Sport och Affärer

Startsidan

Aktuella länkar

Annonsera/Utgivningsplan

Artiklar

Evenemangsenkäten

Fotbollsbörsen

Idrott och mångfald

Idrottens finansiering

Idrottens konsulter

Idrottsevenemang

Idrottsklubbarnas varumärken

Karins krönika

Kommunrankingen

Nyhetsarkiv

Om oss

Ordlistan

Platsannonser

Podcast

Prenumerera

Professionell Idrott

På gång

Redaktionens tips

Skatteregler

SM i sponsring

Speakers corner

Sponsringsläget i förbunden

Sponsringsskolan

Stefans krönikor

Studentuppsatser

Tidningsarkiv

Tittartoppen

Unos krönikor

Utbildningar

Witt's Hits

Årssummeringen

MÅNADENS DEBATTÖR

Pandemin inte över – regeringen måste ge mer stöd för att föreningarna ska klara av att fortsätta

"En uppskattning av ekonomiska konsekvenser för perioden 1 juli till och med september visar att idrottsrörelsen är i behov av stöd på 1 260 miljoner kronor. Regeringen behöver förlänga det krispaket som tar slut 30 juni så att vi kan fortsätta ta vår del i att hjälpa Sverige genom krisen. Det handlar om föreningslivets överlevnad". Det säger Björn Eriksson i juni månads debattinlägg. Björn är sedan år 2015 ordförande för Riksidrottsförbundet.

Klicka här för debattinlägget >

IDROTTSEVENEMANG

Rand

MÅNADENS ARENA Klicka här»

VI FÖLJER


Centrum för idrottsevenemang

- Erbjuder ekonomiskt stöd för bid och utbildningar för att underlätta arrangerandet av internationella idrottsevenemang i Sverige

Dagens industri
- Sveriges ledande affärstidning

Den Osynliga Handen

- Intressant blog om fotboll & affärer som sedan ett antal år drivs av Kristof Vogel.

Fairpay
- Stiftelse som verkar för ökad jämställdhet inom idrotten.
 

Girls in Sport
- Ideell organisation för ökad jämställdhet.

Idrottsforum.org
- Nordiskt forum för idrottsvetenskap

Idrottsplats.se

- Svenska idrottsplatser dokumenterade med foto och fakta av Mats Tallkvist


Riksidrottsförbundet
- Rf:s hemsida med information om och för landets föreningar och specialidrottsförbund 

  

Sveriges Olympiska Kommitté
- SOK:s hemsida med nyheter och OS historia


Tidningen Fokus

- Djupdykande, ständigt utmanande och med en stark journalistisk integritet

Tv.nu
- Komplett guide över sportsändningar i Svenska tv-kanaler

 


Se även under fliken Aktuella länkar

RSS

Prenumerera via RSS

Rand

Hur viktigt är det att vinna?

Krönika av Uno Grönkvist

 Vintersäsongen är inne på sista varvet. Vasaloppet utgör varje år den något tänjbara avslutningen på vintergrenarna. En summering av de svenska segrarna visar att Sverige som vinternation inte är lika framgångsrik som vi vant oss vid under de många guldåren. Det har varit trögt i de alpina grenarna. Likaså i skidspåren, där dock de svenska damerna glimtat till vid flera tillfällen. Skidskyttet ska vi försöka glömma så snart som möjligt
.

 

 Ett antal fjärdeplatser radade upp sig med minsta möjliga marginal till pallen och det var mycket ståhej om det. Ska man tolka vad ledare och aktiva sagt inför kamerorna och vad sportkrönikörerna sammanfattat så handlar det i första hand om att få bestiga pallen. Det är allt mera sällan som målet verkar vara att vinna. En hederlig tredjeplats, för att inte tala om en silvermedalj, har blivit fullt tillräckligt för att stora ovationer ska utbryta. Hanna Öberg grät av besvikelse ena dagen för att hon sköt bort sig och dagen efter av glädje för att hon fick en bronspeng.

 

 Mentaliteten har tagit en gir från strävan att vara bäst till att bli nästan bäst eller i vart fall få sola sig tillsammans med segraren. Det har gått lite svensk mellanmjölk både i förhandsspekulationer och resultatrapportering. Kanske en sen anpassning till gamle olympiabaronen Pierre de Coubertins devis: ”Det viktigaste i livet är inte att segra, utan att kämpa väl”?

 

 Jag är naturligtvis medveten om att den internationella konkurrensen skärps för varje år och att Sverige som en liten nation därför får allt svårare att hävda sig. Kanske är därför den modesta målsättningen om pallplats mest realistisk i vår tid? Svenska Spel har nappat på trenden och driver ett projekt som benämns ”Pallplats” och som är till stor glädje för svensk idrott. Alla pallplatser i samtliga idrotter (Totalt 432 under förra året) resulterar nämligen i ett guldregn över ungdomsidrotten .

 

 Sikta gärna mot toppen, men var glad om du bara nästan når dit. Det är numera verkligheten för svensk vintersport. Och det tycks de aktiva själva nöja sig med. I vart fall om man ska döma efter deras kommentarer efter målgången (bortsett från Hanna Öbergs tårar). Kanske beror det på att alla är medietränade att alltid, oavsett resultat, uttrycka sig positivt när en TV-kamera är i närheten?

 

 Vi människor är alla olika, även om vi i grunden är lika. Hur ofta hör man en amerikansk elitidrottare förklara sig nöjd med en andra- eller tredjeplats? Den amerikanska mentaliteten går ut på att vinna – allt annat är ointressant!

 

 Det stora problemet på skidsidan är den norska dominansen. Den norska flaggan vajar mest av alla flaggor. Norrmännen beklagar lite skadeglatt att den traditionella kampen mellan storebror Sverige och lillebror Norge tillhör historien. På kontinenten är man måttligt glad över alla norska framgångar. Norge har helt enkelt blivit för bra, samtidigt som Sverige sackar efter allt mer för varje säsong.

 

  I sammanhanget ett underbart citat. Den norska skiddrottningen Therese Johaug blev i slutet av säsongen kritiserad för att ha varit för överlägsen och svarade så här i en intervju: ”Jag tränar för att åka skidor så snabbt som möjligt. Jag kan inte rå för att jag åker så fort”…

 

 Slutligen; Vad innebär den svenska tillbakagången för intresset för skidsport i Sverige? Hur många vill sitta klistrade framför TV-apparaterna för att följa direktsändningar timme efter timme om de blågula deltagarna inte kan hävda sig? SVT har sänt uppåt tjugo timmar skidor, inklusive för- och eftersnack, veckoslut efter veckoslut. Något överdrivet med hänsyn taget till de svenska insatserna, om du frågar mig.

 

 

 

 

 

 


Uno Grönkvist

Journalist och författare

 

Datum: 2020-03-07

Rand

Kommentera gärna artikeln »

Rand

Annons

Ads

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Sport & Affärer utges av Ide´Media. Telefon: 0176 – 22 83 50 Mobil: 070-73 03 521 E-post: kontakt@sportaffarer.se
Sidan skapad av Yelles Webbyrå