Sport och Affärer

Startsidan

Aktuella länkar

Annonsera/Utgivningsplan

Artiklar

Evenemangsenkäten

Fotbollsbörsen

Idrott och mångfald

Idrottens finansiering

Idrottens konsulter

Idrottsevenemang

Idrottsklubbarnas varumärken

Kommunrankingen

Nyhetsarkiv

Om oss

Ordlistan

Platsannonser

Podcast

Prenumerera

Professionell Idrott

På gång

Redaktionens tips

Skatteregler

SM i klubbekonomi

SM i sponsring

Speakers corner

Sponsringsläget i förbunden

Sponsringsskolan

Studentuppsatser

Tidningsarkiv

Tittartoppen

Unos krönikor

Utbildningar

Witt's Hits

Årssummeringen

MÅNADENS DEBATTÖR

Låt gulddrömmar leva i hela landet

"Idrott bidrar inte enbart till förbättrad folkhälsa och ökad gemenskap, utan för oss i Mora kommun, även till ökad inflyttning." Det säger Anna Hed i februari månads debattinlägg. Anna är kommunstyrelsens ordförande i Mora och ordförande i SKR:s beredning "Tillväxt och regional utveckling."

 

Klicka här för debattinlägget >

IDROTTSEVENEMANG
  • Formel 1
    Motor
    Klicka på Formel 1 för länk till schema, 2/3 - 8/12
  • Indycar
    Bilsport
    Klicka på Indycar för länk till schema, 10/3 - 15/9
  • SM-slutspel Ishockey
    Ishockey - visas på TV4 Play
    Klicka på SM-slutspel Ishockey för länk till spelschema, 12/3 - 6/5
  • The Women’s World Match Racing Tour
    Segling
    Fem stopp i fyra länder, bla Marstrand 1-6 juli, 23/3 - 8/9
  • Allsvenskan (herr)
    Fotboll - visas på Discovery+/Discoverys kanaler
    Klicka på Allsvenskan (herr) för länk till spelschema, 30/3 - 10/11

Rand

MÅNADENS ARENA Klicka här»

VI FÖLJER


Centrum för idrottsevenemang

- Erbjuder ekonomiskt stöd för bid och utbildningar för att underlätta arrangerandet av internationella idrottsevenemang i Sverige

Dagens industri
- Sveriges ledande affärstidning

Den Osynliga Handen

- Intressant blog om fotboll & affärer som sedan ett antal år drivs av Kristof Vogel.

Fairpay
- Stiftelse som verkar för ökad jämställdhet inom idrotten.
 

Girls in Sport
- Ideell organisation för ökad jämställdhet.

Idrottsforum.org
- Nordiskt forum för idrottsvetenskap

Idrottsplats.se

- Svenska idrottsplatser dokumenterade med foto och fakta av Mats Tallkvist


Riksidrottsförbundet
- Rf:s hemsida med information om och för landets föreningar och specialidrottsförbund 

  

Sveriges Olympiska Kommitté
- SOK:s hemsida med nyheter och OS historia


Tidningen Fokus

- Djupdykande, ständigt utmanande och med en stark journalistisk integritet

Tv.nu
- Komplett guide över sportsändningar i Svenska tv-kanaler

 


Se även under fliken Aktuella länkar

RSS

Prenumerera via RSS

Rand

•     Debatt     •     Debatt     •     Debatt     •     Debatt     •

2013   2014   2015   2016   2017   2018   2019   2020   2021   2022   2023   2024  

| Januari | Februari | Mars | April | Maj | Juni | Juli | Augusti | September | Oktober | November | December |

Patetisk politisk feghet

 Hur länge ska den politiska och journalistiska lekstugan fortsätta när det gäller att bedöma om Sverige ska fullfölja ansökan om Vinter-OS 2026? Hur länge ska argumenten i lekstugan baseras på ”fake news” snarare än fakta? Varför kan vi inte skapa en seriös diskussion värdig en nation som håller miljömässig och social hållbarhet högt liksom anställningsvillkor och ”fair trade” aspekter. Faktorer som idag utgör kärninnehållet i IOC:s (Internationella Olympiska Kommitténs) regelsystem för framtida OS-ansökningar.

