Sport och Affärer

Senaste nytt torsdag 29/7:

Senaste nytt

Witts Hits Juli uppe nu     •     WITTS HITS JUNI UPPE NU!     •     WITTSHITS MAJ UPPE NU!     •     Witts Hits April uppe nu     •     Witts Hits Mars uppe först nu     •     Witts Hits Februari uppe nu!     •     Witts Hits januari uppe nu!     •     Witts Hitts december uppe nu!     •     Witts Hits November uppe nu!     •     WITTS HITS SEPTEMBER OCH OKTOBER UPPE NU!     •     Witts Hits augusti uppe nu!     •     Fler skäl för elever att cykla till skolan     •     Witts Hits Juli uppe nu!     •     WITTS HITS MAJ UPPE NU!     •    

Startsidan

Aktuella länkar

Annonsera/Utgivningsplan

Artiklar

Evenemangsenkäten

Fotbollsbörsen

Idrott och mångfald

Idrottens finansiering

Idrottens konsulter

Idrottsevenemang

Idrottsklubbarnas varumärken

Karins krönika

Kommunrankingen

Nyhetsarkiv

Om oss

Ordlistan

Platsannonser

Podcast

Prenumerera

Professionell Idrott

På gång

Redaktionens tips

Skatteregler

SM i sponsring

Speakers corner

Sponsringsläget i förbunden

Sponsringsskolan

Stefans krönikor

Studentuppsatser

Tidningsarkiv

Tittartoppen

Unos krönikor

Utbildningar

Witt's Hits

Årssummeringen

MÅNADENS DEBATTÖR

Barn är inte buller – vi måste tänka större

"När det gäller idrotten, som så många andra gemensamma samhällsintressen, är frågan vad som blir bäst för så många som möjligt. Det går inte att förneka att föreningslivet gör en obetalbar samhällsnytta för våra barn och ungdomars hälsa och utveckling. Borde då inte idrottsplatser och möjlighet för spontanidrott och rörelse vara en självklar del i planeringen när bostadsområden planeras och byggs?" Det säger Liv Sahlberg i januari månads debattinlägg. Liv är klubbchef för Boo FF.

Klicka här för debattinlägget >

IDROTTSEVENEMANG

Rand

MÅNADENS ARENA Klicka här»

VI FÖLJER


Centrum för idrottsevenemang

- Erbjuder ekonomiskt stöd för bid och utbildningar för att underlätta arrangerandet av internationella idrottsevenemang i Sverige

Dagens industri
- Sveriges ledande affärstidning

Den Osynliga Handen

- Intressant blog om fotboll & affärer som sedan ett antal år drivs av Kristof Vogel.

Fairpay
- Stiftelse som verkar för ökad jämställdhet inom idrotten.
 

Girls in Sport
- Ideell organisation för ökad jämställdhet.

Idrottsforum.org
- Nordiskt forum för idrottsvetenskap

Idrottsplats.se

- Svenska idrottsplatser dokumenterade med foto och fakta av Mats Tallkvist


Riksidrottsförbundet
- Rf:s hemsida med information om och för landets föreningar och specialidrottsförbund 

  

Sveriges Olympiska Kommitté
- SOK:s hemsida med nyheter och OS historia


Tidningen Fokus

- Djupdykande, ständigt utmanande och med en stark journalistisk integritet

Tv.nu
- Komplett guide över sportsändningar i Svenska tv-kanaler

 


Se även under fliken Aktuella länkar

RSS

Prenumerera via RSS

Rand

•     Debatt     •     Debatt     •     Debatt     •     Debatt     •

2013   2014   2015   2016   2017   2018   2019   2020   2021  

| Januari | Februari | Mars | April | Maj | Juni | Juli | Augusti | September | Oktober | November | December |

Pandemin inte över – regeringen måste ge mer stöd för att föreningarna ska klara av att fortsätta

 I juli skulle 20 000 orienterare samlats i Uppsala för att spinga O-ringen och fler än 30 000 fotbollsälskande ungdomar skulle mötas i Göteborg för Gothia Cup. Dessa evenemang och tusentals ytterligare kan inte genomföras. Elitfotbollen, speedway, Falsterbo horse show och många fler evenemang kan inte samla hundratusentals åskådare. 30 000 kommer inte att tillsammans kunna testa sina gränser eller nå sitt mål i Midnattsloppet runt Södermalm i Stockholm.

