Sport och Affärer

Startsidan

Aktuella länkar

Annonsera/Utgivningsplan

Artiklar

Evenemangsenkäten

Fotbollsbörsen

Idrott och mångfald

Idrottens finansiering

Idrottens konsulter

Idrottsevenemang

Idrottsklubbarnas varumärken

Kommunrankingen

Nyhetsarkiv

Om oss

Ordlistan

Platsannonser

Podcast

Prenumerera

Professionell Idrott

På gång

Redaktionens tips

Skatteregler

SM i klubbekonomi

SM i sponsring

Speakers corner

Sponsringsläget i förbunden

Sponsringsskolan

Studentuppsatser

Tidningsarkiv

Tittartoppen

Unos krönikor

Utbildningar

Witt's Hits

Årssummeringen

MÅNADENS DEBATTÖR

Låt gulddrömmar leva i hela landet

"Idrott bidrar inte enbart till förbättrad folkhälsa och ökad gemenskap, utan för oss i Mora kommun, även till ökad inflyttning." Det säger Anna Hed i februari månads debattinlägg. Anna är kommunstyrelsens ordförande i Mora och ordförande i SKR:s beredning "Tillväxt och regional utveckling."

 

Klicka här för debattinlägget >

IDROTTSEVENEMANG
  • Formel 1
    Motor
    Klicka på Formel 1 för länk till schema, 2/3 - 8/12
  • Indycar
    Bilsport
    Klicka på Indycar för länk till schema, 10/3 - 15/9
  • SM-slutspel Ishockey
    Ishockey - visas på TV4 Play
    Klicka på SM-slutspel Ishockey för länk till spelschema, 12/3 - 6/5
  • The Women’s World Match Racing Tour
    Segling
    Fem stopp i fyra länder, bla Marstrand 1-6 juli, 23/3 - 8/9
  • Allsvenskan (herr)
    Fotboll - visas på Discovery+/Discoverys kanaler
    Klicka på Allsvenskan (herr) för länk till spelschema, 30/3 - 10/11

Rand

MÅNADENS ARENA Klicka här»

VI FÖLJER


Centrum för idrottsevenemang

- Erbjuder ekonomiskt stöd för bid och utbildningar för att underlätta arrangerandet av internationella idrottsevenemang i Sverige

Dagens industri
- Sveriges ledande affärstidning

Den Osynliga Handen

- Intressant blog om fotboll & affärer som sedan ett antal år drivs av Kristof Vogel.

Fairpay
- Stiftelse som verkar för ökad jämställdhet inom idrotten.
 

Girls in Sport
- Ideell organisation för ökad jämställdhet.

Idrottsforum.org
- Nordiskt forum för idrottsvetenskap

Idrottsplats.se

- Svenska idrottsplatser dokumenterade med foto och fakta av Mats Tallkvist


Riksidrottsförbundet
- Rf:s hemsida med information om och för landets föreningar och specialidrottsförbund 

  

Sveriges Olympiska Kommitté
- SOK:s hemsida med nyheter och OS historia


Tidningen Fokus

- Djupdykande, ständigt utmanande och med en stark journalistisk integritet

Tv.nu
- Komplett guide över sportsändningar i Svenska tv-kanaler

 


Se även under fliken Aktuella länkar

RSS

Prenumerera via RSS

Rand

•     Debatt     •     Debatt     •     Debatt     •     Debatt     •

2013   2014   2015   2016   2017   2018   2019   2020   2021   2022   2023   2024  

| Januari | Februari | Mars | April | Maj | Juni | Juli | Augusti | September | Oktober | November | December |

Vilka gynnas av stegrande arenakrav

  Sverige är ett vidsträckt land, och de platser där vi bor har olika karaktär på många sätt. Utifrån våra seder och bruk och driftiga entreprenörer har olika typer av företag och jobb vuxit fram. Det finns kulturella skillnader i vårt land, där också förstås klimat och årstider varierar. Allt detta har påverkat utvecklingen i EU:s näst mest glesbefolkade land genom åren.

 Det finns kommuner i Sverige som har god tillväxt, medan andra har förlorat halva sin befolkning på några decennier, och många kommuner för allt svårare att klara sina huvuduppgifter som är vård, skola och omsorg. Ser vi några år framåt så har vi en kraftig ökning av antalet äldre och det kommer att uppstå en arbetsbrist. Detta drabbar landsbygdskommuner extra hårt. Allt oftare pratar vi om ett kluvet land, och de växande skillnaderna mellan landsbygden och de större städerna.


Idrottsliga skillnader

 Våra olika förutsättningar har även bidragit till idrottsliga skillnader. Vårt klimat har självklart påverkat att många duktiga skidåkare har kommit från de norra delarna av Sverige, medan de södra delarna av landet har fostrat många framstående friidrottare och fotbollsspelare. Visst har man kunnat bli duktig på dessa sporter ändå, men då har man oftast fått flytta till den del av Sverige där det funnits bäst förutsättningar. Idag kan vi med modern teknik underlätta och förlänga idrottssäsongerna, så att man kan åka skidor på sommaren och spela fotboll på vintern. Det här är ofta förknippat med höga investering- och driftskostnader. Idag dyker också allt fler specialanpassade inomhusarenor upp, vilket ökar utbudet för ännu fler utövare. Det är väl bra?

- Ja, absolut. Vi vet att det är hälsosamt med träning, och då svenskar, och framförallt ungdomar rör sig allt för lite, så är alla sätt att få människor att motionera mer välkommet. Utifrån folkhälsoperspektivet måste man då fråga sig vad som behövs och vad som krävs? Idrott och motionerande går alltmer från folkrörelse till kommersiell affärsverksamhet. Allt fler går från föreningsdriven idrott och motion, till att aktivera sig på ett gym eller i företagsdriven motion.


