Sport och Affärer

Startsidan

Aktuella länkar

Annonsera/Utgivningsplan

Artiklar

Evenemangsenkäten

Fotbollsbörsen

Idrott och mångfald

Idrottens finansiering

Idrottens konsulter

Idrottsevenemang

Idrottsklubbarnas varumärken

Kommunrankingen

Nyhetsarkiv

Om oss

Ordlistan

Platsannonser

Podcast

Prenumerera

Professionell Idrott

På gång

Redaktionens tips

Skatteregler

SM i klubbekonomi

SM i sponsring

Speakers corner

Sponsringsläget i förbunden

Sponsringsskolan

Studentuppsatser

Tidningsarkiv

Tittartoppen

Unos krönikor

Utbildningar

Witt's Hits

Årssummeringen

MÅNADENS DEBATTÖR

Låt gulddrömmar leva i hela landet

"Idrott bidrar inte enbart till förbättrad folkhälsa och ökad gemenskap, utan för oss i Mora kommun, även till ökad inflyttning." Det säger Anna Hed i februari månads debattinlägg. Anna är kommunstyrelsens ordförande i Mora och ordförande i SKR:s beredning "Tillväxt och regional utveckling."

 

Klicka här för debattinlägget >

IDROTTSEVENEMANG

Rand

MÅNADENS ARENA Klicka här»

VI FÖLJER


Centrum för idrottsevenemang

- Erbjuder ekonomiskt stöd för bid och utbildningar för att underlätta arrangerandet av internationella idrottsevenemang i Sverige

Dagens industri
- Sveriges ledande affärstidning

Den Osynliga Handen

- Intressant blog om fotboll & affärer som sedan ett antal år drivs av Kristof Vogel.

Fairpay
- Stiftelse som verkar för ökad jämställdhet inom idrotten.
 

Girls in Sport
- Ideell organisation för ökad jämställdhet.

Idrottsforum.org
- Nordiskt forum för idrottsvetenskap

Idrottsplats.se

- Svenska idrottsplatser dokumenterade med foto och fakta av Mats Tallkvist


Riksidrottsförbundet
- Rf:s hemsida med information om och för landets föreningar och specialidrottsförbund 

  

Sveriges Olympiska Kommitté
- SOK:s hemsida med nyheter och OS historia

Sveriges Radio, P1
- Livsnödvändig. Skulle P1 försvinna så lämnar vi riket

Tidningen Fokus

- Djupdykande, ständigt utmanande och med en stark journalistisk integritet

Tv.nu
- Komplett guide över sportsändningar i Svenska tv-kanaler

 


Se även under fliken Aktuella länkar

RSS

Prenumerera via RSS

Rand

Bandyslutspelet: Uppstickaren från Solna

 

 Hur AIK på kort tid etablerat sig som ett av Sveriges åtta bästa bandylag i och med avancemanget till slutspelets kvartsfinal har lika många teorier som lagets alla hörnmål under säsongen. Spåren leder mot Hagalundsfödde Torbjörn Törnqvist, miljardär och delägare i världens tredje största fristående oljehandelsbolag, Gunvor Group.

 

 Som en kaxig uppstickare har AIK, under devisen ”Gnagets hårdaste bollar”, återvänt till bandyfamiljen. Sektionen skrotades 1986 efter att de svarta smokinglirarna med krökt klubba i hand haft sin storhetstid för nästan 100 år sedan. 

 Det sista (?) av tre SM-gulden bärgades 1931. Sektionen, där UEFA-presidenten Lennart Johansson faktiskt började som lagledare, tog åter upp verksamheten 2004 och har nu totalt gjort 24 säsonger i högsta serien.

 

 Sedan eldsjälen Marco Engborg, ägare av en säkerhetsfirma, valde bort Sandvikens AIK för Solna-AIK har utvecklingen gått stadigt framåt. Ordförande Engborg har tidigare ur egen ficka sponsrat flera stora stjärnor, bland andra Mischa Svesjnikov under dennes tid i SAIK. Engborgs vapendragare är ur-gnagaren Jonas Galotta, med sportchef som titel

 

Men comebacken har inte varit enkel.

