemanget Eurogym med 4 500 deltagare samt SM-tävlingar i golf, segling och judo. Stark friluftskommun. Tillfredsställande företagsklimat.

Kristianstad

20) Kristianstad

Har snabbt utvecklats till en mycket stark evenemangsstad inom idrott (Handbolls-EM 2011), matkultur (Spirit of Foods) och större möten (World Scout Jamboree 2011). Scoutverksamheten utgör idag en del av utvecklingen av breddidrotten. Jamboreemötet skapade en turistekonomisk omsättning på 24 Mkr i Kristianstad, 68 Mkr i övriga Skåne och betydligt mer i övriga landet. Jamboreen hade 40 000 scouter och nästan 30 000 övriga besökare från 146 länder. Fokus på ”gröna” idrotter. Har en mycket modern multiarena för 5 000 besökare (Kristianstad Arena). Kommer att vara en del i evenemanget för Dam- EM i handboll 2016. Har vunnit hem O-ringen 2014. Allmänt stark friluftskommun.

Lidingö

21) Lidingö

Har Sveriges tydligaste hälsoprofil. Lidingö har utbildat 150 ”hälsoinspektörer” i den kommunala organisationen. Utbildar sina chefer i ”hälsosamt” ledarskap. Ger omfattande föreläsningar i hälsofrågor till kommuninvånarna. Använder friskvårdskonceptet som verktyg för sin destinationsmarknadsföring. Har för elitidrotten anläggningen vid Bosön med 300 000 besök per år och för motionsidrotten Lidingöloppet. Bra näringslivsklimat. Bra ohälsotal. Attraktiv boendeort.

Gävle

22) Gävle

Stark elitidrottskommun i förhållande till folkmängd i ishockey (Brynäs), fotboll (Gefle IF) och bordtennis. Kommer att arrangera SM-veckan för sommarsporter 2015. Kommunen har starka ambitioner att utveckla Gävle till en konferens- och mötesstad, inkluderande idrottsevenemang. Bra studieort. Bra ohälsotal.

Borås

23) Borås

Relativt stark elitidrottskommun: fotboll (Elfsborgs IF), basket (Borås Basket) och ishockey (Borås HC). Arrangerar SM-veckan för sommarsporter 2014. Begränsad erfarenhet av större nationella och internationella idrottsevenemang. Tappade U21-EM för herrar i fotboll pga. kompetensbrist. Stark friluftskommun med ett tillfredsställande företagsklimat. Bra högskoleort.

Örebro

24) Örebro

Bra elitbredd, men svag topp. Flera elitlag har idag stora ekonomiska problem. Skattepengar sätts in som stöd. Känns som en mycket tveksam kommunal policy. Saknat tydlig evenemangsstrategi. Bra breddstöd till ungdomsidrotten med låga taxor för uthyrning. Inte vunnit hem eller utvecklat några större nationella och internationella evenemang. Har en bra bit kvar till sin vision att 2015 genomföra ett stort lysande internationellt evenemang. Bra utbildningsort. Mycket stark friluftskommun.

Lund

25) Lund

Har arrangerat en mindre del av Handbolls- EM 2011. Arenautveckling genom den nya näringslivssponsrade inomhusarenan för 3 000 besökare – Färs & Frosta Sparbank Arena. Mycket stark utbildningsort med bl.a. idrottsforskning. Mycket bra ohälsotal. Stark boendeattraktion. Starkt näringslivsklimat.

Västerås

26) Västerås

Mycket stark elit- och breddidrottskommun. Har elitidrott i de fem största sporterna. Ett av Sveriges mest välutvecklade idrottsområden – Rocklunda – med 1,5 miljoner besökare per år. Varje stadsdel har sin egen idrottsplats. Näringslivet stark sponsor till arenautvecklingen. Otydlig evenemangsstrategi. Medverkar i arrangemanget av Aroscupen i ungdomsfotboll – 340 lag med 800 deltagare på 40 gräsplaner. Bra breddstöd till ungdomsidrotten.

Sundsvall

27) Sundsvall

Bra elitidrottskommun i fotboll, basket och innebandy. Dessutom närhet till elitishockey i Timrå. Arrangerat SM-veckan för vintersporter. I varumärket ”Norrlands huvudstad” ingår som ett av fyra profilområden idrotten. Bra näringslivsklimat och Sveriges bästa friluftskommun för något år sedan.

Motala

28) Motala

Bygger på ett event – Vätternrundan. Idag fyra olika tävlingar med 20 000 deltagare från över 40 länder. Turistekonomisk omsättning ca 65 Mkr. Finns idag 350 km cykelvägar i regionen. I den regionala utvecklingsplanen ligger ambitionen att skapa en cykelled runt hela Vättern. Motala har låga ohälsotal.

Kalmar

29) Kalmar

Tydlig ambition att utveckla en evenemangsstrategi där idrottsturism – ”Kalmar som idrottsstad” - är ett verktyg för destinationsmarknadsföring. Använda strategin för att förbättra folkhälsa, motion och ungdomsidrott. På elitnivå – förutom Kalmar FF och den nya Guldfågelarenan – har kommunen köpt in evenemanget Ironman med en garanterad internationell TV-exponering. Dessutom satsar kommunen nästan 7 Mkr på arrangemangen kring de fyra matcherna i Dam-EM i fotboll nästa år. Samlar evenemangsresurserna i bolaget Destination Kalmar.

Ängelholm

30) Ängelholm

Stark elitidrottskommun i förhållande till folkmängd: ishockey (Rögle BK), fotboll (Ängelholms FF), volleyboll damer (Engelholm Volley) och innebandyklubben FBC Engelholm med ambitionen att bli Sveriges ledande innebandyklubb. Kommunen använder inte elitidrotten som verktyg för destinationsmarknadsföring. Talar hellre på sin web om bussresor till Ullared än sina elitlag.

Annons

Ads

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Sport & Affärer utges av Ide´Media. Telefon: 0176 – 22 83 50 Mobil: 070-73 03 521 E-post: kontakt@sportaffarer.se
Sidan skapad av Yelles Webbyrå