Sport och Affärer

Senaste nytt lördag 2/12:

Senaste nytt

Witts Hits November uppe nu!     •     Witts Hits oktober uppe nu     •     Witts Hits September uppe nu!     •     WITTS HITS AUGUSTI UPPE NU!     •    

Startsidan

Aktuella länkar

Annonsera/Utgivningsplan

Artiklar

Evenemangsenkäten

Fotbollsbörsen

Idrott och mångfald

Idrottens finansiering

Idrottens konsulter

Idrottsevenemang

Idrottsklubbarnas varumärken

Kommunrankingen

Nyhetsarkiv

Om oss

Ordlistan

Platsannonser

Podcast

Prenumerera

Professionell Idrott

På gång

Redaktionens tips

Skatteregler

SM i klubbekonomi

SM i sponsring

Speakers corner

Sponsringsläget i förbunden

Sponsringsskolan

Studentuppsatser

Tidningsarkiv

Tittartoppen

Unos krönikor

Utbildningar

Witt's Hits

Årssummeringen

MÅNADENS DEBATTÖR

Kris i Stockholmshockeyn eller?

"Tyvärr ser vi också att det finns elitföreningar ute i landet som lockar till sig våra spelare även innan gymnasieåldern vilket innebär att vi har ungdomar som flyttar så långt som 50 mil hemifrån, med allt vad det innebär, innan de ens avslutat grundskolan." Det säger Mathias Tegnér(bilden) och Carina Oddsberg i maj månads debattinlägg. Mathias är ordförande och Carina kanslichef för Stockholms Ishockeyförbund.

Klicka här för debattinlägget >

IDROTTSEVENEMANG

Rand

MÅNADENS ARENA Klicka här»

VI FÖLJER


Centrum för idrottsevenemang

- Erbjuder ekonomiskt stöd för bid och utbildningar för att underlätta arrangerandet av internationella idrottsevenemang i Sverige

Dagens industri
- Sveriges ledande affärstidning

Den Osynliga Handen

- Intressant blog om fotboll & affärer som sedan ett antal år drivs av Kristof Vogel.

Fairpay
- Stiftelse som verkar för ökad jämställdhet inom idrotten.
 

Girls in Sport
- Ideell organisation för ökad jämställdhet.

Idrottsforum.org
- Nordiskt forum för idrottsvetenskap

Idrottsplats.se

- Svenska idrottsplatser dokumenterade med foto och fakta av Mats Tallkvist


Riksidrottsförbundet
- Rf:s hemsida med information om och för landets föreningar och specialidrottsförbund 

  

Sveriges Olympiska Kommitté
- SOK:s hemsida med nyheter och OS historia


Tidningen Fokus

- Djupdykande, ständigt utmanande och med en stark journalistisk integritet

Tv.nu
- Komplett guide över sportsändningar i Svenska tv-kanaler

 


Se även under fliken Aktuella länkar

RSS

Prenumerera via RSS

Rand

Äntligen dags för cykelvärldens flaggskepp

 Årets Tour de France startar den första juli.
En gång i tiden trodde man att det var över efter andra upplagan. Nu är loppet världens största årligt återkommande idrottsevenemang som lockar miljontals åskådare runt bansträckningen och miljarder tv-tittare.

 Fjolårssegraren, 24-årige Jonas Vingegaard, hyllas av lyckliga landsmän på ett knökfullt Rådhusplatsen i Köpenhamn den 27 juli ifjol. Vingegaard får anses vara storfavorit till totalsegern även i år.

 Årets Tour de France blir den 110:e upplagan. Att det skulle bli så många trodde inte ens en av upphovsmännen, Henri Desgrange, som efter den andra upplagan 1904 skrev följande: ”Tour de France är över och jag är rädd att den andra upplagan också blir den sista. Touren har dött på grund av den blinda passion den släppt lös, fuskandet och alla misstankar … ”
 För cykelälskare var det tur att han hade fel. Intresset är större än någonsin. Loppet sänds i 190 länder och lockar jättepublik längs tourens hela sträckning. Desgranges målsättning var att göra loppet så hårt att bara en cyklist skulle orka ta sig i mål. Premiärloppet 1903 omfattade sex etapper och totalsträckan var 248 mil. Årets lopp är 324 mil fördelat på 21 etapper med två vilodagar. När cykelfabrikanterna som sponsrade cyklisterna uppfann frihjulet (möjligheten att rulla med cykeln utan att pedalerna följer med) förbjöd Desgrange användandet. ”Det är vi som ser till att cyklister kan deltaga. Får vi inte visa upp den senaste tekniken förbjuder vi åkarna att köra loppet”, menade cykelfabrikanterna. Desgrange gav med sig och kunde efter det årets lopp höras muttra: ”Nu har en cyklist vunnit Touren genom att rulla halva sträckan.”


