
"Tyvärr ser vi också att det finns elitföreningar ute i landet som lockar till sig våra spelare även innan gymnasieåldern vilket innebär att vi har ungdomar som flyttar så långt som 50 mil hemifrån, med allt vad det innebär, innan de ens avslutat grundskolan." Det säger Mathias Tegnér(bilden) och Carina Oddsberg i maj månads debattinlägg. Mathias är ordförande och Carina kanslichef för Stockholms Ishockeyförbund.
- Davis Cup
Tennis
Flera orter, 3/3 - 4/12 - Sweden International Horse Show
Internationell ridsport
Solna (Friends Arena), 30/11 - 3/12 - Handbolls VM damer
Handboll
Danmark, Norge och Sverige, 30/11 - 17/12 - Innebandy VM
Innebandy
Malmö, 7-15/12 - Luciaspelen
Friidrott
Sätra, 8-10/12
VI FÖLJER
Centrum för idrottsevenemang
- Erbjuder ekonomiskt stöd för bid och utbildningar för att underlätta arrangerandet av internationella idrottsevenemang i Sverige
Dagens industri
- Sveriges ledande affärstidning
Den Osynliga Handen
- Intressant blog om fotboll & affärer som sedan ett antal år drivs av Kristof Vogel.
Fairpay
- Stiftelse som verkar för ökad jämställdhet inom idrotten.
Girls in Sport
- Ideell organisation för ökad jämställdhet.
Idrottsforum.org
- Nordiskt forum för idrottsvetenskap
Idrottsplats.se
- Svenska idrottsplatser dokumenterade med foto och fakta av Mats Tallkvist
Riksidrottsförbundet
- Rf:s hemsida med information om och för landets föreningar och specialidrottsförbund
Sveriges Olympiska Kommitté
- SOK:s hemsida med nyheter och OS historia
- Djupdykande, ständigt utmanande och med en stark journalistisk integritet
Tv.nu
- Komplett guide över sportsändningar i Svenska tv-kanaler
Se även under fliken Aktuella länkar
IDROTTEN LÅTER BARNEN PROVA PÅ
Idrottens dag äger alltid rum mellan den 23 och 30 september varje år – i år fredagen den 29. Innan 2017 hade Riksidrottsförbundet arrangerat Idrottens dag i olika former, inklusive evenemang i Hagaparken och under Almedalsveckan på Gotland. Men det var först 2017 som evenemanget fick sitt nuvarande koncept och samlingsnamn.
År 2020 togs ett viktigt steg då man blev en del av European School Sport Day. Trots pandemin och restriktionerna som gällde 2020 och 2021 kunde planerade evenemang genomföras och antalet deltagande skolor ökade. Riksidrottsförbundet är huvudarrangör ihop med RF-SISU-distrikten på respektive ort. Initiativet är en del av European School Sports Day och EU-projektet European Week of Sports med målet att få hela Europa i rörelse. Totalt deltar 28 länder.
– Idrottens dag har blivit en möjlighet att samarbeta med skolan för att nå alla barn, även dem som kanske inte naturligt skulle delta i idrottsaktiviteter. Detta uppnås genom Rörelsesatsningen i skolan, där RF och RF-SISU-distrikt i samarbete med idrottsföreningar runt om i landet strävar efter att göra rörelse och idrott tillgängliga för alla. Projektet ingår i European Week of Sports och varje deltagande distrikt får 50 000 kr i stöd, sedan måste det ju till ideellt arbete från medlemmarna och viktigt är att föreningarna jobbar vidare ”efteråt” för att fånga upp ungdomarna, säger Jenny Rosén, projektledare och nationell samordnare för Idrottens dag.
– Tre veckor innan evenemangets genomförande hade 556 skolor med 118 835 elever i 157 olika kommuner anmält sig och fler anmäler sig löpande .