 

 Låt mig först klargöra att jag inte har några problem att acceptera ett nej så länge som det är byggt på fakta, erfarenhet och direkt kunskap Men jag accepterar aldrig att enskilda politiker och journalister kan medverka i debatten enbart utifrån svepande formuleringar och i total avsaknad av helhetsbilder. Ett sådant exempel som har funnits i OS debatten under tio år är investeringskostnaden för Sotji-OS på 300 miljarder kronor.

 Denna siffra är fel och har alltid varit fel. Kostnaden avser hela den infrastrukturinvestering som Ryssland som nation och Sotji som region gjorde för att skapa en helt ny attraktiv besöksregion för ryssar och internationella besökare. Kostnaden för den infrastruktur som avsåg de olympiska spelen var ca 100 miljarder kronor. Det är lätt att från Sverige, långt från världens utvecklingscentra, kritisera en vithårig person på andra sidan Atlanten när han talar om ”fake news” och sedan själva använda samma typ av uppgifter när det passar våra syften. En annan svaghet i våra diskussioner är att Paralympics, som en del av en OS-ansökning, knappast inte nämnts då det gäller att exponera förebilder för personer med någon form av funktionsnedsättningar.

 

Låt oss titta på några uttalanden som gjorts den senaste tiden:

 Fredagen den 12 oktober kl. 13.58 kom ännu ett av de uttalanden som politiker gör utan kunskap om fakta och helhetsbild och som inte är beredda att ta ansvar i frågan. Nyheten avsåg att M och MP i Stockholm säger nej till OS-ansökan 2026 ”därför att vi just nu saknar tydliga underlag för ett Vinter-OS som vi alla vill ha i framtiden”. I en gemensam presskonferens gjorde sedan M, KD, L, C och MP i Stockholm ett uttalande om ”säkerställa att ett Vinter-OS inte bekostas av skattebetalarna”.
> Ett omfattande arbete har gjorts av IOK för att ta fram ett underlag för OS-ansökan 2026 och som presenterades i Buenos Aires i förra veckan. Läs igenom detta i sin helhet inan ni uttalar er i svepande formuleringar som inte är faktabeserade.

 
 För några dagar sedan säger Sveriges idrottsminister Annika Strandhällatt det fortfarande saknas ett politiskt stöd och därför vill vi nå en samsyn över blockgränserna”.
> Detta har vi hört Annika Strandhäll säga under en lång tid.
I alla länder som överväger en OS-ansökan står regeringen bakom denna. Inte enbart genom uttalanden utan också genom direkt arbete under processen. I över två år har ni varit inblandade i OS-ansökan utan att ha kommit till ett beslut - stötta eller inte stötta. Från den nuvarande regeringens sida har ni utan tvekan lyckats att stärka det generella politikerföraktet ytterligare och samtidigt visa obefintlig handlingskraft. Denna fråga kunde ha hanterats för ett år sedan.

 

 Också för ett antal dagar sedan, i en debattartikel i Aftonbladet, skriver Moderata ungdomsförbundets ordförande i Stockholm att ”för att ha råd med ett OS måste vi skära ner på välfärden – ett hån mot skattebetalarna. Samtidigt som Sveriges kärnverksamheter; skola, sjukvård, försvar och polis inte håller måttet, är det minst sagt olämpligt att lägga pengar på ett gigantiskt idrottsevenemang. Dessutom skapar evenemanget mer trafikkaos i Stockholm vilket gör att bilismen får lida ytterligare. Då kan politikerna inte lägga pengar på ett dyrt idrottsjippo.

> Infrastrukturinvesteringarna i ett vinter-OS har inget att göra med utveckling eller nedskärning av den svenska välfärden under förutsättning att politikerna bedömer att den "företagsbudget"  som SOK lagt är rimlig. Om den inte känns rimlig så tala då om i vilka delar som ni inte tror på i budgeten och detta på ett tydligt sätt. Det handlar igen om respekt för det arbete som IOK och andra gjort och som kräver att ni läser in er på de underlag som finns innan ni uttalar er.

