Startsidan

Aktuella länkar

Annonsera/Utgivningsplan

Artiklar

Evenemangsenkäten

Fotbollsbörsen

Idrott och mångfald

Idrottens finansiering

Idrottens konsulter

Idrottsevenemang

Idrottsklubbarnas varumärken

Karins krönika

Kommunrankingen

Nyhetsarkiv

Om oss

Ordlistan

Platsannonser

Podcast

Prenumerera

Professionell Idrott

På gång

Redaktionens tips

Skatteregler

SM i sponsring

Speakers corner

Sponsringsläget i förbunden

Sponsringsskolan

Stefans krönikor

Studentuppsatser

Tidningsarkiv

Tittartoppen

Unos krönikor

Utbildningar

Witt's Hits

Årssummeringen

MÅNADENS DEBATTÖR

Pandemin inte över – regeringen måste ge mer stöd för att föreningarna ska klara av att fortsätta

"En uppskattning av ekonomiska konsekvenser för perioden 1 juli till och med september visar att idrottsrörelsen är i behov av stöd på 1 260 miljoner kronor. Regeringen behöver förlänga det krispaket som tar slut 30 juni så att vi kan fortsätta ta vår del i att hjälpa Sverige genom krisen. Det handlar om föreningslivets överlevnad". Det säger Björn Eriksson i juni månads debattinlägg. Björn är sedan år 2015 ordförande för Riksidrottsförbundet.

Klicka här för debattinlägget >

IDROTTSEVENEMANG

Rand

MÅNADENS ARENA Klicka här»

VI FÖLJER


Centrum för idrottsevenemang

- Erbjuder ekonomiskt stöd för bid och utbildningar för att underlätta arrangerandet av internationella idrottsevenemang i Sverige

Dagens industri
- Sveriges ledande affärstidning

Den Osynliga Handen

- Intressant blog om fotboll & affärer som sedan ett antal år drivs av Kristof Vogel.

Fairpay
- Stiftelse som verkar för ökad jämställdhet inom idrotten.
 

Girls in Sport
- Ideell organisation för ökad jämställdhet.

Idrottsforum.org
- Nordiskt forum för idrottsvetenskap

Idrottsplats.se

- Svenska idrottsplatser dokumenterade med foto och fakta av Mats Tallkvist


Riksidrottsförbundet
- Rf:s hemsida med information om och för landets föreningar och specialidrottsförbund 

  

Sveriges Olympiska Kommitté
- SOK:s hemsida med nyheter och OS historia


Tidningen Fokus

- Djupdykande, ständigt utmanande och med en stark journalistisk integritet

Tv.nu
- Komplett guide över sportsändningar i Svenska tv-kanaler

 


Se även under fliken Aktuella länkar

RSS

Prenumerera via RSS

Rand

IT WAS 50 YEARS AGO TODAY

- VI FIRAR 50-ÅRS JUBILEET AV DET MAGISKA POPÅRET OCH KÄRLEKSSOMMAREN 1967, GENOM ATT MED START I JULI LÄGGA UT 67 STYCKEN POP-PÄRLOR FRÅN SINGLAR UTKOMNA UNDER 365 MYTOMSPUNNA DAGAR...


Januari

Rolling Stones - Let's Spend The Night Together/Ruby Tuesday

- Stones började 1967 med denna single där båda spåren skulle ses som en A-sida. I USA blev Ruby Tuesday den stora låten. Bolag: Decca. UK.


Jimi Hendrix - Hey Joe

- Hendrix slog ner som en bomb med denna debut single och en blivande legend hade presenterat sig. Bolag: Polydor. UK.

Byrds - So You Want To Be A Rock'n' Roll Star

- Byrds var under 1967 ett band med problem och David Crosby lämnade under året men denna single är en riktig pärla. Columbia Records. US.


Buffalo Springfield - For What It's Worth

- Här kan vi tala om en klassiker och bandet med Steve Stills och Neil Young gav oss en försmak om vad som skulle komma och naturligtvis glömmer jag inte Richie Furay som bildade Poco. Bolag: Atco Records. US.


Spencer Davis Group - I'm A Man

- Deras sista stora hit med Steve Winwood som lämnar bandet och bildar gruppen Traffic men vilken avslutning. Bolag: Fontana. UK.


Februari

Beatles - Penny Lane/ Strawberry Fields Forever

- Single med 2 A-sidor. Började spelas in i november 1966. Båda spåren borde och skulle varit med på Sgt.Pepper men ratades("Ett av mitt livs största misstag" sade producenten George Martin senare). En av de bästa singlar som någonsin gjorts. Bolag: Parlophone. UK.