Idrottens dag i skolan har som mål att främja fysisk aktivitet bland barn och unga. Forskning visar att fysisk aktivitet är bra för välmåendet, skolresultaten och hälsan hos barn och unga. Trots detta rör sig många barn alldeles för lite. Evenemanget är ett sätt att uppmuntra dem att delta i fysisk aktivitet och idrott samt öka kun-skapen om dess positiva effekter. I dag når bara 44 procent av pojkarna och 22 procent av flickorna den rekommenderade nivån av 60 minuters fysisk aktivitet om dagen. Under Idrottens dag har man målet att komma upp i 120 minuters rörelse för varje barn. Totalt räknar man med att över 120 000 elever kommer att akti-vera sig med hjälp av över 700 för-eningar i 149 kommuner.
I Dalarna har Barkens Handbollsförening från Smedjebacken och Säter Volleyboll deltagit i aktiviteterna.
– Vi var med förra året på just Idrottens dag. Smedjebackens skolor är ganska nya i Rörelsesatsningen. Däremot har vi erbjudit skolorna handboll på lektionstid i ganska många år men med uppehåll vissa år på grund av ledarbrist och svårighet att hitta ledare som kan ta ledigt på dagtid, säger Karin ”Knalin” Boström.
Har det varit lätt att få medlemmarna att ställa upp?– Det är den svåra biten, att ungdomarna ska få ledigt från skolan, de vill inte missa lektioner. I år har vi löst det med pensionärer från vår ”Gåhandboll”, så det hoppas vi blir lyckat. Säter Volley, som varit med en gång tidigare på Idrottens dag löste ledarfrågan med hjälp av tre högstadieelever och två vuxna ledare.
– Barnen var väldigt positiva till vår aktivitet, alla fick röra på sig och de tyckte det var kul att prova de olika slagen. Vi fick beröm för en bra organiserad aktivitet och som förening tycker vi att det är jättebra att det ordnas en sådan här dag där vi får visa upp oss och där barnen får prova på idrotten med ledare som kan sin sport, säger Per Eriksson(bilden).
– Min upplevelse är att barnen tycker om att få prova många idrotter. Vi har ju inom handbollen gjort en satsning på bollar och utrustning som är roligt att använda på skolgårdar. Bollarna är mjuka och greppvänliga, lättfångade och roliga att trixa med. Konceptet heter Hand the Ball(HTB) och har tagits fram av Jennie Linnéll, på Handboll-förbundet, och hennes pappa Ingemar Linnéll, fortsätter Karin Boström.– Via Svenska Handbollförbundet och Jennie har vi utbildat ett gäng ungdomar i bland annat Borlänge, Falun, Ludvika och Smedjebacken. Men sedan ska de ju få ledigt från skolan också, vilket inte är helt lätt, menar Karin(bilden) som framhåller vikten av att alla idrotter får en chans att visa upp sig och att barnen får prova många idrotter.
– Nu hänger det mycket på oss ideella, att vi tar ledigt från arbete och skola. RF-SISU:s rörelsesats-ning i Dalarna är bra för mer rörelse i skolan men utmaningen är att få idrotterna till skolan. ”Risken” blir att de ”enkla och vanliga” idrotterna får mycket utrymme, till exempel fotboll, innebandy och orientering.
– Andra idrotter har lite svårare att nå ut till skolorna och till idrottslärare som egentligen inte har rätt utbildning för uppdraget. Många har inte behörighet i dag, de anställs för att de har sysslat med en idrott, men de saknar ledaregenskaper och utbildning som ledare. Det är skrämmande tycker jag. Det är ju ett viktigt ämne som matte och svenska. Forskning visar att rörelseförståelse och fysisk aktivitet skapar bättre förutsättningar för inlärning. Då behöver vi också ha utbildade pedagoger i ämnet, anser Karin.
Idrottens dag är ett utmärkt skyltfönster för att skaffa nya medlemmar och Barkens Handbollsförening(Smedjebacken) och Säters IF Volleybollklubb är båda nöjda med utfallet.
– Det är ett jättebra tillfälle för oss att visa upp vår fantastiska sport så att eleverna får en inblick i vad volleyboll är. Vi såg en ökning av nya spelare i vår kidsvolleygrupp under hösten, säger Per Eriksson.