Kristiandstadsbladet gör sig till talesperson för Stockholm, Åre, Falun och Sigulda i Lettland och konstaterar att ett "OS inte är bra för Sverige eftersom det skapar stök och bök och en dyr nota".
> Denna typ av artikel utgör den sämsta sortens journalistik där ovidkommande, svepande och felaktiga slutsater dras därför att "lata" journalister inte orkar läsa in sig på det faktaunderlag som finns.

 



 Jag blir inte särskilt imponerad av innehållet i dessa exempel på artiklar och uttalanden.  Dels baseras de inte på fakta och helhetsbilder och dels beskriver de inte den verkliga situationen. Kunskapen om att en svensk OS-ansökan har funnits i över två år. Att nu skylla på en annan lekstuga, dvs. formandet av en ny regering, är patetiskt. De få beslut som staten måste fatta i OS-ansökan (främst säkerhetsfrågor) kunde ha hanterats för länge sedan så att svenska IOK vetat om förutsättningarna på nationell nivå. Att Stockholmspolitikerna kunde gjort det samma är lika självklart. Men det handlar i båda fallen givetvis inte om nya politiska förutsättningar utan helt enkelt om en sällan skådad politisk feghet på ett internationellt plan. Vill den nuvarande expeditionsministären inte ha ett OS 2026, säg det idag. Vill Stockholmspolitikerna inte ha ett OS, säg ifrån men basera era beslut på fakta och redogör för dessa fakta på ett pedagogiskt sätt och inte i ett antal svepande formuleringar.


 

 Nationella svenska politiker, politiker i Stockholm, Åre, Falun och Sigulda samt SOK; ni har nu ca tre månader på er att bestämma er innan den slutliga ansökan ska vara inlämnad. Använd då nedanstående frågeställningar som underlag för era beslut:

 

  • Hur viktig är IOC:s direktinvestering på nästan 9 miljarder kronor för Sverige som nation och för regionerna Stockholm, Åre, Falun och Sigulda i Lettland? Hur många utländska direktinvesteringar på denna nivå fick Sverige under 2017 och under den första halvan av 2018?

 

  • Hur stor turistekonomisk omsättning kan planeringsperioden, genomförandeperioden och efterperioden skapa för Stockholm, Falun, Åre och Sigulda, dvs. den konsumtion som internationella och nationella besökare skapar på de fyra orterna? Hur stora skatteintäkter skapas till staten i form av moms och ökad företagsskatt; hur många jobb behövs för att skapa den nödvändiga infrastrukturen; hur stor kommunskatt skapas av de som anställs för evenemanget i Stockholm, Åre och Falun?

 

  • Att Storstockholmsområdet behöver en större anläggning för motion, inkluderande skidåkning, där vissa delar av anläggningen ska kunna producera och frysa snö, är nog många överens om. Om inte infrastrukturpengar från IOC täcker delar av denna kostnad, när behövs denna investering ändå göras för att skapa förutsättningar för att utveckla folkhälsoarbetet i Storstockholmsregionen?

 

  • Kan inte kostnaden för OS minska om ni använder Östersunds Skidstadion där ca 700 miljoner kronor har investerats under de senaste tio åren för att skapa en världsklassanläggning för skidskytte?

 

  • Kommunicera underlaget för hur beräkningen är gjord för de större intäkts- och kostnadsvolymerna i "företagsbudgeten" samt hur samhällsbudgeten kan komma att se ut, inkluderande en beräknad turistekonomisk omsättning samt samhällets säkerhetskostnader.

 

  • Fortsätt att kommunicera de mätningar som görs av medborgarintresset på de fyra OS-orterna, inte enbart för Stockholm.

 

  • Glöm inte att ett Vinter-OS också handlar om särskilda tävlingar, Paralympics, för personer med funktionsnedsättningar. Detta bör tydligare framgå i samhällsdebatten.

 

 

 

 


Peter Rohmée

Analytiker större idrottsevenemang

 


Klicka här för tidigare artiklar i OS-frågan av Peter Rohmée:
28/5-2017.

24/1-2018.

Rand

Kommentera gärna artikeln »

Rand

Annons

Ads

Sport & Affärer utges av Ide´Media. Telefon: 0176 – 22 83 50 Mobil: 070-73 03 521 E-post: kontakt@sportaffarer.se
Sidan skapad av Yelles Webbyrå