Supremes - Love Is Here And Now You're Gone

- En av deras bästa och mest underskattade hits och som vanligt skriven och producerad av genierna Holland-Dozier-Holland som på denna single tar Supremes till nya höjder. Bolag: Motown. US.

James Carr - Dark End Of The Street

- James Carr är fortfarande okänd för de flesta men denna southern soul ballad är något utöver det vanliga och mästerverk är något alla frälsta utbrister med all rätt. Bolag: Goldwax. US.

Turtles - Happy Together

- Detta året gav oss så mycket fantastiska hits och Happy Together är så nära en perfekt pop låt man kan komma. Bolag: White Whale. US.

John Mayall and The Bluesbreakers - Someday After A While You'll Be Sorry

- Den engelska blues boomen är i en högkonjuktur och leds av Mayall med den utomjordiska Peter Green på gitarr. Detta spåret finns på A Hard Road och är fantastiskt. Bolag: Decca. UK.

Mars

Aretha Franklin - I Never Loved A Man(The Way I Love You)

- Arethas stora genombrott och titeln The Queen Of Soul var närmast ett understatement. Utan tvekan den bästa riktiga soul sångerskan någonsin och denna låt är forfarande min favorit med henne. Bolag: Atlantic. US.

Four Tops - Bernadette

- Sista höjdaren i trilogin av singlehits som började med Reach Out... fortsatte med Standing In The Shadows Of Love och avslutningen med Bernadette som är min personliga favorit.
Bolag: Motown. US.

Jimi Hendrix - Purple Haze

- Det var en mindre chock när man hörde öppningen på Purple Haze och plötsligt hade Hendrix ritat om kartan för innovativ rock musik. Bolag: Track. UK.

Gladys Knight & The Pips - Take Me In Your Arms And Love Me

- Strålande låt som försvann lika snabbt som när den kom ut men 3 månader senare får den rättmätig upprättelse när den blev en hit i England. Resten är historia. Bolag: Soul. US.

Howard Tate - Get It While You Can

- Tate's debut album är ett mindre mästerverk och denna singleversion från plattan blev lite senare ett av Janis Joplins paradnummer. Soul är sällan bättre än så här.

Bolag: Verve. US.

April

Young Rascals - Groovin'

- En av Rascals mest odödliga hits som man blir lycklig av att höra även 50 år senare. Bolag: Atlantic. US.

Denny Laine's Electric String Band - Say You Don't Mind

- Ett okänt mästerverk för de flesta. Denny lämnade Moody Blues för en solokarriär 1966 som total floppade men den här singeln är en av 1967 års klassiker. Senare blev han medlem i Wings under många år och skrev Mull Of Kintyre tillsammans med McCartney. Bolag: Deram. UK.

Strawberry Alarm Clock - Incense And Peppermints

- En av de låtar som många förknippar med den psykedeliska vågen och som blev en monsterhit under senhösten. "Nixons politics nothing new". Bolag: All-American. US.

Jefferson Airplane - Somebody To Love

- För den stora publiken var de San Francisco's största band och denna hit bidrog till den romantiserade bilden av staden och dess musikliv som var fantastiskt. Bolag: Rca Victor. US.

Aretha Franklin - Respect

- Aretha tolkar Otis Reddings Respect och för soulmusiken till en ny dimension. Detta är helt enkelt en ren överkörning.

Bolag: Atlantic. US.


Maj

Kinks - Waterloo Sunset

- 50 år senare är det fortfarande den bästa låten som skrivits om London och en av Ray Davies många klassiker. Blir det vackrare? Bolag: Pye. UK.

Procol Harum - A Whiter Shade Of Pale

- Väldigt mycket 1967. En odödlig låt som delvis bygger på ett stycke av J.S Bach, präglad av en hypnotisk melodi, Mathew Fischers orgelspel och Keith Reids poetiska textrader. John Lennon var en av många beundrare...Bolag: Deram. UK.

Sagittarius - My World Fell Down

- En av de bästa psychpopsinglarna detta år. Brian Wilson i Beach Boys var mycket imponerad. Detta är så bra att jag har svårt att finna ord. Det finns ett album från 1968 som innehåller massor av godis för den nyfikne. För alla popnördar bör det nämnas att det är Glen Campbell som är sångaren på detta mästerverk.

Bolag: Columbia Records. US.

