Sport och Affärer

Senaste nytt lördag 2/12:

Senaste nytt

Witts Hits November uppe nu!     •     Witts Hits oktober uppe nu     •     Witts Hits September uppe nu!     •     WITTS HITS AUGUSTI UPPE NU!     •    

Startsidan

Aktuella länkar

Annonsera/Utgivningsplan

Artiklar

Evenemangsenkäten

Fotbollsbörsen

Idrott och mångfald

Idrottens finansiering

Idrottens konsulter

Idrottsevenemang

Idrottsklubbarnas varumärken

Kommunrankingen

Nyhetsarkiv

Om oss

Ordlistan

Platsannonser

Podcast

Prenumerera

Professionell Idrott

På gång

Redaktionens tips

Skatteregler

SM i klubbekonomi

SM i sponsring

Speakers corner

Sponsringsläget i förbunden

Sponsringsskolan

Studentuppsatser

Tidningsarkiv

Tittartoppen

Unos krönikor

Utbildningar

Witt's Hits

Årssummeringen

MÅNADENS DEBATTÖR

Kris i Stockholmshockeyn eller?

"Tyvärr ser vi också att det finns elitföreningar ute i landet som lockar till sig våra spelare även innan gymnasieåldern vilket innebär att vi har ungdomar som flyttar så långt som 50 mil hemifrån, med allt vad det innebär, innan de ens avslutat grundskolan." Det säger Mathias Tegnér(bilden) och Carina Oddsberg i maj månads debattinlägg. Mathias är ordförande och Carina kanslichef för Stockholms Ishockeyförbund.

Klicka här för debattinlägget >

IDROTTSEVENEMANG

Rand

MÅNADENS ARENA Klicka här»

VI FÖLJER


Centrum för idrottsevenemang

- Erbjuder ekonomiskt stöd för bid och utbildningar för att underlätta arrangerandet av internationella idrottsevenemang i Sverige

Dagens industri
- Sveriges ledande affärstidning

Den Osynliga Handen

- Intressant blog om fotboll & affärer som sedan ett antal år drivs av Kristof Vogel.

Fairpay
- Stiftelse som verkar för ökad jämställdhet inom idrotten.
 

Girls in Sport
- Ideell organisation för ökad jämställdhet.

Idrottsforum.org
- Nordiskt forum för idrottsvetenskap

Idrottsplats.se

- Svenska idrottsplatser dokumenterade med foto och fakta av Mats Tallkvist


Riksidrottsförbundet
- Rf:s hemsida med information om och för landets föreningar och specialidrottsförbund 

  

Sveriges Olympiska Kommitté
- SOK:s hemsida med nyheter och OS historia


Tidningen Fokus

- Djupdykande, ständigt utmanande och med en stark journalistisk integritet

Tv.nu
- Komplett guide över sportsändningar i Svenska tv-kanaler

 


Se även under fliken Aktuella länkar

RSS

Prenumerera via RSS

Rand

Cykel nyckel till hälsa, miljö och ekonomi

 Känner du av semesterkilona runt magen och undrar vad som hänt? Bara att börja motionera – men hur ska du hinna med det? Jo, skaffa en cykel och byt ut de korta bilfärderna mot eget trampande. Bra för hälsan och ekonomin på det privata planet och för samhället i stort genom bättre folkhälsa, miljö och samhällsekonomi.
  Att anlägga nya cykelbanor är en utmaning för stadsplanerarna men de positiva effekterna är många:
bättre folkhälsa, miljö och samhällsekonomi. Här en bild från Amsterdam - en av världens mest cykelvänliga städer. Köpenhamn anses vara cykelhuvudstaden. I Sverige toppar i år Helsingborg Cykelfrämjandests lista Kommunvelometern.