Vilka är intressenterna i en anläggning eller arena?
Är det föreningsdriven verksamhet på ideell basis eller elitidrottsverksamhet på kommersiell basis, eller är det motionärer i allmänhet som inte är föreningsanknutna? Det kan förstås vara så att alla har intresse i en arena. Gäller det till exempel en längdskidåkningsarena kan man lätt se att både föreningar, motionärer och elitidrottare kan samsas i samma anläggning. När det gäller stora publika arenor med höga krav från specialidrottsförbunden, så är det kanske inte lika enkelt att se den breda nyttan ur ett folkhälsoperspektiv. Med höga krav på arenor från specialidrottsförbunden kommer också den självklara frågan. Vem ska investera och vem ska betala? I den bästa av världar så lever den kommersiella elitidrotten på egen kraft och den offentliga verksamheten är inriktad på folkhälsoperspektivet. För oss som bor på landsbygden är detta inte så enkelt.


Inte så enkelt
 Kommersiell idrott på landsbygden har inte de stora ekonomiska musklerna som elitidrotten kan ha i större samhällen. Precis som på många andra områden utanför idrotten kan landsbygden inte bara luta sig mot att marknadskrafterna ska lösa alla problem. Jag är kommunalråd i Mora, som är Sveriges bästa elitidrottskommun och anledningen till att vi kan vara det trots att vi är en mindre kommun på landsbygden, är förstås en samverkan mellan kommunen, föreningarna och näringslivet. Ingen av dessa tre kan göra något på egen hand. Kommer man från Mora så måste man förstås nämna Vasaloppet som skapar förutsättningar för allt idrottsutövande i vår region.

Hårda anläggningskrav

 Jag vill återkomma till det som ställer stora utmaningar på oss kommuner, och det är specialidrottsförbundens allt hårdare krav på anläggningar. De ställer allt högre krav på både tränings- och tävlingsytor. Det handlar om allt från utrustning, ytor eller speciella banor, men det kan även handla om hur många sittplatser publiken ska ha. När det går att kombinera kommersiella krafter med de här kraven, så kan det ju fungera, men hur blir det i kommuner där inte finns sådana intressen? Är det kommunerna som ska tillfredsställa specialidrottsförbundens krav? Anläggningarna vi pratar om kostar många hundra miljoner, och det ryms sällan i en liten kommuns investering- och driftsbudget. Ofta är det kommunerna som äger anläggningarna, vilket också gör att ansvaret för de efterfrågade investeringarna hamnar där. Frågan är om det verkligen är kommunerna som ska stå för notan? En nota som ofta bygger på orealistiska krav. Det är självklart att det ska vara tryggt och säkert att utöva idrott, och att det finns en god arbetsmiljö, men kraven blir allt fler och tenderar att handla mer om kommersiella krav.

Sveriges främsta elitidrottskommun

 I Mora är vi väldigt bra på idrott, och två år i rad har vi av Sport och affärer utsetts till Sveriges främsta elitidrottskommun. Detta är en utmärkelse som tar hänsyn till befolkningsmängd, och därför kan en kommun som Mora vinna, med 20 400 invånare. I Mora har vi både elitidrottslag och individuella idrottsstjärnor. Många elitidrottare inom skidåkning, hockey, innebandy och andra idrotter har fostrats i Mora. Det är hedrande att för andra året i rad bli Sveriges bästa elitidrottskommun. Det visar vilken bredd och vilka fantastiska idrottsföreningar vi har i Mora. Det ligger många timmar och mycket slit bakom dessa utmärkelser. Jag är mycket stolt över detta, och jag vill tacka alla som har gjort de här fina utmärkelserna möjliga! Det betyder mycket för Mora, och det finns många som förtjänar ett stort tack.

 I Mora finns Dalarnas största gymnasium, och det beror på att 35–40 % av eleverna kommer från andra delar av Sverige för att gå på våra specialidrottsprogram. Redan på den här nivån ställs det stora krav från riksidrottsförbunden på vad skolan ska erbjuda. Det som inte framgår är vem som ska finansiera investeringar som krävs. Det ställs stora krav på skattebetalarna i Mora, som ska finansiera lagstadgade krav kommunen har. I det här fallet blir det än mer komplicerat då många elever inte är skrivna i vår kommun.


Nationell nivå

 Den här frågan måste lyftas till den nationella nivån. Sveriges Kommun och Landsting, regeringen och Riksidrottsförbundet med dess specialförbund måste sätta sig ner och diskutera vilka rimliga krav som kan ställas på föreningar och kommuner vad gäller arenor. I Mora är vi är bra på idrott, och det vill vi fortsätta vara, men då kan inte kraven vara så höga, eller framförallt dyra.

- Vi vill fortsätta med vårt fina arbete i kommunen med att få människor i rörelse.
- Vi vill att våra ungdomar ska få fortsätta att drömma om kommande framgångar.
- Vi vill fortsätta att leverera talanger från landsbygden.

Låt oss få göra det!

 

 

 

 

Anna Hed(C),

Kommunstyrelsens ordförande i Mora Kommun

 

 

Ps. Håll ögonen öppa! Snart bjuder Mora kommun och Sport & Affärer in till ett möte för att diskutera och fördjupa de idrottspolitiska frågorna.

Rand

Kommentera gärna artikeln »

Rand

Annons

Ads

Sport & Affärer utges av Ide´Media. Telefon: 0176 – 22 83 50 Mobil: 070-73 03 521 E-post: kontakt@sportaffarer.se
Sidan skapad av Yelles Webbyrå