Scott Mc Kenzie - San Francisco (Be Sure To Wear Some Flowers In Your Hair)

- Flower Power och Hippierörelsens samlingshymn under en tid. Mycket med Frisco som stad var fantastiskt. Dock förringade medierna drogproblemen som bara eskalerade. Men musiken var spännande och denna poplåt av John Phillips(Mamas & Papas) hjälpte till att höja temperaturen inför den kommande Montereyfestivalen i Juni.  Bolag: Ode. US.

Jimi Hendrix - The Wind Cries Mary

- Hendrix lågmälda och avskalade singel visade att vi kunde förvänta oss stordåd på det kommande albumet vilket infriades och vi som var på Gröna Lund 24 maj fick ett antal smakprov som fick mig att en timme senare se honom på nytt på Grönans Revolution. Bolag: Track. UK.


Association - Windy

- Ännu en av dessa enorma låtar från popåret som man bara inte kan värja sig emot. Låten har det mesta en perfekt pophit ska ha.

Bolag: Warner. US.


Juni

Pink Floyd - See Emily Play

- I England var den psykedeliska musiken mycket mer experimentell och nyskapande jämfört med i USA och Pink Floyds sommarsingle är ett av de bästa exemplen men för Syd Barrett var det början på slutet, på väg in i en dimma som han aldrig hittade ut ifrån. Bolag: Columbia. UK.

Doors - Light My Fire

- Ett av de mest legendariska banden i rockhistorien, med ett helt eget sound och med Jim Morrison. Singeln blev en jättehit och albumversionen krossar. Vilket band! Bolag: Elektra. US.

Traffic - Paper Sun

- Debut med Winwood's nya band och tidstypiska psykedeliska inslag som bitvis känns spännande. Bolag: Island. UK.


Stevie Wonder - I Was Made To Love Her

- Stevie's första riktigt stora låt och han var på väg in i vuxenvärlden och alla  framgångar på 70-talet. Här anas hans storhet för första gången. Bolag: Tamla.US.

Jefferson Airplane - White Rabbit

- Det gick inte att undvika denna låt under den magiska sommaren -67. Spela den idag så garanterar jag att alla övervintrade hippies vaknar på nytt. Bolag: Rca Victor. US.

Marvin Gaye & Tammi Terrell - Ain't No Mountain High Enough

- Fantastisk soulduett och den första av deras många hits oftast signerade av låtskrivarparet Ashford/Simpson. En av de odödliga Motown låtarna. Bolag: Tamla. US.

Juli
 

The Beatles - AllYou Need Is Love

- Love, Love, Love.. Den 25/6 klingade kärlekssommarens nationalsång ut över världen under den första globala direktsända tv-sändningen någonsin och uppskattningsvis en halv miljard tv-tittare.. I den blomsterpimpade BBC-studion var Beatles förutom stråk- och blåsorkestern, omgivna av vänner och kolleger som Mick Jagger, Eric Clapton och Keith Richards med flickvänner. Det här skedde i slutet av Beatles skivinspelningsarbete med den kommande hitsingeln som skulle släppas den 7/7 i England och den 17/7 i USA.. Hela musikvärlden var i extas över albumet Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band(bland annat med den sensationella avslutningen A Day In The Life) som släpptes den 26/5 och väntade nu med spänning på nästa livstecken från The Fab. Låten inleds överraskande med den franska nationalsången på blås för att sedan övergå i en låt präglad av Lennon. Snart skulle större delar av världen gå omkring och nynna på den medryckande och profetiska refrängen Allt du behöver är kärlek. 

Bolag: Parlophone. UK.

Kuriosa: Det skulle dröja två år från den 25/6 1967, till den 20 juli 1969, innan en direktsändning samlade hela världen nästa gång. Neil Armstrong tog mänsklighetens första steg på månen och fullbordade John F. Kennedys vision.

Moby Grape - Omaha
- Ibland blir det bara fel. När debutalbumet kom ut gav skivbolaget ut 5 singlar samtidigt så av plattans 13 spår fanns det samtidigt hela 10 tillgängliga på single. Vilka klantskallar!!!. Däremot är Moby Grape det bästa San Francisco bandet de flesta missade när det begav sig och Omaha är fortfarande en fantastisk låt.

Bolag: Columbia Records. US.


Vanilla Fudge - You Keep Me Hanging On

- Supremes hit slog ner som en bomb i denna coverversion som av många ansågs vara bättre än originalet. Större delen av deras debutalbum innehöll också covers. Bolag: Atco.US.