– Varken fotbollen och hockeyn inom AIK vill veta av oss och kommunen gör ingenting, sade Marco Engborg inför debutsäsongen i elitserien. 

Hemmaarenan Bergshamra IP har inte heller inbjudit till några drömmar om storverk. Sakta men säkert har dock lagets förehavanden på isen indikerat att AIK är här för att stanna. Liknelsen har gjorts med den värmländska uppstickaren Boltic som tog sitt första bejublade SM-guld på Söderstadion 1979, då en viss Stefan Karlsson, tränare i Hammarby, fanns med på den förlorande sidan i Broberg.

 

Förvånande förmåga

 AIK:s förmåga att attrahera erfarna och välmeriterade förmågor har förvånat. Den evigt unge Andreas Bergwall sköter både målvakts- och tränarsysslan. Pelle Fosshaug har också varit inne och vänt i ledarstaben. Världens bäste bandyspelare genom tiderna (?) leder den här säsongen AIK:s damlag .

 

 Påfyllningen på spelarsidan har inte legat efter. Ett koppel av ryssar med storväxte Pavel Ryazantsev i spetsen har enrollerats, liksom pålitlige målskytten Patrik Nilsson. Den senare funderade inför innevarande säsong på att återvända till Hammarby, men pengarna i AIK var klart högre och körsträckan från hemmet i Gävle genom Stockholmstrafiken kortare.

 En annan tidigare landslagsman, Patrik Sjöström, med den korta klubban, hämtades hem från ryska Jenisej strax före ju.

 Johan Willes, ex-bajare och målskytt i SM-segern mot Bollnäs Studenternas 2010 har varit pådrivande under säsongen. Svenska mästarna Villa har en ingen drömmotståndare i kvartsfinalen, även om AIK:s manskap borde tyngas av att tvingas spela fyra matcher inom en vecka.

 

Intresserar Skatteverket

 Mer intressant är kanske ändå vilken uthållighet AIK:s bandy har. Skatteverket har intresserat sig för klubbens förehavanden. Med ett par hundra åskådare i stampubliken är frågan hur man har råd med all storsatsning?

 

 

Oljan som smörjer Gnaget?

 Torbjörn Törnqvist, född i Hagalund och AIK-are sedan barnsben, uppges av flera källor vara mannen som möjliggjort tillflödet av ryska spelare. 67-åringen verkar i det tysta och ger inga intervjuer. Törnqvist började redan 1995 bedriva affärer i Estlands huvudstad Tallinn med inrikting på Ryssland

 1997 grundade han tillsammans med ryske affärsmannen Gennadij Timtjenko oljehandelsföretaget Gunvor Group med huvudkontor i Genéve. Sedan 2014 äger Törnqvist 87 procent av aktiekapitalet i företaget. 

Uppgifter från flera källor gör gällande att det är Torbjörn Törnqvist som är AIK-bandyns store välgörare.

Klubben är inte blygsam i sina ambitioner.
 I ett brev till Stockholms stads idrottsförvaltning propsar AIK, hemmahörande i Solna kommun, att få komma in i den nya bandyhall som till hösten står färdigbyggd i Gubbängen.

 

 Det måste irritera Hammarby, som sedan man återvände till högsta serien hösten 1995, har regerat i bandyns huvudstad Stockholm – sett till antalet utövande lag i hela seriesystemet.

 
Men AIK-bandy, med devisen ”Gnagets hårdaste bollar”, är den här säsongen herre på täppan. Utmaningen är att göra den svartgula bandyn folkkär och skapa ett större publikintresse.

 

 


Text: Jan Majlard

Foto: Bildbyrån


Fotnot, AIK:s kvartsfinalspel:
22/2, Villa-AIK, Sparbanken Arena, Lidköping.
24/2, Returmatch hemma på Bergshamra IP.
27/2, Villa - AIK i Lidköping.
29/2, Hemmamatch på Bergshamra IP.
3/3, Villa - AIK i Lidköping.
 

Datum: 2020-02-21

Rand

Kommentera gärna artikeln »

Rand

Annons

Ads

Sport & Affärer utges av Ide´Media. Telefon: 0176 – 22 83 50 Mobil: 070-73 03 521 E-post: kontakt@sportaffarer.se
Sidan skapad av Yelles Webbyrå