
"Tyvärr ser vi också att det finns elitföreningar ute i landet som lockar till sig våra spelare även innan gymnasieåldern vilket innebär att vi har ungdomar som flyttar så långt som 50 mil hemifrån, med allt vad det innebär, innan de ens avslutat grundskolan." Det säger Mathias Tegnér(bilden) och Carina Oddsberg i maj månads debattinlägg. Mathias är ordförande och Carina kanslichef för Stockholms Ishockeyförbund.
- Davis Cup
Tennis
Flera orter, 3/3 - 4/12 - Sweden International Horse Show
Internationell ridsport
Solna (Friends Arena), 30/11 - 3/12 - Handbolls VM damer
Handboll
Danmark, Norge och Sverige, 30/11 - 17/12 - Innebandy VM
Innebandy
Malmö, 7-15/12 - Luciaspelen
Friidrott
Sätra, 8-10/12
VI FÖLJER
Centrum för idrottsevenemang
- Erbjuder ekonomiskt stöd för bid och utbildningar för att underlätta arrangerandet av internationella idrottsevenemang i Sverige
Dagens industri
- Sveriges ledande affärstidning
Den Osynliga Handen
- Intressant blog om fotboll & affärer som sedan ett antal år drivs av Kristof Vogel.
Fairpay
- Stiftelse som verkar för ökad jämställdhet inom idrotten.
Girls in Sport
- Ideell organisation för ökad jämställdhet.
Idrottsforum.org
- Nordiskt forum för idrottsvetenskap
Idrottsplats.se
- Svenska idrottsplatser dokumenterade med foto och fakta av Mats Tallkvist
Riksidrottsförbundet
- Rf:s hemsida med information om och för landets föreningar och specialidrottsförbund
Sveriges Olympiska Kommitté
- SOK:s hemsida med nyheter och OS historia
- Djupdykande, ständigt utmanande och med en stark journalistisk integritet
Tv.nu
- Komplett guide över sportsändningar i Svenska tv-kanaler
Se även under fliken Aktuella länkar
Så kan Generation Z bli en ny resurs
Flera allsvenska fotbollsklubbar har minskat sina sportsliga organisationer för att klara sin ekonomi under covid-krisen. På kort sikt är det en nödvändighet, men på lång sikt finns det risk att det skapas ännu större ekonomiska klyftor i svensk fotboll. Men hur skapar man konkurrensfördelar utan resurser? Jo, genom att tänka utanför boxen och våga ta nya grepp. Det är dags att släppa fram Generation Z.
Är unga datakunniga personer en outnyttjad resurs hos klubbarna för att analysera spelare via digitala verktyg?
I Sport & Affärers årliga kartläggning av ekonomin i Allsvenskan framgår det tydligt att det finns stora ekonomiska skillnader mellan klubbarna. Under 2019 omsatte AIK, BK Häcken och Hammarby IF dubbelt så mycket som IF Elfsborg som i sin tur omsatte nästan dubbelt så mycket som IK Sirius och Örebro SK. En mindre klubb kan utmana under ett eller två år, men får svårt att på lång sikt utmana de stora drakarna eftersom dessa har mer resurser till rekrytering av spelare.
Ökande klyftor
Med covid-krisen kan de ekonomiska och sportsliga klyftorna öka ännu mer. Allsvenskans mindre klubbar, som omsätter under 100 miljoner kronor, måste hitta andra verktyg för att öka sin konkurrenskraft. För att göra det krävs mod, nytänk och vilja till förändring i en sport som ibland upplevs som för konservativ och försiktig. Samtliga klubbar bör fråga sig om de använder resurser, personalens kompetens och samhällets ideella krafter på rätt sätt.
I mindre allsvenska klubbar tvingas huvudtränaren lägga mycket tid på att klippa och analysera tränings- och matchbilder, men är det verkligen rätt att utnyttja en välutbildad huvudtränares fulla kompetens till detta? Vad händer om huvudtränaren avlastas och kan lägga mer tid på egen återhämtning, förkovra sig i taktik, och utveckla nya spelmoment? Idag arbetar ideella krafter för att garantera publikens säkerhet på stora arenor, så varför skulle inte ideella krafter kunna hjälpa en klubb i analysarbete och rekrytering?
Unga människor med datakunskap outnyttjad resurs?
I Europas största ligor har klubbarna stora staber med dataanalytiker som använder data och digitala verktyg för att förbättra spelarnas prestationer, förebygga skador, analysera motståndare och optimera arbetet på transfermarknaden. Även mindre klubbar som Brentford FC och FC Midtjylland har nått framgång genom att jobba med data för att lyckas bättre med värvningar. I Sverige finns inte resurser för att bygga staber med dataanalytiker, men det finns unga människor med stor kunskap om hantering av data.
Det pratas ofta om hur svårt det är att få unga människor att engagera sig i föreningslivet, och pratas lite om hur föreningarna kan utveckla det ideella arbetet och ta vara på unga människors kunskap. Det kan vara så att Generation Z* inte är intresserade av att sälja bingolotter, korv eller vara funktionär (all heder åt de eldsjälar som gör det), men är intresserade av att hjälpa klubben genom att analysera data som sportchefen och sportgruppen inte hinner med eller har möjlighet att sätta sig in i.
Vi pratar om en helt ny organisation under sportchefen som jobbar med digitala verktyg, exempelvis Wyscout och tittar på spelare utifrån olika kriterier som sportgruppen har tagit fram. Dessa initialt ideellt arbetande ”dataanalytiker” kan bevaka spelare som sportchefen rekommenderar, men även själva aktivt söka talangfulla spelare i för svenskar okända fotbollsligor som australiensiska ligan, kinesiska andraligan, eller polska andraligan vars data sticker ut.
Med dagens teknik går det hitta talanger över hela världen utan att vara utbildad tränare eller ha gjort 100 allsvenska matcher eftersom det finns mycket data över spelarnas kapacitet. Verktyget StatsBomb fokuserar exempelvis mycket på passningsmoment och allt vad det innefattar. StatsBomb kan även analysera hur en spelare klarar av pressade situationer och visa målvaktens och försvararnas position i förhållande till motståndare och den plats där motståndaren gjorde sitt mål. Denna data kan alltså även användas för att analysera och utveckla det egna laget.
Konkurrensfördel med små medel
Med lite nytänk kan en allsvensk klubb skapa två initialt ideella analysgrupper, en digital scoutinggrupp och en grupp som förser huvudtränaren med matchbilder och data. Samtidigt leder det till att unga människor sugs in i föreningslivet, hittar ett sammanhang där de fyller en viktig roll och erhåller meriter som de har nytta av i arbetslivet. För klubbarna handlar det om att optimera huvudtränarens och sportchefens tid och energi, och skapa konkurrensfördelar med små medel.
Pierre Eklund, frilansande journalist
*Med Generation Z avses unga personer födda mellan 1995 och 2014.
Datum: 2020-11-02