James Brown - Cold Sweat Part 1

- Soul Brother No. 1 visade att soulen var på väg mot nya territorier och James Browns mot sin riktiga storhetstid.
Bolag: King. US.Augusti

 

Diana Ross And The Supremes - Reflections

- Första singlen med Diana Ross i förgrunden och början på vad som senare blev en solokarriär. En lite annorlunda Supremes hit som smög sig på lyssnaren och för egen del min favorit bland deras många hits. Bolag: Motown. US.

Rolling Stones - We Love You/Dandelion

- Singel som gavs ut som ett tack till fansen efter knarkrazzian tidigare under året. Band som The Who spelade in en stödsingel. Detta kunde bara hända 1967. Bolag: Decca. UK.

Beach Boys -  Heroes & Villains
 - Det spelade ingen roll hur bra låten var. Det var läge att såga efter Smileplattan som var lagd på is och Beatles var On Top Of The World med Pepper. För mig är Heroes fortfarande enorm och 2011 fick vi alla tillgång till mästerverket SMILE. B
olag: Brother. US.


Box Tops - The Letter
 
- Sensationell debut med en 17 årig Alex Chilton som sångare i detta Memphisbaserade band som under ett par år hade ett antal hits. Bolag: Mala. US.

Keith West - Excerpt From A Teenage Opera

- Mer känd som Grocer Jack och en monsterhit med sångaren från gruppen Tomorrow. Uppföljaren Sam floppade och det blev ingen popopera.  Bolag: Parlophone. UK.

Temptations - You're My Everything

- En av många fantastiska Temptationshits som med all rätt kan kallas för odödlig. Det är en ren fröjd att höra David Ruffin och Eddie Kendricks dela på sången. WOW!!! Bolag: Gordy. US.


September

Dantalian´s Chariot - Madman Running Through The Field
- Mästerverk från den engelska psykedeliska vågen. Bandet bildades av Zoot Money som hade sitt Big Roll Band men rycktes med av experimentlustan som inte såg några gränser våren 1967. På gitarr Andy Somers.(Senare Andy Summers i Police). 
Bolag: Columbia. UK.

 

Youngbloods - Get Together

- En riktig Summer Of Love låt och en favorit hos hippies på den amerikanska västkusten. 2 år senare gavs låten ut på nytt och blev en jättehit och miljonsäljare. Bolag: Rca Victor. US.

Kaleidoscope - Flight From Ashiya

- Alla förstår naturligtvis hur bra detta fortfarande är. Många av de de bästa låtarna från den engelska psychvågen är fortfarande okända för de flesta men än är det inte för sent att upptäcka denna mycket speciella era. Bolag: Fontana. UK.

Tomorrow - Revolution
- Suverän psykedelisk single av bandet med Keith West som sångare och Steve Howe på Gitarr(Yes). Tidstypiskt 1967 och så brittiskt. Helt underbart. Bolag: Parlophone. UK.

Jimi Hendrix - Burning Of The Midnight Lamp
- Hendrix var ostoppbar detta år och med singelhit Nr. 4 tänjer han på gränserna och visar vägen mot Axis Bold As Love medan The Summer Of Love svalnar och går in i höstmörkret för att sedan försvinna. Bolag: Track. UK.

Sam & Dave - Soul Man

- Soulens mest dynamiska duo under några år och denna singel blir en av årets största hits. Bolag: Stax. US.

Hollies - King Midas In Reverse

- Hollies levererade hits oavbrutet men Graham Nash hade ambitioner och drev igenom den enorma King Midas... och naturligtvis blev det inte någon större hit vilket visar att oftast får kvaliteten stryka på foten och nästa single blev Jennifer Eccles och det blev droppen och Nash stack till L.A. och träffade Crosby och Stills. Resten är historia. Bolag: Parlophone. UK.


Oktober

Who - I Can See For Miles

- En av deras bästa singlar som blev en stor besvikelse för Pete Townshend eftersom han ansåg att detta var en låt som förtjänade att bli Nr. 1 på engelska topplistan. (10 plats). Jag förstår honom och säger bara gitarrsolot. Fullkomligt sensationellt. Bolag: Track. UK.


The Pretty things - Defecting Grey
- Byte av musikstil och skivbolag börjar med detta underbara psykedeliska garagerockkaos. På 5:14 får vi 3 olika stycken som tillsammans bildar denna okända klassiker som bara kunde göras 1967. Bolag: Columbia. UK. 


