Sport och Affärer

Startsidan

Aktuella länkar

Annonsera/Utgivningsplan

Artiklar

Evenemangsenkäten

Fotbollsbörsen

Idrott och mångfald

Idrottens finansiering

Idrottens konsulter

Idrottsevenemang

Idrottsklubbarnas varumärken

Kommunrankingen

Nyhetsarkiv

Om oss

Ordlistan

Platsannonser

Podcast

Prenumerera

Professionell Idrott

På gång

Redaktionens tips

Skatteregler

SM i klubbekonomi

SM i sponsring

Speakers corner

Sponsringsläget i förbunden

Sponsringsskolan

Studentuppsatser

Tidningsarkiv

Tittartoppen

Unos krönikor

Utbildningar

Witt's Hits

Årssummeringen

MÅNADENS DEBATTÖR

Låt gulddrömmar leva i hela landet

"Idrott bidrar inte enbart till förbättrad folkhälsa och ökad gemenskap, utan för oss i Mora kommun, även till ökad inflyttning." Det säger Anna Hed i februari månads debattinlägg. Anna är kommunstyrelsens ordförande i Mora och ordförande i SKR:s beredning "Tillväxt och regional utveckling."

 

Klicka här för debattinlägget >

IDROTTSEVENEMANG

Rand

MÅNADENS ARENA Klicka här»

VI FÖLJER


Centrum för idrottsevenemang

- Erbjuder ekonomiskt stöd för bid och utbildningar för att underlätta arrangerandet av internationella idrottsevenemang i Sverige

Dagens industri
- Sveriges ledande affärstidning

Den Osynliga Handen

- Intressant blog om fotboll & affärer som sedan ett antal år drivs av Kristof Vogel.

Fairpay
- Stiftelse som verkar för ökad jämställdhet inom idrotten.
 

Girls in Sport
- Ideell organisation för ökad jämställdhet.

Idrottsforum.org
- Nordiskt forum för idrottsvetenskap

Idrottsplats.se

- Svenska idrottsplatser dokumenterade med foto och fakta av Mats Tallkvist


Riksidrottsförbundet
- Rf:s hemsida med information om och för landets föreningar och specialidrottsförbund 

  

Sveriges Olympiska Kommitté
- SOK:s hemsida med nyheter och OS historia

Sveriges Radio, P1
- Livsnödvändig. Skulle P1 försvinna så lämnar vi riket

Tidningen Fokus

- Djupdykande, ständigt utmanande och med en stark journalistisk integritet

Tv.nu
- Komplett guide över sportsändningar i Svenska tv-kanaler

 


Se även under fliken Aktuella länkar

RSS

Prenumerera via RSS

Rand

Luktar inte pengar?

Krönika av Uno Grönkvist

 Finns det utrymme för moral i dagens elitidrott eller är det bara pengar som räknas? Frågan aktualiserades på nytt förra månaden.

 

 Först var det Svenska Fotbollförbundets beslut att förlägga herrlandslagets träningsläger till Qatar. Om förbundsledningen hört sig för på UD så borde man valt en lämpligare plats bland alla tänkbara på vår jord. Även så om man läst följande rader på Wikipedia: ”Qatar är en absolut monarki där den verkställande, lagstiftande och dömande makten i stort utövas av emiren”. Inte mycket till demokrati där alltså!

 

 Förenade Arabemiraten ägnar sig åt intensiv sportwashing för att med pengars hjälp försöka putsa på sin image. Man köper in elitidrottare från andra länder, gör dem snabbt till medborgare och försöker nå framgångar som man annars bara kunnat drömma om. Ännu vanligare är att arrangera stora evenemang som ger positiv uppmärksamhet. VM i handboll och cykel har redan ägt rum i Qatar, om två år är det dags för fotbolls-VM. De gigantiska arenorna som byggs för oljepengar har hittills orsakat många s k gästarbetares liv. Det är människor från fattiga länder som saknar i stort sett alla rättigheter och får utföra det arbete som medborgarna inte vill befatta sig med.

 

 Svenska Fotbollförbundet kommenterade kritiken i massmedia på förväntat sätt . Ordföranden Karl-Erik Nilsson menade att träningslägret gav tillfälle till dialog och påtryckningar. Förbundskaptenen Janne Andersson instämde och framhöll att besök på svenska ambassaden ingick in i schemat. Är det någon som är naiv nog att tro att svenska ledare på plats i Qatar skulle försöka leda in emiren på mer demokratiska tankegångar?

 

 Danmark ändrade sina planer när det danska fotbollsförbundet läst in sig på Qatar och valde ett annat land för sitt träningsläger. SVFF tyckte att behagligt vinterväder, lyxig inkvartering och förmodligen fördelaktiga villkor i övrigt vägde tyngre än moraliska aspekter.

 

 Även världens bäste tennisspelare utsattes för kritik under den gångna månaden. Miljöorganisationen 350 org ifrågasatte kopplingen mellan Roger Federer och den stora banken Credit Suisse, som sponsrar tennisstjärnan. Banken har under de senaste fyra åren investerat 540 miljoner kronor i fossila bränsleföretag med negativ miljöutveckling som följd. Organisationen skrev i en tagg ”Dags att vakna Roger” och allas vår Greta instämde i kritiken.

 

 Roger Federer var snabb att svara på kritiken och gjorde det på ett betydligt intelligentare sätt än de svenska fotbollsledarna: ”Jag är

tacksam för alla unga klimataktivister som påminner oss om att vi måste agera med innovativa lösningar för att lösa klimatfrågan. Vi är skyldiga dem och oss själva att lyssna. Jag uppskattar att bli påmind om mitt ansvar som en privat individ, som en idrottare och som en entreprenör. Jag är skyldig att använda min privilegierade position till att ha en dialog med mina sponsorer om viktiga saker”.

 

 Om en sådan dialog kommit till stånd vet vi inte. Men frågan aktualiserar sambandet mellan prestigeladdade idrottare och sponsorer med tvivelaktigt rykte. Inte bara i världstoppen utan även i blygsammare sammanhang här hemma.

 

 

 


 

Uno Grönkvist

Journalist och författare

 

Datum: 2020-02-16

Rand

Kommentera gärna artikeln »

Rand

Annons

Ads

Sport & Affärer utges av Ide´Media. Telefon: 0176 – 22 83 50 Mobil: 070-73 03 521 E-post: kontakt@sportaffarer.se
Sidan skapad av Yelles Webbyrå