Favoriterna
 En av årets favoriter är dansken och fjolårssegraren Jonas Vingegaard, som tävlat sparsamt under försommaren men tränat än mer koncentrerat. Formen är det inget fel på vilket sjudagarsloppet Dauphiné Libéré i mitten på juni visade – Vingegaard var i en klass för sig. Är det dags för seger nummer två? Frågan är: I form för tidigt? Den andra storfavoriten är Tadej Pogacar, 24 år ung men redan tvåfaldig segrare. Pogacar hade oturen att bryta båtbenet i våras. Bara att sätta sig på inomhuscykeln. Senaste tiden har Pogacar fyllt sociala medier med bilder från ”mastodontträningar” utomhus. Frågan är: Hinner han komma i form? Vingegaard blir svår. Han vet vad som väntar och verkar vara i sitt livs form och har ett bra lag. Sträckningen i årets lopp är annorlunda. Man har avskaffat ”prologen”. Slätetapperna första veckan är borta och totalt är det bara 22,4 kilometer individuell körning mot klockan och endast två etapper över 200 kilometer .

 Startplats är Baskien i Spanien och Bilbao där tre etapper körs varav de två första klassas som backiga. Redan på etapp fem börjar de riktiga bergen och på etapp sex ska man ta sig över legendariska Tourmalet i Pyrenéerna. Spurtarna får åtta ”släta” etapper. Fokus är på Mark Cavendish – slår han femfaldige Tour-vinnaren Eddy Merckx’s etapprekord på 34 segrar? Cavendish har saknat form men segern på Italien Runts sista etapp tände hoppet. Ett gäng spurtkanoner lär försöka stoppa honom: Wout van Aert och Fabio Jacobsen men även Jasper Philipsen och Biniam Girmay.

 Bergsmassiven är i tur och ordning: Pyrénéerna, Centralmassivet, Jurabergen, Alperna samt Vogeserna. Fyra etapper har mål på toppen, vilket ger offensivare körning. En etapp som sticker ut är 17:e etappen som tar cyklisterna från Mont Blanc till Courchevel med fyra bergsövergångar. Tuffast är etappens sista stigning till Col de la Loze, 28,1 kilometer lång med en snittlutning på 6 procent där det på slutet väntar 18 procent! Förhoppningsvis blir det en envig mellan två giganter ända in i kaklet, det vill säga fram till och med näst sista etappen. Av tradition är sista etappen med mål på Champs Elysées en defilering, likväl en riktigt stor fjäder i hatten att vinna. Nedan årets Tourkarta. Loppet startar i år i Baskien(Spanien).


Text:
Pär Edgren
Mail: par@cykelsajten.se
Foto: Bildbyrån(Ritzau/Scanpix/Reuters).




FAKTA FRANKRIKE RUNT
Etapper:
21; 8 släta, 8 berg och 4 ”backiga”, 1 individuell.
Distans: 3 404 kilometer.
Prissummor:
Totalt: 2 581 029 Euro 
Ettan: 500 000 Euro
Tvåan: 200 000 Euro 
Trean: 100 000 Euro
Plats 20–160: 1 000 Euro.
Etappseger: 11 000 Euro.
Lagseger: 500.000 Euro
Antal lag: 22 med åtta cyklister
Antal deltagare: 176
Säkerhet: 350 speciella mc-ordonnanser, 3 000 gendarmer plus 28 000 poliser och brandmän, sju ambulanser, två akutbilar med läkare samt en röntgenbuss och ett covid-team.
PR-karavan: 250 bilar i en 10 kilometer lång karavan delar ut PR-material. Många av dessa produkter blir till souvenirer.
Publik: Man räknar med att 12 miljoner ser loppet live. Vissa bergsetapper kan ha uppemot en miljon åskådare.
TV: Sänds i 190 länder med över 2 miljarder tittare.
I Sverige följer du loppet via Eurosport.
Sponsorer och partners:
https://www.letour.fr/en/partners

 

Datum: 2023-06-28

Rand

Kommentera gärna artikeln »

Rand

Annons

Ads

Sport & Affärer utges av Ide´Media. Telefon: 0176 – 22 83 50 Mobil: 070-73 03 521 E-post: kontakt@sportaffarer.se
Sidan skapad av Yelles Webbyrå