Sport och Affärer

Senaste nytt lördag 2/12:

Senaste nytt

Witts Hits November uppe nu!     •     Witts Hits oktober uppe nu     •     Witts Hits September uppe nu!     •     WITTS HITS AUGUSTI UPPE NU!     •    

Startsidan

Aktuella länkar

Annonsera/Utgivningsplan

Artiklar

Evenemangsenkäten

Fotbollsbörsen

Idrott och mångfald

Idrottens finansiering

Idrottens konsulter

Idrottsevenemang

Idrottsklubbarnas varumärken

Kommunrankingen

Nyhetsarkiv

Om oss

Ordlistan

Platsannonser

Podcast

Prenumerera

Professionell Idrott

På gång

Redaktionens tips

Skatteregler

SM i klubbekonomi

SM i sponsring

Speakers corner

Sponsringsläget i förbunden

Sponsringsskolan

Studentuppsatser

Tidningsarkiv

Tittartoppen

Unos krönikor

Utbildningar

Witt's Hits

Årssummeringen

MÅNADENS DEBATTÖR

Kris i Stockholmshockeyn eller?

"Tyvärr ser vi också att det finns elitföreningar ute i landet som lockar till sig våra spelare även innan gymnasieåldern vilket innebär att vi har ungdomar som flyttar så långt som 50 mil hemifrån, med allt vad det innebär, innan de ens avslutat grundskolan." Det säger Mathias Tegnér(bilden) och Carina Oddsberg i maj månads debattinlägg. Mathias är ordförande och Carina kanslichef för Stockholms Ishockeyförbund.

Klicka här för debattinlägget >

IDROTTSEVENEMANG

Rand

MÅNADENS ARENA Klicka här»

VI FÖLJER


Centrum för idrottsevenemang

- Erbjuder ekonomiskt stöd för bid och utbildningar för att underlätta arrangerandet av internationella idrottsevenemang i Sverige

Dagens industri
- Sveriges ledande affärstidning

Den Osynliga Handen

- Intressant blog om fotboll & affärer som sedan ett antal år drivs av Kristof Vogel.

Fairpay
- Stiftelse som verkar för ökad jämställdhet inom idrotten.
 

Girls in Sport
- Ideell organisation för ökad jämställdhet.

Idrottsforum.org
- Nordiskt forum för idrottsvetenskap

Idrottsplats.se

- Svenska idrottsplatser dokumenterade med foto och fakta av Mats Tallkvist


Riksidrottsförbundet
- Rf:s hemsida med information om och för landets föreningar och specialidrottsförbund 

  

Sveriges Olympiska Kommitté
- SOK:s hemsida med nyheter och OS historia


Tidningen Fokus

- Djupdykande, ständigt utmanande och med en stark journalistisk integritet

Tv.nu
- Komplett guide över sportsändningar i Svenska tv-kanaler

 


Se även under fliken Aktuella länkar

RSS

Prenumerera via RSS

Rand

Är detta framtidsmannen för svensk cykel?

 Svensk landsvägscykel på herrsidan har de senaste åren huserat i bakvattnet av de stora nationerna. Nu har dock ett framtidsnamn dykt upp: Jakob Söderqvist(höger), 20-årig Falugrabb, som med segern i etapploppet Flanders Tomorrow Tour på rekordtid visat sin talang.

  Detta till trots att han främst är (var?) mountainbike-cyklist. Jakobs styrka ligger i kampen mot klockan, dvs de individuella loppen.

 I sitt blott tredje tempolopp sedan juniortiden körde han in på en imponerande sjundeplats på U23-VM i Skottland och vid det högt rankade etapploppet ”Flanders Tomorrow Tour” i Belgien tog han slutsegern efter bland annat en tredjeplats på tempoetappen samt en fin körning av det svenska laget i hård konkurrens.

Man frågar sig: hur är detta möjligt med så lite landsvägserfarenhet?

- Jakob är placeringssäker i klungan och tar sig lätt fram skulle det behövas och på tempo är han urstark. Som person är han lugn och trygg, säger Micke Lundberg, mångårig landslagsmekaniker, som varit med varje gång Jakob vunnit.

 

Förbundskapten Lucas Persson vidimerar:

- Jag skulle säga att han har en riktigt bra blick för att vara på rätt plats vid rätt tillfälle i klungan, plus en oerhört hög kapacitet. När han vann en etapp i Frankrike i våras så satt han i en liten grupp som hade ett försprång på cirka en minut med fyra kilometer kvar; då gick han på ”känsla” och attackerade solo och vann etappen.
 

SM-silver

Vid årets SM blev det en silvermedalj på tempoloppet, sex sekunder bakom segrande Jacob Ahlsson. Det var Söderqvists första tempolopp sedan juniortiden för tre år sedan! .

Började vid sju års ålder

 Dock började allt när Jakob Söderqvist var sju år då han och hans pappa började tävla på mountainbike. De stora framgångarna uteblev i början och man var nöjda med placeringar på den övre halvan av resultatlistan. Någon gång per säsong blev det några topp tio, minns Jakob.

Cykelgymnasiet tände gnistan

Men året innan han skulle börja på gymnasiet hände något. Han funderade vad han jag ville hålla på med på riktigt för första gången.

- Jag kom snabbt fram till att jag ville börja på cykelgymnasium och där tändes en gnista. Jag ville se hur bra jag verkligen kan bli på cykel, jag fann en anledning till en större ansträngning och jag började träna mer. Träningen gav resultat. Jag fick ett bättre självförtroende och jag började tampas om pallplaceringarna i Sverigecupen 2019 och jag lyckades även vinna några av mina starter.