Gladys Knight & The Pips - Take Me Through The Grapevine
- Denna fantastiska låt gjordes först av Smokey- The Miracles 1966 sedan Marvin Gaye tidigt 1967 och lades i malpåse men på hösten blev det en jättehit för G. Knight och 1 år senare blev M. Gaye's version en ännu större hit. Vilken låt!!! 
Bolag: Soul. US.

Procol Harum - Homburg

- Mycket bra uppföljare till A Whiter Shade...Under ett antal år fick vi massor av bra musik från detta band som i år gjorde en bejublad comeback. Bolag: Regal Zonophone. UK.


November

Smokey Robinson & The Miracles - I Second That Emotion

- En av Smokey och Miracles bästa  och största hits och i klass med The Tracks Of My Tears/You've Really Got A Hold On Me vilket säger allt om denna låt. Klass rakt igenom. Bolag: Tamla. US.

Etta James - Tell Mama

- Efter några magra år är Fame studion i  Muscle Shoals- Alabama räddningen för Etta och vilken återkomst. Utan tvekan en av 60-talets bästa uptempo soul singlar. Bolag: Cadet. US.

The Moody Blues - Night In White Satin
- Bandets stora comeback och denna älskade låt blev en hit i olika omgångar och för många en odödlig klassiker. Bolag: Deram. UK.

The Monkees - Daydream Believer

- Det från början fiktiva bandet med egen tv-serie och de bästa låtskrivarna som hjälp  skapade massor av hits. Här når de sin peak med John Stewart's fina låt som kulmen på deras storhetstid.

Bolag: Colgems. US.

Dionne Warwick - I Say A Little Prayer

- En av många klassiska låtar av Bacharach-David och som vanligt framförd av Dionne. Bör påpekas att Aretha Franklin's version som kom 1968 av många anses vara den definitiva versionen men en sak är klar!!! Vilken låt. Bolag: Scepter. US.

Simon Dupree And The Big Sound - Kites
 
- En något udda men samtidigt briljant låt i all sin enkelhet. Lite senare sadlade bandet om och rycktes med i den nya engelska progressiva vågen och ett plötsligt namnbyte gav oss Gentle Giant. Bolag: Parlophone. UK.


December
 

Beatles - Hello Goodbye
 
- Paul McCartney visade hur en poplåt kan låta. Lennon var inte lika glad som tyckte att den snararae platsade på B-sidan av I´m the Walrus. Samtidigt kom Magical Mystery Tour ut på en EP och bandet lämnade 1967 som sitt musikaliskt bästa år. Bolag: Parlophone. UK.Small Faces - Tin Soldier
- Vilket band!!. För mig är Tin Soldier när bandet var som allra bäst och Steve Marriot's sånginsats är inte av denna värld. Bolag: Immediate. UK.


Chris Farlowe - Handbags & Gladrags
-
Rod Stewart gjorde en utmärkt version av denna fantastiska låt 1969 skriven av Mike d'Abo(Manfred Mann) men versionen som krossar allt gjorde C. Farlowe för här talar vi om ett framförande som om det gällde livet. Bolag: Immediate. UK.


Eric Burdon & The Animals - Monterey
- E. Burdon's fina hyllning till Montereyfestivalen som precis hann in på HOT 100 innan vi gick in i 1968. Bolag: MGM. US.


Temptations - I Wish It Would Rain
- En av deras sista hits med David Ruffin i gruppen. I vanlig ordning en av dessa Motown hits som fortfarande berör. Bolag: Gordy. US.


Love - Alone Again Or
- Ett av de mest innovativa band från L.A  som med denna grymma singel fick alla utom skivköparna att gå bananas. Men kultstatusen kom som ett brev på posten och för nyfikna är det bara att skaffa albumet Forever Changes. Bolag: Elektra. US.


Aretha Franklin - Chain Of Fools
- Aretha's segertåg fortsatte hela året och denna soulstormare var inget undantag för The Queen Of Soul. Bolag: Atlantic. US.


Lemon Pipers - Green Tambourine

- Under hösten 67 fanns tendenser att musiken började förändras. De psykedeliska inslagen började ibland att blandas med vad vi kallade bubblegum pop på väg in i 1968.  En hit charmig för stunden. Bolag: Buddah. US.

 

Annons

Ads

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Sport & Affärer utges av Ide´Media. Telefon: 0176 – 22 83 50 Mobil: 070-73 03 521 E-post: kontakt@sportaffarer.se
Sidan skapad av Yelles Webbyrå