Sport och Affärer

Senaste nytt lördag 2/12:

Senaste nytt

Witts Hits November uppe nu!     •     Witts Hits oktober uppe nu     •     Witts Hits September uppe nu!     •     WITTS HITS AUGUSTI UPPE NU!     •    

Startsidan

Aktuella länkar

Annonsera/Utgivningsplan

Artiklar

Evenemangsenkäten

Fotbollsbörsen

Idrott och mångfald

Idrottens finansiering

Idrottens konsulter

Idrottsevenemang

Idrottsklubbarnas varumärken

Kommunrankingen

Nyhetsarkiv

Om oss

Ordlistan

Platsannonser

Podcast

Prenumerera

Professionell Idrott

På gång

Redaktionens tips

Skatteregler

SM i klubbekonomi

SM i sponsring

Speakers corner

Sponsringsläget i förbunden

Sponsringsskolan

Studentuppsatser

Tidningsarkiv

Tittartoppen

Unos krönikor

Utbildningar

Witt's Hits

Årssummeringen

MÅNADENS DEBATTÖR

Kris i Stockholmshockeyn eller?

"Tyvärr ser vi också att det finns elitföreningar ute i landet som lockar till sig våra spelare även innan gymnasieåldern vilket innebär att vi har ungdomar som flyttar så långt som 50 mil hemifrån, med allt vad det innebär, innan de ens avslutat grundskolan." Det säger Mathias Tegnér(bilden) och Carina Oddsberg i maj månads debattinlägg. Mathias är ordförande och Carina kanslichef för Stockholms Ishockeyförbund.

Klicka här för debattinlägget >

IDROTTSEVENEMANG

Rand

MÅNADENS ARENA Klicka här»

VI FÖLJER


Centrum för idrottsevenemang

- Erbjuder ekonomiskt stöd för bid och utbildningar för att underlätta arrangerandet av internationella idrottsevenemang i Sverige

Dagens industri
- Sveriges ledande affärstidning

Den Osynliga Handen

- Intressant blog om fotboll & affärer som sedan ett antal år drivs av Kristof Vogel.

Fairpay
- Stiftelse som verkar för ökad jämställdhet inom idrotten.
 

Girls in Sport
- Ideell organisation för ökad jämställdhet.

Idrottsforum.org
- Nordiskt forum för idrottsvetenskap

Idrottsplats.se

- Svenska idrottsplatser dokumenterade med foto och fakta av Mats Tallkvist


Riksidrottsförbundet
- Rf:s hemsida med information om och för landets föreningar och specialidrottsförbund 

  

Sveriges Olympiska Kommitté
- SOK:s hemsida med nyheter och OS historia


Tidningen Fokus

- Djupdykande, ständigt utmanande och med en stark journalistisk integritet

Tv.nu
- Komplett guide över sportsändningar i Svenska tv-kanaler

 


Se även under fliken Aktuella länkar

RSS

Prenumerera via RSS

Rand

SOK om att söka OS under pågående krig

"Vi får något att se fram emot"

 
Sport & Affärer fick en pratstund med SOK:s nye ordförande Hans von Uthmann som tog emot på Olympiastadion en vacker dag i maj. Vi på redaktionen har alltid varit positiva till ett svenskt vinter-OS men anser att man tidigare knutit ansökan för hårt till svårflirtade Stockholm med krav på dyra nybyggen när kompetensen och anläggningarna redan finns på plats runt om i landet. Nu har det äntligen skett en förändring. Vi vill veta varför vi deltagit i OS-tävlingar som arrangerats av diktaturer i propagandasyften och om det verkligen är rätt tid att söka när en av dessa arrangörsländer har startat ett storkrig i närområdet. Att Sverige förtjänar ett OS är vi överens om. Vi har vintersportskulturen och står för sunda värden. Men har vi råd? Och om vi tar hem det – kan vi då med rak rygg arrangera tävlingarna om kriget fortfarande pågår?
                                 SOK:s nye ordförande Hans von Uthmann är positiv till ett svenskt vinter-OS 2030.