 En uppskattning av ekonomiska konsekvenser för perioden 1 juli till och med september visar att idrottsrörelsen är i behov av stöd på 1 260 miljoner kronor. Regeringen behöver förlänga det krispaket som tar slut 30 juni så att vi kan fortsätta ta vår del i att hjälpa Sverige genom krisen. Det handlar om föreningslivets överlevnad.

 Självklart ser jag också hur idrottsföreningar är kreativa, ställer om istället för att ställa in när det är möjligt. Träningar och aktiviteter har skett digitalt och mycket har också kunnat genomföras i nya former. Barn- och ungdomar har kunnat fortsätta röra på sig, träna och träffa kompisar, svettas och skratta tillsammans. Men föreningar precis som jag är oroliga över nya ekonomiska bakslag och hur länge de ska klara av att fortsätta.

 Med 3,2 miljoner medlemmar och ytterligare många intresserade är idrottsrörelsen en del av vårt samhälles ryggrad. Vi vill ge glädje, gemenskap, hälsa, utmaningar och mening. Valet mellan att idrotta och att motverka en pandemi är enkelt. Idrottsrörelsen ska hjälpa till att stoppa smittspridningen. Om läget inte förbättras avsevärt och nuvarande beslut att förbjuda större sammankomster ligger fast fram mot hösten ska idrottsrörelsen självklart fortsätta ta sitt ansvar. Men det får allvarliga ekonomiska konsekvenser.

 Vi vet inte ännu när denna pandemi är över och ligger därför på hårt för att regeringen ska förstå och ge stöd även för perioden juli till och med september. Jag är klart besviken över att idrottsministern och regeringen som helhet inte velat uttrycka en klar viljeinriktning att stötta idrotten ekonomiskt också under detta kritiska tredje kvartal. Att man vill ha längre tid för att begrunda lämpligt belopp har jag större förståelse för.

 Våra publikidrotter lever i symbios med alla de som följer sitt lag eller sin idrott. När vi inte kan samlas fler än 50 personer drabbas publikidrotterna skoningslöst med enorma ekonomiska konsekvenser. Men många föreningar förlorade sin enda stora inkomst under året när de inte kunde anordna det traditionsenliga midsommarfirandet som skulle gett intäkter till barn och ungdomsverksamheten i föreningen. Istället tvingas föreningar fundera över om de ska höja avgifterna till hösten. Det riskerar att göra idrotten ojämlik då vi vet att alla inte kommer ha råd att fortsätta med sin idrott.


 Vi vet att det är många som sliter hårt och räddar liv. De ska få bästa förutsättningar att göra sitt jobb. Vi vet att många företagare ser sina livsverk närma sig konkurs. Vi förstår att pengarna inte räcker till allt.

Men vi vet också att bra idrott gör skillnad.

 Ungdomar som är engagerade i en idrottsförening känner sig mindre pressade, okoncentrerade och nedstämda än ungdomar som inte deltar i någon idrottsförening. De har mer ork, sover bättre, godare självförtroende och känner sig lyckligare än ungdomar som inte ägnar sig åt föreningsidrott. De lämnar grundskolan med bättre betyg. Själv kan jag inte sova riktigt gott förrän jag och Riksidrottsförbundet verkligen gjort allt vi kan för att regeringen ska förstå vikten av idrottsföreningarnas insatser och gett det stöd som borde vara en självklarhet när nu pandemin fortsatt har sitt grepp om oss.

 Forskningen visar att om idrottsrörelsen når ytterligare 100 ungdomar kommer fem ungdomar inte drabbas av depression och 25 ungdomar kommer inte ha symtom som magont, huvudvärk med mera. Under flera decennier har segregationen i samhället ökat och hälsoklyftorna med den. I det som kallas utsatta områden är hälsan sämre och föreningslivet svagare. Sedan 2015 har vi systematiskt arbetat med särskilda satsningar i dessa områden för att utveckla idrott och föreningar som kan hjälpa till att vända trenden.

 Vi är på god väg, men långt ifrån målet.

Låt inte coroanpandemin mer än nödvändigt bli en kvarnsten som bromsar bättre hälsa och social trygghet hos de som behöver det mest. Polis, bostadsbolag och andra organisationer vädjar till oss att hålla igång vår verksamhet och vi kämpar varje dag för att finnas där.

 

 

 


Björn Eriksson

Ordförande Riksidrottsförbundet

Rand

Kommentera gärna artikeln »

Rand

Annons

Ads

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Sport & Affärer utges av Ide´Media. Telefon: 0176 – 22 83 50 Mobil: 070-73 03 521 E-post: kontakt@sportaffarer.se
Sidan skapad av Yelles Webbyrå