 Den bästa motionen är den motion som blir av och vad är då inte smartare än att införliva din dagliga motion i ditt dagliga liv? Vi menar inte att du ska cykla överallt och till alla platser – däremot bör du ju kunna byta ut säg hälften av bilfärderna mot eget cyklande eller tom promenerande. Bäst är ju om du tar dig så pass i kragen att du börjar cykla till och från jobbet.
 Du kommer att bli förvånad hur snabbt det går med cykel eftersom du i princip slipper sitta still i trafiken; vilket tar oss till påståendet: Jag sitter fast i trafiken! – Nej, du är trafiken!

 
 Har du 10- 15 km enkel väg till jobbet tar det dig max 30-40 minuter med cykel även om du tycker du är otränad. Efter ett tag kommer du kapa många minuter utan att du ens märker det samtidigt som midjan krymper .

  Det fina med cykelmotion är att det är oerhört skonsamt mot kroppen och du behöver inte ta i så att du blir blå i ansiktet. En tumregel ger vid handen att du bränner cirka 200-250 kcal per tio kilometer.


Men vad behövs i cykelväg?

 Faktiskt inget avancerat. Det viktiga är att cykeln har rätt storlek, fungerande bromsar och är av en sådan kvalitet att den tål daglig användning. Satsa på en citybike som har en hyfsat upprätt sittställning vilket gör att du enkelt ser trafiken framför dig utan att du behöver ligga som en fällkniv över styret.

 


 Låt dig inte gripas av "frankrikeruntsyndromet" där det måste vara ett karbonmonster för 85 000 kronor för att duga. Vårt råd är att köpa cykeln i en fysisk butik för cyklar är som sådana att för eller senare behöver de service och då är det bra att kunna gå till butiken man köpte den i. Tipset är att hålla den ren och smörja kedja och drivlinan regelbundet.

 Med en budget på upp till 10 000 kronor klarar du dig långt och står det i valet och kvalet mellan en dyrare och en lite billigare cykel; köp den billigare och satsa mellanskillnaden på bra utrustning. Tex ett par bra cykelbyxor, en fungerande regnjacka, ett par bra handskar och en hjälm samt lysen och reflexer.

Om du får lite blodad tand för ditt cykelpendlande kan vi rekommendera ett par riktiga cykelskor som verkligen ökar effektiviteten.

 Tillhör du de som vi kallar för vardagshjältarna som även vägrar vika ned sig när det blir vinter så är tipset att investera i ett par dubbdäck och välj gärna här en modell som har tillräckligt med dubb för maximalt grepp. En välsorterad cykelbutik vet vad som fungerar då ofta personalen själva cyklar till och från jobbet.

Elcykel – fusk?
  Nej, det tycker vi inte utan en elcykel är ett fantastiskt koncept om du har lite längre till jobbet och inte vill komma dit helt slutkörd eller nersvettad. Även här gäller konceptet att du inte behöver det värsta men välj ett välrenommerat märke som du köper i en fysisk butik. Här kan ett alternativ var en elassisterad lastcykel.    Det finns många varianter och en del rymmer till och med ett par barn som galant kan skjutsas till dagis eller så får du ned hela helgens stora matinköp.
 

 Och tro inte att en elcykel gör hela jobbet så du slipper trampa.  Mekaniken funkar  så att systemet känner av den kraft du själv lägger på pedalerna och sedan matchar elmotorn detta. Så, visst får du motion även på en elcykel – om än i mindre grad, men som vi vet; många bäckar små...

 Maxfarten är satt till 25 km/t vilket är bra – en elcykel, speciellt en lastcykel, väger mer och med tanke på bromsar och omvärldstrafiken på cykelbanor och vägar så räcker det gott och väl.

 


Text: Pär Edgren

Mail: par@sportaffarer.se
Foto: wikicommons



                                                                    Idag går det också ofta lätt att hyra en cykel i våra städer.

 

Datum: 2023-09-24

Rand

Kommentera gärna artikeln »

Rand

Annons

Ads

Sport & Affärer utges av Ide´Media. Telefon: 0176 – 22 83 50 Mobil: 070-73 03 521 E-post: kontakt@sportaffarer.se
Sidan skapad av Yelles Webbyrå