 Du har suttit 12 år i styrelsen för SOK innan du blev ordförande. Hur vill du sammanfatta den tiden och det som fick dig att vilja bli ny ordförande efter Mats Årjes?

- De sista två-tre åren har det hänt väldigt mycket inom SOK. Vi har blivit starkare och jobbar bättre ihop och stärkt samarbetet med våra ”ägare” de olympiska förbunden. Jag har haft förmånen att få vara delaktig i den här processen. Jag ledde utredningen av den förra OS-ansökan inför 2026 som vi lärde oss mycket av och jag ledde rekryteringen av vår nya generalsekreterare(Åsa Edlund Jönsson). Det var ju inte alls planerat, men i och med att vår förre ordförande valde att kliva av, så fick jag förfrågningar från förbunden som ledde till att jag nappade på att kandidera.

 Vilken är din vision eller mission med arbetet?
- Vi är på en utvecklingsresa och en av de viktigaste frågorna är elitidrotten. Vi har ett uppdrag från förbunden att vara väldigt tydliga med att det är SOK som har ledartröjan när det gäller att utveckla och stärka svensk elitidrott. 

 Hur ser relationen till RF ut idag?
- Den pågående förstudien om ett eventuellt OS och Paralympics visar hur bra vi jobbar ihop. Idag jobbar SOK, RF och Parasporten tillsammans på ett sätt som jag aldrig har upplevt tidigare. Vi är betydligt starkare, vi vill samma sak och vi, tror jag, har en större förståelse för varandras olika uppgifter. Att samarbeta innebär ju inte att alla parter gör samma sak. SOK:s huvudsakliga uppgift här är elitidrotten. Det viktiga är inte att organisera om, det är i huvudsak upp till medlemmarna. Det viktiga är att vi är tydliga med hur vi jobbar.

 Hur mycket påverkades SOK av pandemin?
- Hela idrottsrörelsen tappade tempo och vi led av otydligheten och svårigheterna kring de olympiska spelen. Tokyo-OS blev framskjuten ett helt år. De aktiva fick det tufft och blev mer beroende av stöd och support från SOK. Det blev en väldigt tuff utmaning för individerna och för förbunden. Jag tycker att vi är på väg ut ur det nu och siktar framåt. Vi kom på ett sätt varandra närmare och lärde oss något utifrån den utsatta situationen. 

 Hur ser du på våra chanser att få arrangera vinter-OS 2030?

- De är stora. Vi lärde oss mycket av kampanjen inför OS 2026, det har vi med oss i det här arbetet. Vi vet att vi hade ett bra koncept men vi kan förbättra det. Och vi jobbar bättre och tydligare ihop. Men även IOK har utvecklat sin process. De kräver inte längre kostsamma kampanjer och de är tydliga med att befintliga anläggningar och kompetenser ska utnyttjas. Vi har Skid-VM i Falun 2027 med en fantastisk arrangörsstab . Det är klart att det är där vi ska genomföra motsvarande grenar 2030. Vi har en fantastisk arrangörsgruppering och anläggning för skidskytte i Östersund. Vi ska inte bygga nytt utan dra nytta av det som redan byggts upp där och vi har den alpina kompetensen i Åre. Och så kallar vi Stockholm "isstaden" litet slarvigt med ishockey, curling, shorttrack, konståkning etc och även invigningen får vi anta. Men vi har inte spikat några orter än utan vi är fortfarande inne i en förstudiefas .

 Den gigantiska skidstadion i Stockholm som planerades i er förra ansökan är alltså inte längre aktuell? Den som efter OS bland annat skulle nyttjas för träning inför Vasaloppet.
- Då fanns det ett intresse från Botkyrka kommun, Skidförbundet och oss för den här anläggningen men idag ser vi inte förutsättningarna för att kunna bygga en sådan, även om kommunen påbörjat viss byggnation. Utan nu drar vi nytta av Falun som är vår Nationalarena för de nordiska sporterna. Vi får genom att decentralisera och dra nytta av landets olika ”nationalarenor” i vintersport, kompetenta arrangörsstäder som är motiverade även ur turismsynpunkt. 