 

Hur kommer det sig att du gått över till landsväg?

- Ja du, för fyra månader sedan var det verkligen inte klart då jag hade huvudfokus på mtb men ville starta fler tävlingar på landsväg. Lång historia kort så klickade allting på landsvägen, och varje gång jag gjorde en start så kände jag mig nästan mer hemma konstigt nog. Mycket av mitt driv och min idrottsglädje grundas i att utforska potential, och jag började få nys om en större potential på vägen. Nu står det klart att det är landsvägs i fokus under kommande säsong samtidigt som jag känner mig ny i sammanhanget, en lite konstig känsla men det känns rätt på samma gång och det betyder allt.

 Jakob har nu gjort sitt ”allra bästa" i fem år där han hela tiden sett sig själv som elitidrottare. När han fick de första "större" resultaten efter större volymer träning så har han sällan känt att det just är en talang han råkar ha.

- Men, jag har förmodligen en fallenhet för en del saker som hjälper för att bli bra på just uthållighetsidrott, men jag har faktiskt aldrig känt mig som en stor talang och jag tror inte heller att jag har saknat den känslan, säger han.

 På frågan om vilken av grenarna som är svårast svarar han med ett lite längre utlägg där han analyserar respektive grens inre själ: mtb-sportens mer individuella nervösa tävlingsaspekt kontra landsvägscyklingens lagkörning och del av ett ”större pussel” där man ibland måste ”stå ut” för lagets skull.

- Ja, resonemanget går att utveckla mycket men just nu är landsväg roligast för mig men vad jag tycker om fem år vet jag inte. Känns det rätt kör jag och låter det vara så.

Din främsta styrka som cyklist?

- Att älska cykel. Det är den färdighet jag fokuserar på mest. Riktmålet är att satsa hårdast men på villkoret att älska det mest.

 

Vad behöver du förbättra?

- Förmodligen delar i vardagsträningen som jag än så länge inte haft ekonomiska resurser/timmar på dygnet för att få helt på plats. Hela pusslet med sömn, kost och vaken återhämtning går nog att vrida och vända på ett par gånger för att leva upp till min satsning.

När gäller det träningsfilosofi är hans inställning lite annorlunda än vad man brukar höra av elitidrottare:

- Jag tror att jag slog två flugor i en smäll med: "Att älska cykel. Det är den färdighet jag fokuserar på mest på.  Riktmålet är att satsa hårdast men på villkoret att älska det mest."

Hur ser träningsmängden ut per år?

- I år landar det runt milleniet, 1000 träningstimmar och mil har jag aldrig brytt mig om.


Vem har betytt mest så här långt i din utveckling?

- Vilgot Lindh. En av mina första förebilder och på senare år en väldigt god vän samt träningskamrat. Vilgot gick bort för snart ett år sedan. Han älskade att cykla, träna, utmana och lära sig hur han kunde bli bättre.  Som den genomgoda person han var så tror jag att han är någon alla borde eftersträva att bli mer som. Han har format den anda jag bedriver min idrottsliga satsning i och han är alltid med mig när jag cyklar. Sedan vill jag även framhålla Svealand Cycling Team.

Hur lätt är det att "bli cyklist" i Sverige?
- Det vet jag inte om jag har svaret på. I många perspektiv så kan man se att insteget till proffscirkusen inte är lika tydligt för en svensk cyklist som en belgisk exempelvis. Men vi har det bra på enormt många olika sätt och jag tycker inte att man ska haka upp sig på problem och tycka synd om sig själv. Det är fritt fram att bedriva en cykelsatsning och vill du bli professionell så har du inte en lätt uppgift att tackla vilket land du än bor i, men desto roligare!

Vad kan göras för att underlätta?

- Det finns ett gäng enormt drivna människor som jobbar för att underlätta, jag skulle vända mig till dem för svaren. Ett initiativ som sticker ut just för mig är Svealand cycling team som var min väg in i landsvägsklungan, det är något av det bästa vi har för att utveckla framtida cyklister.

Det stundar ett EM snart, tankar där?

- Det blir ett sista fokus för säsongen, jag stressar inte över något utan tycker det ska bli kul att testa på landsväg ytterligare en gång på riktigt. Vi som U23-lag har bra chanser att prestera, ett bra gäng som blivit mer taggade för varje tävling vi kört ihop.



 

 

Text: Pär Edgren
Mail:
par@sportaffarer.se
Foto:
Swe Cycling



FAKTA JAKOB SÖDERQVIST

Födelsedatum: 31 maj 2003

Födelseort: Tuna

Längd: 190cm

Vikt: 83 kg

Bor: Falun
Klubb: Team Vostroblock Evolite Cycling

Meriter: Rankad 600 i världen av UCI

UCI-segrar 2021:
1:a sammanlagt Flanders Tomorrow Tour, Handzame, Belgien,
1:a etapp 3 Tour du Loir-et-Cher, Frankrike
SM-guld U-23, tempo, 2023.
Silver, senior-SM, tempo

Snittwatt: 425w vid tempo SM 2023
Sponsorer:
Vostroblock, NEH, Ár Functional, Toppfysik, Biorace, Svenska Spel, Nybergets Vandrarhem


Källa: firstcycling.com

 

Datum: 2023-09-10

Rand

Kommentera gärna artikeln »

Rand

Annons

Ads

Sport & Affärer utges av Ide´Media. Telefon: 0176 – 22 83 50 Mobil: 070-73 03 521 E-post: kontakt@sportaffarer.se
Sidan skapad av Yelles Webbyrå