– För rekrytering är den superviktig, en möjlighet att visa att vi finns, då vi inte har några representationslag som syns i media. Ett bra sätt att visa att handboll är en rolig sport, säger Karin Boström.
Hur har utfallet varit för er?
– Förra året vi fick vi många nya barn efter en liten turné fast vi bara var ute i två skolor. En skola hoppade vi över för där har vi många barn i verksamheten ändå, idrott(handboll) smittar, avslutar Karin.
Avslutningsvis kan vi konstatera att Idrottens dag ger bra spinoffeffekter:
• Mångfald av idrotter: Idrottens dag strävar efter att introducera barn och unga till en mångfald av idrotter och fysiska aktiviteter.
• Samhällssamarbete: Evenemanget bygger på samarbete mellan skolor, idrottsfören-ingar, specialidrottsförbund och lokalsamhällen. Barnen upplever gemenskap och känner sig som en del av något större.
• Lek och glädje: Dagen fokuserar inte bara på tävling och prestation utan uppmuntrar också barn att ha roligt och njuta av rörelse och kan inspirera barn att fortsätta vara aktiva under hela livet.
• Inkludering: Genom att inkludera alla barn, oavsett deras idrottsliga erfarenhet eller fysiska förmåga, ger evenemanget alla en möjlighet att delta.
FAKTA IDROTTENS DAG
Tillväxt sedan 2018.
2018: 41 000 deltagare från 31 evenemang i 31 kommuner med 482 deltagande föreningar från 59 olika specialidrottsförbund.
2019: 43 350 deltagare från 25 evenemang i 25 kommuner med 435 föreningar från 64 olika specialidrottsförbund.
2020(med covid-19-restriktioner): 45 312 elever från 236 skolor i 88 kommuner med 207 föreningar från 47 olika specialidrottsförbund.
2021(med covid-19-restriktioner): 76 885 elever från 385 skolor i 131 kommuner med 405 föreningar från 51 olika specialidrottsförbund.
2022: 113 278 elever från 543 skolor i 148 kommuner med 704 föreningar från 60 olika specialidrottsförbund.
Årets siffror: rapporterades den 8 september 2023, visar att intresset för Idrottens dag fortsätter att växa och är nu uppe i 118 835 elever från 556 skolor i 157 kommuner, och fler evenemang kan fortfarande komma in.
OLYMPIADAGARNA - SOK:s årliga provapåkoncept
Sedan 2011 har SOK arrangerat Olympiadagar med mottot ”Det finns en idrott för alla – det gäller bara att hitta den”. Med lokala ledare och olympier som inspiratörer lockas barnen att prova nya grenar. Nyligen hölls Olympiadagarna i Östersund där flera hundra elever deltog.
– Vi är glada att kunna ta Olympiadagarna även till norra Sverige då vi tidigare haft fler dagar söderöver, säger före detta alpinesset och projektle-dare på SOK, Jessica Lindell Vikarby. Under fredagen testade 450 elever från årskurs 1–7 nya idrotter samt träffade bland andra Walter Wallberg, OS-medaljör i puckelpist, samt hockeyspelaren Danjiela Rundqvist.
– Vi hade ett fint samarbete med Östersunds kommun, RF-Sisu och det lokala föreningslivet, uppger Jessica Lindell Vikarby.
Totalt sett har omkring 200 000 barn varit med och fått möjlighet att prova på olika idrotter tillsammans med lokala föreningar och svenska olympier.
Under 2023 har SOK genomfört 13 Olympiadagar och nu återstår två dagar, båda i Nyköping. Den 30 september och 1 oktober blir det Olympiadag vid Rosvalla. Dagarna arrangeras tillsammans med Nyköpings kommun.
Den tidigare hockeyspelaren Danijela Rundqvist ställer gärna upp under Olympiadagen. Här är hon omgiven av provapåsugna barn i Halmstad 2015.
Texter: Pär Edgren
Mail: par@sportaffarer.se
Foto: Bildbyrån(Översta bilden: Idrottens dag i Hagaparken, 7/9-14), SOK, privat.
Datum: 2023-09-19