 Paris och Milano/Cortina sökte värdskap för OS efter Rysslands annektering av Krim. Ni ansöker mitt under brinnande krig. Är det moraliskt rätt?

- Det är som så många påpekar viktigt att demokratier är med och arrangerar Olympiska och Paralympiska Spel och andra stora evenemang. Med rätta kritiserar vi idrottstävlingar och annat som placeras i icke-demokratier, och då är det viktigt att visa att länder som Sverige kan och vill arrangera demokratiska, hållbara och ekonomiskt balanserade tävlingar. Det är ett ansvar vi gärna tar, och en möjlighet för landet Sverige att samlas och visa omvärlden vad vi står för.

 Men kommer vi också att genomföra ett OS även om det pågår ett krig i närområdet?
- En jättebra fråga. Tar vi den aktuella situationen att ryssar och belarusier eventuellt får komma tillbaka så är vi inom SOK och idrotten i övrigt oerhört tydliga med att vi inte tycker att är tid att släppa in dem idag. Sen får vi sannerligen hoppas att vi inte har ett krig 2030. Var vi landar är omöjligt att säga. Vi har idag interna utmaningar i vårt land med hög inflation, höga elpriser, räntehöjningar, gängvåld etc. Vi har ett fruktansvärt krig i vår närmiljö men vi talar om ett evenemang som sker om sex år. Låt oss hoppas att vi i den demokratiska världen tillsammans har lyckats lösa detta fram till dess. Med ett OS och Paralympics har vi iallafall något som kan samla, stärka och ena landet. Och vi får något att se fram emot i bistra tider.

  IOK har under en lång rad år valt att förlägga spelen till odemokratiska länder. SOK har alltid deltagit med hänvisning till att idrott och politik inte hör ihop, att ni valt att delta för att idrotten kan bidra till att mjuka upp spänningslägen, en chans att visa våra demokratiska värden och att inte idrottsmännen/kvinnorna kan hjälpa vad den politiska ledningen i deras länder står för. Problemet är väl att dessa bara använts som brickor i ett storpolitiskt spel?
- Det är just detta som borde tala för Sverige som arrangörsland. Vi kan vrida klockan rätt och visa på vår demokrati, vårt värnande om mänskliga rättigheter, inkludering, jämställdhet och ett hållbart förhållningssätt. Sen tycker jag att vi ska lägga till att om vi tittar på de olympiska spel som är tilldelade efter IOKs Agenda 2020 och New Norm, från nu och så långt vi vet så är det enbart demokratier. Det är Paris 2024, Milano/Cortina 2026, Los Angeles 2028, 2030 kanske Sverige och 2032 Brisbane. IOK har lagt om kursen här på grund av all kritik. Man vill satsa på demokratier, dra nytta av befintliga anläggningar och minska mastodontbyggen. Här kan Sverige verkligen bidra.

Borde inte IOK efter alla fadäser stå för HELA notan om Sverige arrangerar och bidrar till att tvätta IOK:s nersmutsade varumärke? Dvs både kampanj- och genomförandebudgeten?

- Jag tror att vi har ett bra förhandlingsläge. IOK har väsentligen ökat det ekonomiska stödet till arrangörsländerna och förordar maximalt resursutnyttjande innan man bygger nytt. Klarar vi ändå inte att få fram en hållbar budget utifrån de nya förutsättningarna kommer vi inte heller att gå vidare.

 Jo men min point är att de borde betala Sverige hela kalaset om vi ska bidra med att tvätta det olympiska varumärket.

- Jag kan inte sitta här och förhandla men jag tror att vi har ett bra förhandlingsläge.

 Hur ser budgeten ut idag?
- Budgeten för 2026 låg på 13,5 miljarder, vilket uppräknat med inflation motsvarar ungefär 15,5 miljarder. För 2030 har vi i denna fas inte färdigställt en budget, men räknar med ungefär samma nivå. Tittar vi på Milano/Cortina 2026 ligger deras budget i samma härad. Här lämnar IOK ett bidrag på 10 miljarder. Lägg till det sponsorintäkter och biljettförsäljning med mer. Ett OS och Paralympics 2030 skulle inte innebära investeringar i en ny skid- och skidskytteanläggning i Stockholmsområdet. Å andra sidan förutsätter vi klart högre kostnader för tex säkerhet. Vi är som sagt tydliga med att om vi inte ser förutsättningar för en balanserad budget som skall kunna ge visst överskott till idrotten, kommer vi inte att kunna gå vidare.

 Hur ser ekonomin ut normalåret? Såvitt jag förstår erhåller ni 40 mkr per år via RF resten, 80-100 mkr, drar ni in själva i sponsring kopplat till ert Topp & Talangkoncept.

- Vi talar om att stärka elitidrotten och då vill vi också diskutera möjligheterna att förbättra de ekonomiska förutsättningarna även med staten. Sponsring är fortsatt viktig men hade en dipp som mycket annat under pandemin.

 Hur lämpligt är det egentligen med ett svenskt deltagande under kommande OS i Paris om kriget fortfarande pågår?

- Här har SOK kommunicerat att en enskild bojkott inte är aktuell, utan skulle det bli aktuellt sker det utifrån ett FN- eller EU-beslut, eller för den delen från den svenska regeringen. Här delar vi uppfattning inom den nordiska idrotten. 

 Hur ser du på att det ser ut som att ryska och belarusiska idrottsmän får delta i OS 2024?
- SOK är mycket tydliga med att vi inte anser det lämpligt att låta ryska och belarusiska idrottare/ledare/funktionärer delta i OS eller Paralympics i Paris, inte heller under ”neutralt flagg”. SOK har upprepade gånger kommunicerat detta, och vi står samlade med både Parasporten (SPK) och RF. Också i denna fråga arbetar vi gemensamt med våra nordiska vänner/systerorganisationer.

 Hur förbereder ni er?
- Några i vår sportsliga ledning ska till Paris på ett möte om nån vecka och är mitt inne i förberedelserna med genomgångar, kvaltävlingar som ska genomföras osv. Det är trots allt bara ett år kvar.

 Hur många medaljer tar vi i stökiga Paris?

- Vi har sagt att vi har en målsättning för vinter OS 2026 på 20 medaljer varav minst fem guld men inte uttalat en målsättning för -24. En bedömning om vår medaljkapacitet får vänta till en månad, tre veckor innan evenemanget.


FAKTA HANS VON UTHMANN
Ålder: 64
Familj: Gift. Tre egna och tre bonusbarn, 1 barnbarn
Bor: I Bromma
Intressen: Idrott i alla dess former och musik(pop och rock)
Favoritartister: Bruce Springsteen, Billy Joel, Fleetwood Mac(70-talsversionen), Eva Dahlgren, Peter Le Marc
Favoritklubb: Djurgårdens IF
Utövat själv: Fotboll, basket, badminton, skidåkning, simning
Ledar- och styrelseuppdrag inom idrotten: Tränare och ledare i Alvik Basket(”Egon Håkansson fick in mig”), ordförande för Svenska Basketbollförbundet(2009-2016), suttit 10 år i styrelsen för Djurgården Fotboll(både i föreningen och i bolaget), sitter i valberedningen både för Basketbollförbundet och Djurgården Fotboll. Suttit i SOK:s styrelse sedan 2011. Från i år ordförande.
Utbildning: Handelshögskolan
Uppdrag inom näringslivet(i komprimat): Vd för Svenska Shell, vd för Duni, nordenchef och vice vd för Vattenfall, styrelseordförande i vindkraftsbolaget Hexicon.


Text: Gustaf Berencreutz
Mail: gustaf@sportaffarer.se
Foto: Sören Andersson


 

Datum: 2023-05-18

Rand

Kommentera gärna artikeln »

Rand

Annons

Ads

Sport & Affärer utges av Ide´Media. Telefon: 0176 – 22 83 50 Mobil: 070-73 03 521 E-post: kontakt@sportaffarer.se
Sidan skapad av Yelles Webbyrå